Suoraan sisältöön
Visad: 32

Utgivare: Keskushallinto

Ajankohtaista viittomakielellä huhtikuussa 2017

Helmet-kirjastojen asiakasrekisteri huomioi sukupuolivähemmistöt

Pääkaupunkiseudun kirjastoverkko Helmet on ottanut asiakasrekisterissään miehen ja naisen ohella käyttöön sukupuolivaihtoehdon ”muu”. Tällä tavoin asiakkaiden, jotka eivät koe itseään mieheksi tai naiseksi, sukupuolen itsemäärittelyä kunnioitetaan.

Sukupuolivaihtoehtojen lisääminen on osa Helmet-kirjastojen työtä palveluiden yhdenvertaisuuden parantamiseksi. Toive uuden sukupuolikategorian käyttöönottoon tuli asiakkailta.

Uusi asiakas voi ilmoittaa sukupuolensa kirjastokorttia hankkiessaan rekisteröintikaavakkeella. Kaavakkeen voi täyttää verkossa omalla laitteella jo ennen kirjastoon tuloa tai kirjaston tietokoneella. Nykyinen asiakas, joka haluaa päivittää sukupuolitietonsa kirjaston asiakasrekisteriin, voi tehdä sen missä tahansa Helmet-kirjastossa.

 

Helsinki Urban Art tuo värin kaupungin kaduille

Ensi kesänä Helsingin kadut ja aukiot ovat entistä värikkäämpiä, kun Helsinki Urban Art tuo Helsinkiin katutaidetta muun muassa Vaasanaukiolle, Kannelmäkeen ja Helsinginkadulle.

Yksi tärkeä alue on Pasila, josta halutaan tehdä värikäs katutaidekaupunginosa, jossa asukkaat voivat nauttia joka päivä taiteesta. Tavoitteena on, että Pasila tunnetaan harmautensa sijaan katutaiteestaan ja yllätyksellisyydestään.

Kesällä 2017 maalataan Vaasanaukio yhteisöllisesti. Teosten sisällölle haetaan ideoita asukkailta ja ehdotuksista järjestetään äänestys. Elokuussa Pasilan värittävät ulkomaiset ja kotimaiset ammattitaiteilijat. Kannelmäessä argentiinalainen Milu Correch maalaa ison muraalin vanhusten palvelutalon seinään. Aiheena on korttia pelaavat vanhukset. Brahenkentän viimevuotinen hanke saa jatkoa ja levittäytyy Helsinginkadun varrelle.

 

HSL:n mobiililipun voi maksaa maksukortilla

Helsingin seudun liikenteen Mobiililippu-sovellus on uudistunut. Sovelluksella tilatut liput voi maksaa nyt myös pankki- ja luottokortilla. Mobiililipun voi edelleen maksaa mobiilimaksulla, jolloin lippu veloitetaan käyttäjän puhelinlaskulla.

Kun lipun voi maksaa maksukortilla, myös työsuhdepuhelimien käyttäjät ja ulkomaalaiset, esimerkiksi lentoasemalta Kehäradalle jatkavat turistit, voivat ostaa helposti HSL:n mobiililippuja.
HSL Mobiililippu -sovelluksella voi tilata kertalipun kaikille HSL:n matkustusalueille ja lippu kelpaa kaikissa liikennevälineissä. Mobiililippu on 10 prosenttia halvempi kuin kuljettajalta ostettava kertalippu. Esimerkiksi kaupungin sisäinen kertalippu maksaa 2,90 euroa.

Tänä vuonna mobiililippuun tuodaan myös kausilippu. Lisäksi HSL on kehittämässä HSL-sovellusta, jossa yhdistyvät lippusovellus ja Reittiopas.

 

Korkeasaaren visenttilauma kasvaa

Korkeasaaren visenttilaumaan on saatu uusi nuori naaras. 2,5-vuotias ja kooltaan vielä pieni visentti tuotiin Bratislavan eläintarhasta. Aluksi sen annettiin tutustua uusiin laumatovereihinsa varovasti aidan takaa. Lauman yhdistäminen sujui rauhallisesti, kun Korkeasaaren 800-kiloinen sonni ja vanha naaras tulivat tuttavallisesti samalle heinäkasalle ruokailemaan.

