Suoraan sisältöön
Visad: 167

Utgivare: Keskushallinto

Ajankohtaista viittomakielellä joulukuussa 2017

Metrolla pääsee nyt Matinkylään asti

Metroliikenne uudella, Matinkylän ja Ruoholahden välisellä osuudella käynnistyi matkustajille lauantaina 18.11. klo 5.09. Matinkylän asemalla vallitsi juhlatunnelma jo hyvissä ajoin ennen lippuhallin ovien avaamista kello 4.45. Ensimmäisessä junassa oli kyydissä satoja matkustajia.

Aamun ja aamupäivän liikenne sujui metrossa hyvin, eivätkä ensimmäisten junien runsaat matkustajamäärät aiheuttaneet näkyviä häiriöitä liikennöintiin.

HKL:n henkilökunta tekee kuukausittain 20 000 erilaista tarkastusta, testausta ja huoltotoimenpidettä metron sujuvuuden varmistamiseksi.

 

Helsingin kaupungintalolla Suomen lippu liehuu koko ensi vuoden

Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlan kunniaksi kaupungintalon katolla liputetaan vastaisuudessa ympäri vuorokauden. Lippu nostetaan salkoon itsenäisyyspäivän aattona 5. joulukuuta klo 18.

Liputus on pormestarin päätös ja Helsingin kaupungin Suomi 100 –juhlavuositeko. Samalla se juhlistaa vuonna 2018 sata vuotta täyttävää Suomen lippua.

Pormestari Jan Vapaavuori kertoo, että liputtaminen on Suomi- ja Helsinki-markkinointia. Kun mereltä saapuu pääkaupunkiimme, näkee tulija vain yhden lipun: Ruotsin suurlähetystön katolla liehuvan Ruotsin lipun. Itsenäisyyspäivän aatosta lähtien hänet toivottaa tervetulleeksi myös kaupungintalon katon valaistu Suomen lippu.

Kaupungintalo on osa yhtä Helsingin merkittävämpiä alueita. Eteläsatamalla ja Kauppatorilla on kansallinen symboliarvo. Täällä sijaitsevat Suomen keskeisimmät yhteiskunnalliset instituutiot ja Suomen lippu kuuluu tähän maisemaan.  

 

Lastensairaalan rakentaminen aikataulussa – valmistuu ensi syksyllä

Uuden lastensairaalan rakentaminen on aikataulussa. Toiminta sairaalassa alkaa syksyllä 2018. Sairaalan toiminnoissa korostuvat lapsi- ja perhekeskeisyys.

Lastensairaalan suunnittelussa on huomioitu, että vanhemmat voivat olla mukana lähes kaikissa lapsen hoitoon liittyvissä vaiheissa. Vuodeosastolla jokainen potilas saa oman huoneen, jossa vanhempi voi yöpyä. Kaikki potilashuoneet on lisäksi sijoitettu niin, että niistä näkee ulos. 

Uudessa lastensairaalassa, jonka toiminnasta vastaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri, tutkitaan ja hoidetaan kaikkia pääkaupunkiseudun alle 16-vuotiaiden lasten ja nuorten erikoissairaanhoitoa vaativia sairauksia, kuten vakavia infektioita, diabetesta, suolisto- ja reumatulehduksia, epilepsiaa sekä muita lasten neurologisia sairauksia, lasten psykiatrisia ja lasten kirurgista hoitoa vaativia sairauksia. 
Lisäksi sinne on keskitetty valtakunnallisesti monien vaativien sairauksien hoito, esimerkiksi lasten sydänkirurgia ja elinsiirrot.

Meilahteen valmistuva uusi lastensairaala on rahoitettu valtion ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) rahoituksella sekä keräysvaroilla.

 

Sinivalkoiset juhlavalaisut syttyvät myös maailmalla 

Suomen satavuotista itsenäisyyttä juhlistetaan 6. joulukuuta sinivalkoisin juhlavalaisuin kautta Suomen, ja innostus on levinnyt myös maailmalle. Monet maat osallistuvat Suomen suuren syntymäpäivän juhlintaan 5.-6. joulukuuta valaisemalla ikonisia kohteitaan sinivalkoisin värein.

Muun muassa Niagaran putoukset Kanadassa, Tukholman Globen-areena, Colosseum Roomassa, Belémin torni Lissabonissa ja Fortalezan linnoitus Mosambikin pääkaupungissa Maputossa valaistaan sinivalkoisesti.

Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuosi on muodostunut kaikkien aikojen suurimmaksi juhla- tai teemavuodeksi Suomessa. Suomi 100 -juhlavuoden 5 000 hanketta käsittävä ohjelma on ulottunut yli sataan maahan ja kaikille mantereille. Avoin ohjelma, sen laajuus ja tekemisen tapa ovat ainutlaatuisia myös kansainvälisesti.

 

Prinssi William tapasi helsinkiläisiä Espan puistossa

30. marraskuuta sadat helsinkiläiset ja vierailijat olivat kokoontuneet odottamaan Cambridgen herttuan, prinssi Williamin saapumista puistoon.

Prinssi saapui puistoon yhdessä Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren sekä kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Tuuli Kousan kanssa.

Prinssi vilkutteli iloisesti yleisölle ja pysähtyi myös juttelemaan ihmisille.

Aamulla prinssi William vieraili teknologia- ja kasvuyritystapahtuma Slushissa Helsingin Messukeskuksessa. Hieman myöhemmin hän kävi Lauttasaaren alakoulussa opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen ja Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtajan Liisa Pohjolaisen kanssa. Hän tutustui koulussa uudenlaisiin opetusympäristöihin ja -menetelmiin sekä kiusaamisen vastaiseen KiVa koulu -ohjelmaan. Lisäksi koulun oppilaat esittelivät herttualle ohjelmointiopetuksen tuloksia.

Vierailunsa päätteeksi prinssi tutustui ilmavoimiin Helsinki-Vantaalla.