Suoraan sisältöön
Visad: 116

Utgivare: Keskushallinto

Ajankohtaista viittomakielellä maaliskuussa 2019

Helsinkiin 1600 uutta päiväkotipaikkaa vuoden 2019 aikana

Helsingin väestömäärä kasvaa ja sen myötä päivähoitopaikkojen tarve lisääntyy. Helsingissä odotetaan varhaiskasvatusikäisen väestömäärän kasvavan tänä vuonna noin 340 lapsella, mutta vuonna 2019 Helsinkiin on valmistumassa noin 1600 uutta päivähoitopaikkaa.

Helsinki haluaa vahvistaa peruspalveluja ja ennaltaehkäistä eriarvoistumista. Viisivuotiaiden maksuton varhaiskasvatus 4 tuntia päivässä ja kotihoidon tuen kuntalisän poisto yli 2-vuotiailta lisäävät osaltaan paikkojen tarvetta. 
 
Kevään 2019 aikana uusia päiväkotipaikkoja tulee mm. Vallila-Hermannin alueelle, Käpylään ja Kallioon. 

 

Sateenkaarisenioreille vertaisryhmiä

Sateenkaariseniorit kokoontuvat aina kuukauden toisena maanantaina Kinaporin palvelukeskuksen neljännen kerroksen ryhmähuoneeseen kutomaan sukkia, kahvittelemaan ja keskustelemaan ajatuksista maailman menoon liittyen.

Setan seniorityön ylläpitämiä ryhmiä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluville ikäihmisille on Kinaporin lisäksi myös Kustaankartanon palvelukeskuksessa ja palvelutalo Kantin Pysäkillä Töölössä. Kinapori on jo muutaman vuoden ollut näkyvästi mukana joka kesän Helsinki Pride -tapahtumassa.

Setan seniorityössä on myös kehitetty niin sanottua sateenkaarisertifiointia, jonka tavoitteena on edistää yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan palveluissa. Sertifiointiprosessi sisältää koulutusjakson, jossa käydään läpi muun muassa sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuuteen liittyvää termistöä, normeja, lainsäädäntöä ja historiaa sekä kokemuskouluttajien puheenvuoroja. Sateenkaariseniorit tuovat koulutukseen inhimillistä näkökulmaa omien elämäntarinoidensa muodossa.

 

Savun värin avulla voi opetella polttamaan puuta puhtaammin

Saunan voi lämmittää siten, että syntyy mahdollisimman vähän pienhiukkapäästöjä. Savun väriä tarkkailemalla voi oppia polttamaan puhtaammin. Jos savu on tummaa, päästöt ovat suuria. Kun savu on väritöntä, palaminen on vähäpäästöisempää. Eri kiukaiden päästöissä on suuria eroja. Haitallisten hiilivetyjen osalta erot olivat yli satakertaisia. Myös saman puukiukaan päästöt voivat olla moninkertaiset riippuen polttotavoista.

Puukiukaita on yllättävän paljon pääkaupunkiseudulla. Arviolta 28 prosentissa seudun 70 000 pientaloista on puukiuas. Kaikkiin kiukaisiin pätee se, että muovien ja muiden roskien sekä märän puun polttaminen lisäävät terveydelle haitallisia päästöjä.

Mahdollisimman väritöntä, vähäpäästöistä savua saat näillä vinkeillä:

- Ota vanhat tuhkat pois.
- Käytä kuivaa puuta, älä märkää tai tuoretta.
- Älä polta mitään roskia.
- Sytytä nopeasti. Käytä kuivin puu sytytykseen. Voit hyödyntää sytytykseen tarvittaessa sytytyspaloja.
- Polta useassa erässä. Aloita pienillä puilla. Lisää toinen panos vasta liekkien hiipuessa.
- Säädä ilmaa arinan alta ja luukuista.
- Huolehdi säännöllisestä nuohouksesta.

 

Roihuvuoreen jäälinna

Roihuvuoren monipuolisen palvelukeskuksen pihassa helmikuussa ollut jäälinna on osa Taiteen edistämiskeskuksen alulle panemaa 100 minuuttia taidetta -kampanjaa.  
Vapaaehtoiset, talon asukkaat ja asiakkaat sekä henkilökunta osallistuvat jäälinnan tekoon eri tavoin. Perustyönä on ollut kerätä maitotölkkejä ja jäädyttää niissä eriväristä vettä jääharkoiksi. Harkoista ryhdyttiin kasaamaan linnaa helmikuun alussa.

Talon vapaaehtoisten lisäksi yhteistyötä tehdään myös Palvelukeskus Helsingin ja leikkipuisto Roihuvuoren kanssa. Palvelukeskus Helsingiltä on saanut tyhjiä maitotölkkejä rakennustarpeiksi ja Leikkipuisto Roihuvuoren väki on avustanut jäälinnan rakentamisessa. 

 

Finlandia-talo uudistuu 2020-luvulle – suunnitelmat päätöksentekoon

Finlandia-talon vuonna 1971 valmistunut päärakennus on pian 50-vuotias. Kuntotutkimusten perusteella talo on laajan perusparannuksen tarpeessa. Finlandia-talo korjataan ja entisöidään kellarista katonharjaan ja uusitaan putkistoista julkisivuun. Uudet kuluttajille suunnattavat palvelut saavat tilat talon suojelua kunnioittaen.

Perusparannuksen suurimpia haasteita on nykyaikaisen tekniikan sovittaminen huomaamattomasti rakennukseen. Talotekniikan järjestelmät uusitaan kauttaaltaan. Talon sisätilat kunnostetaan alkuperäistä säilyttäen. Esteettömyyttä ja hissiyhteyksiä parannetaan. Lasketut rakentamiskustannukset ovat 119 miljoonaa euroa. 

Perusparannus alkaa keväällä 2022. Työ valmistuu kahdessa vaiheessa: kongressisiipi avautuu keväällä 2023 ja päärakennus kesällä 2024.

Finlandia-talo on yksi Alvar Aallon päätöistä ja kansainvälisesti merkittävä arkkitehtuurikohde. Talon uuden toiminnan suunnittelussa ja perusparannuksessa vaalitaan Aallon arvokasta työtä, mutta tuodaan rakennukseen ja sen palveluihin samalla uutta. Talo pysyy avoinna asiakkaille koko perusparannuksen ajan Pikku-Finlandiaksi nimetyn väistötilan ansiosta.