Suoraan sisältöön
Visad: 81

Utgivare: Keskushallinto

Ajankohtaista viittomakielellä kesäkuussa 2017

Korkeasaaren villieläinsairaalassa jo seitsemän kuuttia hoidossa

Korkeasaaren villieläinsairaalaan on tuotu kevään aikana seitsemän harmaahylkeen poikasta. Kaikki kuutit pyritään lihottamaan kesäkuntoon eli reilun 30 kilon painoisiksi ennen vapautusta hylkeidensuojelualueelle luontoon.

Nopeasti lähteneet kevätjäät ovat mahdollinen syy kuuttien eksymiselle. Pienimmät hoitoon tuodut kuutit olivat alle 10-kiloisia. Ne olivat joutuneet erilleen emostaan ja jääneet ilman riittävää rasvapitoista maitoa.

Kuutit ovat peräisin muun muassa Hangosta, Espoosta ja Raaseporista. Neljää kuuteista on lääkitty haavojen vuoksi. Hylkeet voivat loukkaantua veneiden potkureista tai petoeläimiä kohdatessaan.

Vahvimpien kuuttien toivotaan pääsevän mereen mahdollisimman pian. Kuutit opettelevat ensin altaissa elävän kalan pyydystystä. Suurena apuna on ollut Hannusjärven hoitokalastuksen yhteydessä pyydetty elävä kalasaalis. Villieläinsairaalassa tarve elävälle kalalle on nyt suuri, joten muutkin ovat tervetulleita tuomaan kalaa kuuttien syötäväksi.

Kaupunkipyöräkausi aloitettiin aktiivisesti

Kevät ja kaupunkipyörät ovat saapuneet. Kaupunkipyörien avajaistapahtumaa vietettiin vappupäivänä Kaivopuiston Kompassitorilla. Kirkkaankeltaisia pyöriä voi  bongata Helsingissä ja Espoossa. Kolmena ensimmäisenä käyttöpäivänä tehtiin jo 14 279 matkaa.

Tänä kesänä kaupunkipyöräverkosto on kolminkertaistunut. Uusia pyöräilyalueita ovat muun muassa Lauttasaari, Munkkiniemi, Pasila, Käpylä ja Kalasatama. Pyörillä voi polkea myös Espoon Matinkylässä ja Olarissa. Halukkaat voivat polkea vaikka työmatkansa Espoosta Helsinkiin tai toisinpäin.

Kaupunkipyöräpalvelun koko kauden käyttäjäksi voi rekisteröityä osoitteessa hsl.fi/kaupunkipyorat. Rekisteröityminen koko kaudeksi maksaa 25 euroa. Päivämaksu on viisi euroa ja viikkomaksu 10 euroa. Kaikkiin kausiin sisältyy puoli tuntia maksutonta pyöräilyaikaa yhdellä käyttökerralla.

Kaupunkipyöräkausi päättyy 31. lokakuuta.

Satavuotiaan raitiovaunun kyytiin Helsingissä!

108-vuotias raitiovaunuvanhus aloittaa kesäliikenteen Helsingissä. Nyt yhdeksäntenä kesänä HKL ja Oy Stadin Ratikat Ab tarjoavat mahdollisuuden kokea menneiden aikojen tunnelmaa museoraitiovaunuajelulla. Liikennettä on kesän kaikkina viikonloppuina lauantaisin ja sunnuntaisin.

Kierroksille lähdetään Kauppatorilta kello 10–17 puolen tunnin välein. Kierroksen kesto on reilu 15 minuuttia ja reitti kulkee Aleksanterinkadun, Rautatieaseman, Kaisaniemen ja Kruununhaan kautta takaisin Kauppatorille. Reitti kuuluu monilta osin Helsingin vanhimpiin: jo hevosraitiovaunuille Kauppatori oli tärkeä risteysasema 1890-luvulla.

