Suoraan sisältöön
Visad: 304

Utgivare: Keskushallinto

Ajankohtaista viittomakielellä tammikuussa 2018

Lux Helsingin reitti vie festivaalikävijät Kaartinkaupunkiin

Loppiaislauantaina 6.1.2018 käynnistyvä valofestivaali Lux Helsinki vie jälleen kävijänsä Helsingin kauneimpiin kortteleihin. Esplanadin puistosta Kaartinkaupungin kautta Senaatintorille kulkevan reitin teokset esittelevät valotaiteen laajaa kirjoa: ultraviolettigraffitteja, arkkitehtuuria manipuloivia videoteoksia ja yhteiskunnallisesti ajankohtaisia töitä.

Reitin aloituspisteenä toimii Mannerheimintien puoleinen Esplanadin puisto, ja päättää näyttävästi Tuomiokirkon teos. Unkarilainen László Bordos on vaikuttavan kansainvälisen uran tehnyt projection mapping- eli videomäppäystekniikan pioneeri, jonka käsittelyssä Helsingin tunnetuimpiin rakennuksiin kuuluva Tuomiokirkko muuntautuu projisointipinnaksi.

Samalla Lux Helsinki viettää kymmenvuotisjuhlavuottaan.

 

Suomi 100 -juhlavuosi huipentui Suomessa ja maailmalla

Itsenäisyyspäivän virallinen juhlinta käynnistyi aattona, tiistaina 5.12. juhlavalaisuin ja liputuksin. Sadat tuhannet suomalaiset viettivät yhteisiä kahvihetkiä satavuotiaan kunniaksi. Helsingin Kauppatorilla nostettiin virallisessa avaustilaisuudessa siniristiliput sataan salkoon.

Odotettu itsenäisyyspäivä 6.12. käynnistyi jumalanpalveluksilla sekä tunnelmallisilla kunniavartioilla sankarihaudoilla. Satavuotisuutta juhlittiin perinteiseen tapaan tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla Helsingissä.

Juhlapäivän yllätys oli onnittelutekstiviesti, jonka suomalaiset saivat vastaanottaa matkapuhelimiinsa. Yhteensä päivän aikana lähetettiin yli 7 miljoonaa onnittelutekstiviestiä.

Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhla huipentui Finlandia-hymnin säveliin sovitettuun juhlailotulitukseen Helsingissä kello 22.

 

Helsingissä voi pian opiskella saameksi esi- ja perusopetuksessa

Pasilan peruskoulussa aloitetaan elokuusta 2018 alkaen laajamittainen kaksikielinen suomi-saame-opetus varhaiskasvatuksessa ja 1-2 -luokilla. Tämä on ensimmäinen kerta, kun suomi-saamen opetusta annetaan sekä esiopetuksessa että perusopetuksessa. Oppilaita otetaan ensisijaisesti Helsingistä, mutta mikäli oppilaspaikkoja jää vapaaksi, oppilaita otetaan myös lähikunnista.

Helsingin strategian mukaisesti Helsingissä on panostettu monipuolisen kieliohjelman toteutumiseen kaikilla alueilla. Kaksikielinen opetus on osa kieliohjelmaa, jota kaupunki haluaa kehittää ja laajentaa vastaamaan perheiden tarpeita.

 

Kiinalaista uuttavuotta vietetään Helsingissä 15. helmikuuta

Kiinalaisen uudenvuoden tapahtumapaikkoina toimivat Keskuskatu ja Rautatientorin Jääpuisto.

Helsingin ja Pekingin kaupunkien yhdessä isännöimässä ulkoilmatapahtumassa juhlitaan kukon vuoden päättymistä ja koiran vuoden alkua. Koko Keskuskadun pituudelle levittyvässä juhlassa nähdään Pekingistä saapuvien taiteilijaryhmien esityksiä sekä värikkäitä leijona- ja lohikäärmetansseja.

Jääpuiston jäällä nähdään taitoluisteluesityksiä ja tarjolla on maksutonta luisteluopetusta. Kiinalaiset markkinat ja ruokatori ovat osa juhlintaa. Juhla huipentuu ilotulitukseen Töölönlahdella.

 

Aineettomien lahjojen suosio kasvaa pääkaupunkiseudulla

Peräti kolmasosa pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen asukkaista suosii aineettomia lahjoja tavaran sijaan. Tämä selvisi Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) tänä syksynä tekemästä kyselystä.

Yli 90 prosenttia tavaroiden valmistamisen vuoksi käyttöön otetuista luonnonvaroista muuttuu jätteeksi jo ennen kuin tuote on päätynyt kuluttajan käsiin. HSY kannusti viettämään ekologisesti kestävämpää joulunaikaa ilman ylenpalttista tavaran määrää.

Antamalla lahjaksi palveluja, elämyksiä, aikaa tai hyvää mieltä voi helposti vähentää jätettä. Suosittuja lahjavinkkejä ovat esimerkiksi lenkkiseura, talkooapu, leffailta ja brunssi.