Suoraan sisältöön
Visad: 156

Utgivare: Keskushallinto

Ajankohtaista viittomakielellä marraskuussa 2016

Valtuusto hyväksyi yleiskaavan kuuden tunnin keskustelun jälkeen

Pitkän keskustelun ja useiden äänestysten jälkeen kaupunginvaltuusto hyväksyi Helsingille uuden yleiskaavan. Ehdotukset yleiskaavan palauttamisesta uuteen valmisteluun äänestettiin nurin selvin luvuin. Esimerkiksi ehdotus Keskuspuiston rajaamiseksi pois uudesta yleiskaavasta kaatui äänin 55 - 30 ja muut vastaehdotukset vielä selvemmin.

Yleiskaava ohjaa kaupungin kehittämistä pitkälle tulevaisuuteen. Yleiskaavan varaukset mahdollistavat kasvun vähintään 860 000 asukkaaseen ja 560 000 työpaikkaan vuoteen 2050 mennessä.

Yleiskaava on yleispiirteinen kuvaus alueen tavoitellusta maankäytöstä. Yleiskaavan ratkaisut perustuvat visioon Helsingistä raideliikenteen verkostokaupunkina, jolla on vahva ja nykyisestä laajentunut kantakaupunki. Kävelyn ja pyöräilyn merkitys kasvaa.

Tavoitteena on myös riittävien virkistysalueiden turvaaminen kasvavalle väestölle. Viheralueverkosto vahvistuu, virkistysalueet ja -palvelut sekä meri ovat helposti saavutettavissa.

Valtuuston äänestyskartat ja muut tiedot valtuuston kokouksesta julkaistaan Helsinki-kanavalla www.helsinkikanava.fi.

 

Kaupunkipyörät korjattiin talviteloille – uusi kausi starttaa toukokuussa

Kaupunkipyörien ensimmäinen kausi on päättynyt 31. lokakuuta. Tämän jälkeen pyörät ja asemat korjattiin varastoon odottamaan seuraavan kauden starttia toukokuussa 2017.

Kaupunkipyörien käyttöönotto sujui ensimmäisenä vuonna hienosti: pyörillä on ajettu yli 700 000 kilometriä. Uuden kauden rekisteröinti aukeaa huhtikuussa 2017. Nykyisiin kausitilaajiin ollaan yhteydessä keväällä ja heille tarjotaan uutta kautta myös ensi vuodelle.

Kaupunkipyörän käyttäjäksi rekisteröidytään etukäteen osoitteessa hsl.fi/kaupunkipyörät. Lisäksi viidellä asemalla on maksupääte, jolla voi rekisteröityä paikan päällä. Koko kaudeksi on tällä kaudella rekisteröitynyt yli 10 000 polkijaa.

Rekisteröitymis- ja käyttömaksuista on kertynyt HKL:lle yli 400 000 euroa. HKL:n johtokunta päättää seuraavan kauden maksuista talven aikana.

Ensi kesän laajentumisvaiheen suunnittelu on käynnissä. Tänä vuonna käytössä on ollut 500 pyörää ja 49 pyöräasemaa. Ensi vuonna palvelu kasvaa 1 500 pyörän ja 150 aseman laajuiseksi.

 

Katajanokan allas tuli nopeasti suosioon

Kauppatorin kupeessa Allas Sea Poolin ensimmäinen kuukausi saunojen ja merikylpylän valmistumisen jälkeen on ollut menestys. Syyskuun aikana uimassa ja saunomassa on käynyt 16 000 ihmistä, joista noin kolmannes on ollut turisteja. Altaalla on käynyt heinäkuun alun jälkeen yhteensä noin 140 000 ihmistä.

Allas on saattanut merenrannan kaupunkilaisten käyttöön ja kehittänyt kaupunkikulttuuria. Altaalla on ollut tänä vuonna noin 40 ilmaistapahtumaa konserteista taitouintiesityksiin kaikille kaupunkilaisille. Lisäksi maailmanpyörän kupeessa nurmikoilla on joogattu, tanssittu zumbaa sekä pidetty aerobic- ja pilatestunteja. Syyskuussa aloitettiin uintikurssitoiminta.

Altaalla voi uida ja saunoa arkisin puoli seitsemästä iltakymmeneen ja viikonloppuisin aamukahdeksasta puoleen yöhön. Kahvilapaviljonki on auki kymmenestä yhdeksään arki-iltaisin ja viikonloppuisin pidempään. Kahvila on auki joulunalusaikaan asti.

Tarkemmat aukioloajat ja tapahtumatiedot löytyvät www.allasseapool.fi -sivuilta.

 

Raide-Jokerin kaluston hankinta etenee – myös HSL kannattaa Artic-vaunuja

Helsingin seudun liikenne HSL hyväksyi Helsingin kaupungin liikennelaitoksen (HKL) aikeet hankkia Raide-Jokeri-pikaraitiotielinjan vaunut niin kutsutun Artic-option mukaisesti. Vaunujen valmistaja on  sama kuin Helsingin uusimmissa raitiovaunuissa, jotka ovat osoittautuneet hyvin toimiviksi.

Raide-Jokeri on pikaraitiotielinja, joka kulkee Helsingin Itäkeskuksesta Espoon Keilaniemeen. Se korvaa nykyisen runkobussilinja 550:n 2020-luvun alussa.

HKL sai oikeuden neuvotella 29 raitiovaunun tilaamisesta Transtech Oy:ltä. Vaunuilla on mahdollista ajaa myös Helsingin muulla raitioverkolla. Vaunut ovat noin 35 metriä pitkiä, ja niitä voi ajaa molempiin suuntiin.

HKL on arvioinut hankinnan kokonaiskustannuksiksi enintään 107,9 miljoonaa euroa. Summa sisältää itse vaunujen lisäksi varaosavaraston hankinnan, vaunujen rahoituksen korkokustannukset, varautumisen mahdollisiin lisä- ja muutostöihin ja HKL:n omat hankintaprojektin kustannukset.

 

Tiikerityttöjen nimet ovat Isla, Iris ja Ina

Korkeasaaressa pidettiin Kissalaakson eläintenhoitajien ja kolmen keväällä syntyneen tiikerinpennun kesken ristiäiset 20. lokakuuta. Kissalaakson eläintenhoitajat valitsivat lähes kuudestatuhannesta yleisöltä saadusta nimi-ideasta kolme nimikolmikkoa. Eläintenhoitajien mielestä nimet ovat helpot, kansainväliset ja kauniit.

Korkeasaaren amurintiikeripari sai kolmoset keväällä Kissalaaksossa. Edellisen kerran Korkeasaaressa oli tiikeripentue 18 vuotta sitten.

Amurintiikeri on erittäin uhanalainen tiikerin alalaji. Venäjän Kaukoidässä elää vain noin 500 yksilöä. Salametsästys ja elinalueiden rajallisuus ovat amurintiikereiden suurimmat uhat. Korkeasaari on tukenut amurintiikerin suojelua sen omilla elinalueilla vuodesta 1998.