Matkustajien suosikki on kesäkuumalla avoin perävaunu vuodelta 1919. Siinä ei ole seiniä lainkaan. Näitä kesävaunuiksi kutsuttuja perävaunuja käytettiin aina Olympiakesään 1952 asti, ja monen vanhan stadilaisen unelma on ollut päästä vielä kerran kokemaan kesävaunun vilpoisaa ja vähän meluisaa kyytiä.

Museoraitiovaunut ovat palvelleet helsinkiläisiä monissa kaupunginosissa, joihin ei enää raitiovaunulla pääse: KB-linjalla kuljettiin Kulosaareen ja H-linjalla Haagaan. Linja 10 puolestaan oli vanhan Puu-Pasilan ikioma raitiolinja.

Torikortteleissa 17 ravintolaa ja kahvilaa sekä paljon tapahtumia

Torikortteleita peittävä viimeinenkin remonttipressu on revitty irti, ja Helsingin empirekeskusta pääsee aloittamaan vilkkaan kesän. Luvassa on katujuhlia, teatteria, musiikkia ja hyvää ruokaa.

Vielä 2000-luvun alussa alue oli hyvin hiljainen, ohikulkijoilta lähes suljettu. Tulevana kesänä ensimmäistä kertaa yhdeksään vuoteen yksikään pressu ei peitä upeita rakennuksia.

Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen muistaa, että jo 1970-luvun alussa keskusteltiin empirekeskustan elävöittämisestä. Tilat olivat suureksi osaksi kaupungin virastojen käytössä. Virastot haluttiin pois ja niiden tilalle elämää myös iltaisin ja viikonloppuisin: kahviloita, ravintoloita ja kivijalkaliikkeitä sekä iloisia tapahtumia kaikille kaupungin asukkaille ja täällä vieraileville.

Torikortteleissa on kesällä kaikkiaan 17 kahvilaa ja ravintolaa sekä useita kivijalkakauppoja. Putiikeissa on tarjolla muun muassa modernia suomalaista käsityötä ja muotoilua sekä ekologista kosmetiikkaa. Noin 40 yrityksen joukkoon kuuluvat myös muun muassa panimoravintola ja radioasema. Kortteleiden oma elokuvateatteri, Kino Engel, on auennut täydellisen remontin jäljiltä.

Presidentti Mauno Koiviston valtiolliset hautajaiset Helsingissä helatorstaina

Presidentti Mauno Koiviston valtiolliset hautajaiset pidettiin helatorstaina 25. toukokuuta. Siunaustilaisuus oli Helsingin tuomiokirkossa kello 13. Hautaan siunaamisen toimitti piispa Eero Huovinen.

Hautajaisten toteutuksessa huomioitiin valtiollisten hautajaisten perinteet, presidentti Koiviston henkilöhistoria sekä omaisten toivomukset.

Siunaustilaisuus Tuomiokirkossa alkoi Jean Sibeliuksen Surusoitolla. Kukkatervehdykset laskivat omaiset, tasavallan presidentti Sauli Niinistö, presidentti Martti Ahtisaari, presidentti Tarja Halonen, eduskunta ja valtioneuvosto. Niinistö piti myös muistopuheen. Lopuksi kuultiin Sibeliuksen Finlandia-hymni.

Presidentti Koiviston surusaatto lähti liikkeelle Tuomiokirkolta. Saatto pysähtyi Valtioneuvoston linnan, Suomen Pankin ja Presidentinlinnan kohdalla. Kaikkien Helsingin luterilaisten, katolisten ja ortodoksisten kirkkojen kellot soittivat saattokelloja saaton ajan.

Presidentti Koivisto haudattiin Hietaniemen hautausmaalle sotilaallisin kunnianosoituksin alueelle, jossa sijaitsevat presidentti Urho Kekkosen ja Risto Rytin haudat. Arkunkantajina Hietaniemessä toimivat presidentti Koiviston entiset adjutantit. Ylioppilaskunnan Laulajat esittivät laulun Oi kallis Suomenmaa.

Muistotilaisuus pidettiin kutsuvieraille Säätytalossa. Koko maassa oli suruliputus hautajaispäivänä. Muistotilaisuuden päätyttyä 17.30 liput nostettiin kokosalkoon.