Suoraan sisältöön
Visad: 137

Utgivare: Keskushallinto

Ajankohtaista viittomakielellä syyskuussa 2018

Uusi taidemuseo Amos Rex aukesi yleisölle

Taidemuseo Amos Rex avasi ovensa yleisölle torstaina 30. elokuuta Kampissa. Arkkitehtonisesti ainutlaatuisen hämmästyttävä taidemuseo sijaitsee Lasipalatsinaukiolla Helsingin keskustassa.

Amos Rex koostuu maanalaisista näyttelytiloista, entisöidystä Lasipalatsista elokuvateattereineen sekä näyttelytilojen kattona kumpuilevasta Lasipalatsin tapahtuma-aukiosta. Aukion alle rakennettu näyttelytila on kooltaan 2200 neliötä.

Uusien näyttely- ja huoltotilojen lisäksi Amos Rexiin kuuluu Lasipalatsin perinteikäs elokuvateatteri Bio Rex.

Rakentaminen kesti kaksi ja puoli vuotta ja maksoi 50 miljoonaa euroa. Amos Rex toteutettiin Helsingin kaupungin ja Föreningen Konstsamfundetin yhteishankkeena. Amos Rex on yksityinen taidemuseo, jonka toimintaa Konstsamfundet rahoittaa.

 

Bout-palvelu helpottaa pääsyä Helsingin lähisaaristoon

Helsingin lähisaaristoon ja rantakohteisiin voivat veneettömätkin päästä ensi kesänä kätevästi tilaamalla kyydin älypuhelinsovelluksella. Kyytejä tarjoavat pienveneiden omistajat. Boutin palvelu julkaistiin 8. syyskuuta. Aluksi venekyytejä voi tilata ja tarjota viikonloppuisin.

Boutin palvelun kautta pienvenekyytejä voi tilata joustavasti ja edullisesti älypuhelinsovelluksella. Veneiden kuljettajat toimivat pienyrittäjinä, ja Bout tarjoaa alustan kyytien välittämiseen. Matkailijat ja asukkaat voivat tilata venekyydin yli 50 ennalta määriteltyyn noutopisteeseen Helsingin ja Espoon saaristossa ja rannikolla.

 

Suomalaisia klassikoita ja harvinaisuuksia esillä HAMissa

HAM Helsingin Taidemuseo avaa syksyllä näyttelyn, jossa pääsee ihastelemaan muun muassa Thesleffin, Kanervan ja Wardin teoksia. Näyttely on avoinna huhtikuuhun asti.

Odotin sinua -näyttelyssä nähdään kokoelman rakkaita klassikoita, mutta myös harvemmin esillä olleita teoksia. Leonard ja Katarina Bäcksbackan keräämään ja  Helsingin taidemuseolle lahjoittamaan kokoelmaan kuuluu noin 430 teosta. Kokoelmassa on lukuisia suomalaisia taidehistorian aarteita.

Leonard ja Katarina Bäcksbackan nimissä tehdyn lahjoituksen ehtona oli kokonaisuuden säilyttäminen yhdessä paikassa, jossa suurin osa siitä olisi esillä pysyvästi. Meilahden taidemuseon rakennus rakennettiin alunperin juuri Bäcksbackan kokoelmaa varten.

 

Uhanalaisille pikkupandoille syntynyt poikanen Korkeasaaressa

Korkeasaaressa syntyi pikkupandanpentu viimeksi seitsemän vuotta sitten. Korkeasaaren pikkupandaparin ensimmäinen poikanen on kahden kuukauden iässä täysin emostaan riippuvainen. Emo onkin saanut huolehtia poikasestaan kaikessa rauhassa. Urospoikaselle on kertynyt painoa jo yli 800 grammaa.

Pikkupandat elävät erittäin uhanalaisina Keski-Aasiassa Himalajan alarinteillä. Niitä on luonnossa alle 10 000 ja määrän on arvioitu vähentyneen puolella viimeisten 18 vuoden aikana.

Pikkupanda kuuluu myös eläintarhojen suojeluohjelmaan, jolla pyritään luomaan lajille elinvoimainen tarhakanta. Pikkupandojen lisääntyminen on viime vuosina onnistunut eläintarhoissa aiempaa paremmin. 

 

Nuorten leimautumisen tunteita taklataan Työttömyys #eiolehäpeä -kampanjalla

Suomessa on työttömiä tällä hetkellä noin 192 000 ja työttömyysaste on noin 7 prosenttia. Nuorten keskuudessa työttömyys koetaan usein häpeäksi. Työttömyys #eiolehäpeä -kampanja antaa kasvot sille, että työttömyys on monelle yksi elämänvaihe, ei häpeä.

Sosiaaliseen mediaan suunnitellussa kampanjassa haastetaan ihmisiä ottamaan kuvia Työttömyys #eiolehäpeä -kyltin kanssa ja jakamaan kuvia omissa kanavissaan. Lisäksi Facebookiin tulee kuvakehys, jonka voi lisätä profiilikuvaansa.

Kampanja sai alkunsa Ohjaamo Helsingin nuorten tapahtumasta, jossa nousi esille nuorten työttömyydestä kokema häpeä. Nuoret kokevat toisten nuorten ja yhteiskuntamme suhtautuvan työttömiin ”mee töihin, pummi” -asenteella. Tämä johtaa monilla häpeään ja piilotteluun, mikä voi johtaa syrjäytymiseen ja työttömyyden pitkittymiseen. Työttömyys on harvalla oma valinta. Työttömyys #eiolehäpeä-kampanjalla nuorten työnhakijoiden parissa työskentelevä kaupungin väki haluaa osoittaa, että työttömyys on monelle yksi elämänvaihe.