Suoraan sisältöön
Visad: 132

Utgivare: Keskushallinto

Ajankohtaista viittomakielellä joulukuussa 2016

Pasilaan väliaikainen asema maaliskuussa

Keski-Pasilan uudistuminen etenee Pasilan juna-aseman ja alueen liikennejärjestelyjen muutoksilla. Pasilan nykyinen asema puretaan asemahallin lattiatasoa myöten. Rakennustöiden ajan on käytössä väliaikainen asema.

Uudesta asemasta tulee osa Keski-Pasilan keskukseksi rakennettavaa Triplaa, johon kuuluu muun muassa kauppakeskus, pysäköintilaitos ja joukkoliikenneasema.

Väliaikainen asema otetaan käyttöön maaliskuussa 2017. Se palvelee matkustajia syksyyn 2019 saakka, jolloin uusi Pasilan asema, Triplan kauppakeskus ja pysäköintilaitos valmistuvat. Kevään 2017 ajan väliaikainen ja nykyinen asema ovat yhtä aikaa käytössä. Nykyinen asema suljetaan kesäkuussa 2017 ja sen purku aloitetaan.

 

Kiusaaminen sosiaalisessa mediassa puhuttaa nuoria ja vanhempia

Some-kiusaaminen on aiheuttanut päänvaivaa nuorten kanssa työskenteleville eri alan ammattilaisille, kuten poliisille, nuoriso-ohjaajille ja opettajille. Itäkeskuksen nuorisotyöyksikkö järjesti nuorisotalo Kipinässä vanhemmille some-illan, jossa kuultiin psykologia, nuorta ja poliisia sosiaalisen median hyvistä ja huonoista vaikutuksista.

Koulupsykologi Tuula Vuori-Salo muistutti, että nuoren aivot vielä kasvavat ja muuttuvat. Siksi nuoret voivat olla impulsiivisia eivätkä aina ymmärrä tekojensa seurauksia, mikä aiheuttaa ikäviä tilanteita, esimerkiksi kiusaamista.

Somessa on helppo kiusata, mutta tapauksia on vaikea ratkoa, sillä kiusaajan jäljille ei aina päästä. Siksi tulee panostaa ennaltaehkäisyyn. Poliisi usein selvitettyään kiusaajan henkilöllisyyden lähettää tälle yksityisviestin. Monet lopettavat kiusaamisen siihen. Joskus pitää vierailla koulussa tai kotona, tai pyytää nuori poliisiasemalle juttelemaan.

Somessa tapahtuville rikoksille on nimikkeensä, esimerkiksi uhkailu, tietomurto, viestintärauhan rikkominen, kunnianloukkaus tai yksityisyyttä koskevan tiedon levittäminen, ja niistä voi saada jopa ehdottoman vankeusrangaistuksen.

Ikävistä uhkakuvista huolimatta somessa on myös paljon hyvää. Siellä nuoret pitävät toisiinsa yhteyttä, ja pysyvät kärryillä maailman menosta. Nuoret voivat ilmaista itseään kuvilla ja videoilla, ja saavat vertaistukea samanhenkisiltä kavereilta.

 

Aleksin joulukadun avaus käynnisti joulukauden Helsingissä

Helsingin Aleksanterinkatu sai juhlavalaistuksensa 68. kerran, kun perinteiset joulukadun avajaiset pidettiin sunnuntaina 20. marraskuuta.

Avajaisjuhlallisuudet ja -ohjelma alkoivat Tuomiokirkon portailta. Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen sytytti jouluvalot. Itse Joulupukki saapui Senaatintorille HKL:n museoraitiovaunulla ja toi terveisensä Korvatunturilta. Avajaisohjelmaan kuului myös perinteinen Pelastusarmeijan joulupatakeräyksen siunaus.

Avajaisjuhlinta päättyi paraatiin, joka kulki Senaatintorilta ydinkeskustan halki. Paraatissa oli mukana Joulupukin lisäksi satumaisia tähtiä Suomen kansallisbaletista.

Joulukadun energiatehokkaat led-valot ilahduttavat kaupunkilaisia tammikuun loppuun asti.

Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen totesi, että Aleksin joulukatu virittää Helsingin ydinkeskustan joulutunnelmaan, ja on samalla koko maan vanhimpia joulutraditioita, joka yhdistää kaupunkilaisia jo kolmannessa polvessa.

 

Koskelan sairaala-alueesta suunnitellaan 3000 asukkaan uutta kotia

Koskelan sairaala-alueen kulttuurihistoriallisesti tärkeät rakennukset on tarkoitus muuttaa asuinkäyttöön. Sosiaali- ja terveystoimiin yli sata vuotta keskittyneelle alueelle on suunniteltu asuntoja noin 3000 uudelle asukkaalle.

Asukkaista noin 250 sijoittuisi palvelukeskukseen muistisairaiden ryhmäkoteihin. Alueelle tulee myös suuri päiväkoti ja päivittäistavarakauppa sekä mahdollisuus kivijalkaliikkeisiin. Vanha kulttuuriympäristö halutaan näin pitää elävänä.

Koskelan asemakaava on osa kaupungin suunnitelmia ottaa vanhoja, käytöstä poistettuja tai poistettavia sairaala-alueita muuhun käyttöön.

 

Väsymys vei voiton: Karhut painuivat talviunille

Korkeasaaren 15- ja 10-vuotiaat naaraskarhut nuokkuivat uneliaina jo useita viikkoja. Ajoittain karhut saivat hepulit lumen innoittamina. Väsymys vei kuitenkin voiton ja nyt karhut uinuvat talvipesässään. Karhujen talvilepo alkoi samaan aikaan kuin aiempinakin vuosina. Talviunilta karhut heräävät Korkeasaaressa tavallisesti maaliskuun alkupäivinä.

Karhut varustautuivat talvilepoon syömällä reippaasti turkkinsa alle rasvakerrosta. Pesänsä karhut ovat sisustivat itse puukuivikkeella, kannoilla ja oksilla. Lämpötila pesässä pysyy nollassa. Talven aikana karhut havahtuvat vaihtamaan asentoa ja saattavat juoda vettä janoonsa.

Talvea ovat paenneet myös riikinkukot. Ne ovat saaneet itse hakeutua lämpimiin sisätiloihinsa. Borealia-talon rantakäärmeet ja rupikonnat ovat talvihorroksessa. Pesukarhuja, kenguruita, emuja ja kanoja näkyy enää satunnaisesti.

Valtaosa Korkeasaaren ulkotarhojen eläinlajeista on Suomen talven kestäviä. Esimerkiksi kissapedot ovat aasianleijonaa lukuun ottamatta kotoisin kylmiltä seuduilta. Saaren paksuturkkisimpia eläimiä ovat myskihärät, joiden talvikarva voi kasvaa metrin mittaiseksi.