Suoraan sisältöön
Visad: 164

Utgivare: Keskushallinto

Ajankohtaista viittomakielellä tammikuussa 2017

Keskustakirjaston nimeksi Oodi

Töölönlahteen rakennetaan uusi kirjasto, jolle Helsingin kaupunginkirjasto järjesti avoimen nimikilpailun viime lokakuussa. Kilpailuun tuli yhteensä 2600 ehdotusta. Raati valitsi niistä voittajaksi ehdotuksen ”Oodi”.

Voittajanimen valitsi tuomaristo, joka kokoontui kaksi kertaa. Tuomariston puheenjohtajana toimi apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen.

Hän kertoi, että nimen tuli olla helposti muistettava ja lyhyt sekä monella kielellä toimiva. Siihen voi myös sisällyttää Suomi 100 -symboliikkaa. Koska kyseessä on kirjaston nimi, sillä oli oltava myös yhteys kirjallisuuteen.

Tuomaristo oli päätöksestä yksimielinen. Oodi-nimiehdotuksen lähetti Mirja Lounameri. Hänet huomioidaan kutsulla talon avajaisiin joulukuussa 2018.

HSL arvioi tammi-helmikuussa Länsimetron alkamisajankohdan

Helsingin seudun liikenne HSL arvioi, että metroliikenne Matinkylään voisi mahdollisesti alkaa kesäkuussa. Länsimetron alkamisajankohdasta päätetään, kun saadaan varmuus siitä, milloin metron rakennustyöt Matinkylään asti ovat valmiit. Silloin uudistetaan myös Espoon ja Lauttasaaren bussiliikenne.

HSL arvioi, että bussit siirtyvät liityntäliikenteeseen kesäliikenteen alussa 19. kesäkuuta. Siihen asti bussiliikennettä ajetaan nykyisellä linjastolla Espoosta, Lauttasaaresta ja Kirkkonummelta Helsingin keskustaan saakka.

Tuomaan markkinat keräsi 350 tuhatta kävijää

22. joulukuuta päättynyt joulutori Tuomaan Markkinat keräsi ennätyksellisen määrän kävijöitä. Markkinoilla vieraili kaikkiaan 350 000 kävijää, mikä on 50 000 kävijää enemmän kuin edelliskerralla.

Tuomaan Markkinoiden vastaava tuottaja Isabella Rossi kertoi tunnelman olleen lämmin ja täynnä joulurauhaa maailman ikävistä tapahtumista huolimatta. Markkinat toivat joulun ihmisten sydämiin.

Markkinamyyjien mukaan myynti oli tasaisen hyvä läpi Markkinoiden. Yleisö löysi kotimaisten käsityöläisten ja ravintoloitsijoiden tuotteet, ja he saivat työstään kohtuullisen korvauksen.

Torikortteleissa lämpeni viidettä kertaa Joulusauna. Saunojia oli kahdessa viikossa tuhat 30 eri maasta. Moni saunoi ensi kertaa elämässään.

Helsingin historiallisen keskustan joulu on kiinnostanut kansainvälistä mediaa enemmän kuin koskaan. Helsingin joulua saavuttiin todistamaan muiden muassa Ranskasta, Kiinasta, Singaporesta, Norjasta ja Baltiasta. Lisäksi 5. joulukuuta Saara Aalto teki yllätyskeikan Tuomiokirkon portailla.

Kaupunginvaltuusto kaatoi Guggenheim-museon

Helsingin kaupunginvaltuusto hylkäsi 30. marraskuuta pidetyssä kokouksessaan ehdotuksen Guggenheim Helsinki -museon perustamisesta. Ehdotus kaatui äänin 53-32.

Ajatus Guggenheim-museon perustamisesta Helsinkiin on elänyt vuodesta 2011 saakka. Alkuperäinen esitys muuttui paljon matkan varrella. Nyt kaatuneessa ehdotuksessa kaupunki olisi osallistunut museon rakentamiseen 80 miljoonalla eurolla ja huolehtinut sen ylläpidosta. Museotoiminnasta olisi vastannut Guggenheim Helsingin tukisäätiö.

Keskustelussa käytettiin noin 170 puheenvuoroa ja se kesti viisi ja puoli tuntia. Useissa puheenvuoroissa pidettiin ehdotettua kaupungin osuutta museon kustannuksista liian suurena ja riskialttiina.

Robotit täydentävät opetusta ja tukevat oppimista

Lähes 60 peruskoulussa ympäri Helsinkiä on kahden vuoden ajan koottu ja koodattu lego-robotteja. Robottien avulla oppilaat ovat harjoitelleet ohjelmointia.

Ohjelmointiosaamista on tuotu peruskouluihin osana opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa Koulutuksellista tasa-arvoa -hanketta. Teknologiakasvatuksella halutaan taata jokaiselle yhtäläiset taidot toimia tietoyhteiskunnan jäseninä.

Konalan ala-asteen 4A-luokan oppilaille roboteista on tullut koulupäivien pikku apulaisia. Luokanopettaja Anna Kylliäinen kertoi, että oppilaat ovat ohjelmoineet robotit kulkemaan QR-koodien perässä. Koodien taakse Kylliäinen on kätkenyt koulutehtävät ja kotiläksyt. Koodit oppilaat avaavat omilla lukijoillaan.

Robotit täydentävät opetusta ja tukevat oppimista. Kootessaan ja koodatessaan robotteja oppilaat ymmärtävät teknologian merkityksen ympäristössään.

Perjantaina 9. joulukuuta järjestetyssä Robot Stadissa -tapahtumassa oppilaiden robotit olivat päätähtinä. Koulupäivän pituisessa tilaisuudessa perusasteen vuosiluokat ensimmäisestä yhdeksänteen pääsivät osoittamaan ohjelmointiosaamistaan ja yhteistyötaitojaan.

Tapahtumakeskus Telakalla toista kertaa järjestetty tapahtuma esitteli nykyaikaista perusopetusta. Sokkelo-radalla oppilaiden robotit selvittivät reittejä ja väistivät esteitä. Voiton vei vikkelin ja ketterin: Vesalan ala-aste.