Siirron tarkoituksena on saada Korkeasaareen lisääntyvä visenttilauma. Kevään aikana laumaan tuodaan vielä kaksi nuorta naarasta Kolmårdenin eläintarhasta. Korkeasaaressa ei ole syntynyt visenttivasikoita enää kymmeneen vuoteen, sillä naaraat ovat olleet iäkkäitä. Lauman sonni on 7-vuotias ja hyvässä lisääntymisiässä.

Visentti on biisonin lähisukulainen ja Euroopan suurin maanisäkäs. Se metsästettiin luonnosta sukupuuttoon 1920-luvulla, mutta lajin pelastukseksi koituivat eläintarhat, joissa oli jäljellä 50 yksilöä. Visenttejä on nykyään Euroopan lehtimetsissä pari tuhatta yksilöä. Onnistuneesta lisääntymisestä huolimatta laji on edelleen uhanalainen ja suojelutoimia jatketaan.

 

Kadut pöllyävät nyt urakalla – kastelu tarpeen

Hengitettävien hiukkasten pitoisuudet ovat maaliskuun lopulla nousseet korkeiksi useilla ilmanlaadun mittausasemilla Helsingissä ja lähiseudulla. Pölypitoisuudet kohoavat todennäköisesti uudestaan huhtikuussa, sillä kevätsään ennustetaan jatkuvan aurinkoisena, kuivana ja tuulisena. Terveydelle haitallista katupölyä torjutaan kastelemalla katuja. Lisäksi sateet saattavat tilapäisesti helpottaa tilannetta, mutta ne voivat jäädä vähäisiksi.

Pölypitoisuuksien alentamiseksi Helsingin kaupungin ympäristökeskus antoi tiistaina 28.3.2017 toimenpidepyynnön kaupungin katuja hoitaville urakoitsijoille katupintojen kastelemiseksi laimealla kalsiumkloridiliuoksella.

Kalsiumkloridia käytetään, koska se pitää pölyn kosteana pitkään ja sitoo näin pölyä. Viime vuosina kalsiumkloridia onkin hyödynnetty joka kevät pölyntorjuntaan. Lisäksi ainetta voidaan käyttää pienellä pakkasella.

Ympäristökeskus kehottaa kiinteistöjä ja kiinteistöyhtiöitä poistamaan jalkakäytäviltä hiekoitushiekat. Hiekoitushiekka on lakaistava ja poistettava kosteana. Lehtipuhaltimien käyttö on kielletty hiekan poistossa, koska se nostattaa runsaasti pölyä ilmaan.

Tunnetta ja tulkintaa – taitoluistelun MM-kisat 2017 Helsingissä

Taitoluistelun MM-kisat 2017 alkoivat keskiviikkona 29. maaliskuuta Helsingissä ja kestivät sunnuntaihin 2. huhtikuuta asti. MM-kisat olivat Suomi 100 -juhlavuoden suurin urheilutapahtuma pääkaupunkiseudulla, johon osallistui yli 200 urheilijaa. Luistelijoita saapui Helsinkiin 44 maasta.
Hartwall Areenassa järjestettäviä kisoja isännöi Suomen Taitoluisteluliitto.

Paikalle odotettiin yli 65 000 katsojaa, ja kisoja seurasi yli 300 miljoonaa katsojaa maailmanlaajuisesti eri kanavien välityksellä. Kilpailu tarjosi jopa 10 000 koululaiselle ja noin 200 päiväkotilapselle päivän taitoluistelukatsomossa. Pääosin koululaiset olivat pääkaupunkiseudun peruskoululaisia. Katsomossa nähtiin myös kansainvälisten koulujen oppilaita, kun koulut toivat taitoluistelukatsomoon kannustamaan yli 40 eri kansalaisuutta.