Suoraan sisältöön
Visad: 512

Utgivare: Stadsorkestern

LUDWIG VAN BEETHOVEN Sinfonia nro 3 "Eroica"

Ludvig van Beethoven: Sinfonia nro 3 Es-duuri op. 55, ”Eroica”

Kansanmies Beethovenin kolmannen sinfonian oli määrä ylistää vallankumousjohtaja Napoleonia, joka kuitenkin petti ihailijansa luottamuksen kruunautumalla itsevaltaiseksi keisariksi. Uudella omistuskirjoituksella ”Erään sankarin muistolle” sävelletty teos äänestettiin hiljattain maailman parhaaksi sinfoniaksi.

Ludwig van Beethoven (1770-1827) oli kiihkeä antimonarkisti, joka ihaili nuorta Napoleonia. Tämä oli tehnyt lopun Ranskan vallankumouksesta ja siten osoittanut olevansa tavallisen kansan, ei aateliston puolella. Kun kolmas sinfonia (Es-duuri, op. 55) valmistui alkuvuodesta 1804, sillä oli nimi Bonaparte, ja se oli Napoleonille omistettu. Musiikin optimistisen ilmeen voisi nähdä heijastavan Beethovenin unelmaa Napoleonin johtamasta demokraattisesta yhteiskunnasta. Vain pari kuukautta myöhemmin konsuli kuitenkin julisti itsensä Ranskan keisariksi. Vapauden sankari paljastui vallanhimoiseksi pikkusieluksi. 
Suuttunut Beethoven poisti sinfoniansa alkuperäisen otsikon ja omistuksen. Uudeksi nimeksi tuli Sinfonia Eroica, composta per festeggiare il sovvenire di un grande Uomo (Herooinen sinfonia, omistettu suurmiehen muistolle). Teos sai yksityisen kantaesityksensä ruhtinas Lobkowitzin palatsissa Wienissä vuonna 1804. Julkinen kantaesitys tapahtui seuraavan vuoden huhtikuussa Beethovenin itsensä johdolla.

Aikalaiset reagoivat uutuuteen hämmentyneesti ja jopa torjuvasti. Eikä ihme: sinfonian laajuus, dramaturgia ja sävellystekniset ratkaisut eivät vastanneet mitään ennestään tuttua. Musiikin historiassa Eroica on todellinen merkkiteos. Se uudisti kertaheitolla idean siitä, millainen sinfonia voi olla.

SUSANNA MÄLKKI
kapellimestari