Suoraan sisältöön
Visad: 106

Utgivare: Keskushallinto

Ajankohtaista viittomakielellä maaliskuussa 2017

Kallio on vuoden uusmaalainen kaupunginosa

Maakuntahallitus nimesi Helsingin Kallion Vuoden uusmaalaiseksi kaupunginosaksi 2017. Valintaa perustellaan kalliolaisten avoimesti verkottuneella yhteistoiminnalla. Yhteisöllisyys on jokapäiväistä. Se näkyy esimerkiksi vilkkaana pop-up-kulttuurina ja pitkäjänteisissä kehittämistoimissa.

Uudenmaan liiton kunniamaininta ja 2 000 euron avustus toiminnan kehittämiseen myönnetään kaupunginosan kolmelle aktiiviselle yhteisölle: Kallion kulttuuriverkostolle, Kallio-seuralle ja Kallio-liikkeelle. Palkinto luovutetaan alkuvuodesta kalliolaisten valitsemassa kaupunginosan tapahtumassa.

Uudenmaan liiton erityisasiantuntija Tarja Halli kertoo, että Kallio on ollut ehdolla jo useana vuonna, ja nyt oli aika palkita kalliolaisten hieno työ yhteishengen eteen.

Esimerkiksi vuosittainen katufestivaali Kallio Block Party järjestetään täysin ilman julkista tukea. Seurakunnan syksyinen haaste kirkonkellojen soitosta Syyrian Aleppon pommitusten uhreille nosti Kallion myös kansainväliseen tietoisuuteen. Yksi Suomen vanhimmista ja suurimmista kaupunginosafestivaaleista on keväinen Kallio kukkii, joka houkuttelee osallistujia ympäri Helsinkiä.

 

Naistenklinikka avataan uudistettuna maaliskuun alussa

Naistenklinikka avataan maaliskuussa peruskorjauksen jälkeen. Raskaana olevien päivystys aloittaa toimintansa uusissa tiloissa heti 1. maaliskuuta.  Naistentautien päivystys siirtyy Kätilöopistolta ja Jorvin sairaalasta Naistenklinikalle 6. maaliskuuta. Hyksin kaikki naistentautien leikkaukset siirtyvät Naistenklinikalle.

Kätilöopiston sairaalassa ja Jorvin sairaalassa jatkuvat synnytykset ja poliklinikkatoiminta sekä synnytyksiin liittyvä leikkaustoiminta.

Uudessa lisäsiivessä aloittaa toimintansa naistentautien ja synnytysten päivystys, synnytysosasto, vastasyntyneiden teho-osasto, leikkaus- ja anestesiaosasto sekä kahden laitteen magneettikuvausyksikkö. Naistenklinikan täysin uudella synnytysosastolla on 16 synnytyshuonetta.

Naistenklinikalla hoidetaan terveiden synnyttäjien lisäksi HUSin alueen vaikeimmat riskiraskaudet sekä hyvin ennenaikaiset keskossynnytykset. Valmistuttuaan vuonna 2018 uusi lastensairaala ja vastasyntyneiden teho-osasto muodostavat toiminnallisen kokonaisuuden.

 

Pikaluistelun nuorten MM-kisoissa juodaan hanavettä

Pikaluistelun nuorten MM-kisat järjestettiin Oulunkylässä 17.-19. helmikuuta. Kisoihin osallistui 131 urheilijaa 20 eri maasta. Järjestäjät saivat Kansainväliseltä Luisteluliitolta luvan tarjota korkealaatuista suomalaista hanavettä pulloveden sijaan.

Kansainvälisellä Luisteluliitto ISU:lla on suositus, että MM-kisojen osallistujille tarjotaan vain pullotettua vettä ruokailuissa ja harjoituksissa. Sama sääntö on käytössä useissa kansainvälisissä kilpailuissa.

Kisojen käytännön järjestelyistä vastaava Tuula Puputti kertoi, että suomalaisittain pulloveden tarjoaminen olisi ollut hiukan hassua ja kallista kisajärjestäjälle. Puhdas ja hyvänmakuinen hanavesi, johon Suomessa on totuttu, on kansainvälinen harvinaisuus.

Kisaorganisaatio otti yhteyttä Kansainväliseen Luisteluliitto ISU:un ja toivoi lupaa tarjota suomalaista hanavettä kilpailijoille. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY toimitti ISU:lle todistuksen kisakaupungin veden laadusta. Asia käsiteltiin ISU:n medical-komiteassa. Komitea antoi lopulta luvan hanaveden käyttöön.

HSY tuottaa korkealaatuista juomavettä yli miljoonalle asukkaalle pääkaupunkiseudulla. Oulunkylään vesi tulee Vanhankaupungin vedenpuhdistuslaitokselta. Laitoksella puhdistetaan Päijänteen raakavettä.

 

Lähes 800 opiskelijaa Helsingin Jäähallin Vanhojen tansseissa

Lähes 800 lukion toisen vuoden opiskelijaa Helsingistä tanssi Vanhojenpäivänä perjantaina 17. helmikuuta vanhoja tansseja Helsingin Jäähallissa. Tilaisuus kesti noin puolitoista tuntia ja yleisöllä oli vapaa pääsy.

Vanhojenpäivän tansseissa esiintyi yhdeksän helsinkiläiskoulua: Eiran aikuislukio, Elias-koulu, Englantilainen koulu, Helsingin kuvataidelukio, Helsingin Saksalainen koulu, Kulosaaren yhteiskoulu, Mäkelänrinteen lukio, Sibelius-lukio ja Suomalais-venäläinen koulu.

Vanhojen tanssien harjoittelu ja esittäminen on tärkeä osa lukioiden kulttuuri- ja tapakasvatusta. Helsingin Jäähallissa Vanhojenpäivän tanssit järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1992. Vanhojenpäivän tansseja on tanssittu Helsingin lukioissa jo vuosikymmenien ajan.

 

Pyörän ja joukkoliikenteen yhdistäminen helpommaksi

Polkupyörämerkki lisätään niihin metrojuniin, joissa on avarampi eteistila. Samaan eteistilaan sopivat myös pyörätuolit ja lastenvaunut. Pyörän kanssa kulkeminen helpottuu, kun näkee selkeämmin, mistä ovesta pyörän kanssa kannattaa mennä. Kun oikean oven löytää nopeasti, metron tai junan kulku ei viivästy.

HKL:n palvelukehitys- ja viestintäpäällikkö Elina Norrena kertoo, että joukkoliikenteen ja pyöräilyn yhteensovittamiseen halutaan näin kannustaa.

Pyörän kuljettaminen on sallittua metrossa kaikkina aikoina, jos tilaa on. Lähijunissa pyörän kuljettaminen on muutoin sallittu, paitsi ruuhka-aikoina klo 7–9 ja 15–18. Taittopyörän saa viedä taitettuna kaikkiin HSL:n kulkuvälineisiin.

HSL:n strategiaan kuuluu kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen edistäminen. Yksi tavoite on pyöräilyn normalisointi: se on yksi liikennemuoto muiden joukossa.

Pyöräliikenteen väri on keltainen. Yksi esimerkki värin käytöstä ovat toukokuussa kaduille palaavat keltaiset kaupunkipyörät. Keltainen väri tulee näkymään myös pyörien liityntäpysäköintipaikkojen merkinnöissä.