MEISTÄ - ABOUT US –valokuvanäyttelyn avajaiskeskustelu

The event has ended.
Calendar
Clock

Vuonna 1971 Suomessa dekriminalisoitiin homoseksuaalisuus eli samaa sukupuolta olevien seksuaaliteot eivät enää olleet rangaistavia. 50 vuoden aikana sateenkaari-ihmiset ovat raivanneet tilaa itselleen yhteiskunnasta tullakseen nähdyksi, mutta silti monelle heistä syrjintä on arkipäiväistä ja eläminen täysin omana itsenään ei ole vielä välttämättä mahdollista.

Suomalaisessa yhteiskunnassa on vahvasti vallassa käsitys siitä, että sateenkaari-ihmiset ovat valkoisia. Ajoittain jopa väitetään, että pakolaiset, muslimit ja muut etniseen tai uskonnolliseen vähemmistöön kuuluvat ihmiset olisivat uhka lhbtiq+ (lesbot, homot, biseksuaalit, transihmiset, intersukupuoliset ja queerit) -ihmisten oikeuksille Suomessa. Tämä ei kuitenkaan ole totta.

Suomessa asuu, elää, opiskelee ja työskentelee alkuperäiskansaan ja etniseen tai uskonnolliseen vähemmistöön kuuluvia sateenkaari-ihmisiä, joilla on oikeus tulla kuulluksi, nähdyksi ja kohdatuksi yhdenvertaisesti yhteiskunnassamme. Meistä-valokuvanäyttelyn tarkoituksena on voimaannuttaa heitä, edistää heidän ihmisoikeuksiaan sekä lisätä valtaväestön keskuudessa tietoisuutta sateenkaariyhteisön moninaisuudesta. Tässä näyttelyssä valokuvien mallit ottavat haltuun yhteiskunnasta tilaa, joka kuuluu myös heille.

Näyttelyn avajaisia juhlistetaan kansainvälisenä homo-, bi-, transfobian vastaisena päivänä 17.5. kello 17.00-18.30 paneelikeskustelulla, joka koostuu nimenomaan etniseen tai uskonnolliseen vähemmistöön tai alkuperäiskansaan kuuluvista sateenkaari-ihmisistä. Keskustelussa kuullaan heidän ajatuksiaan yhteiskunnasta, ihmisoikeuksista ja toivosta.

Paneelikeskustelun juontaa anti-rasistisen ja feministinen kansalaisjärjestö Fem-R:n perustaja Brigita Krasniqi. Lisäksi paneelikeskusteluun osallistuvat Jani Toivola, Pinja Pieski, Yasmin Ibrahim, Jay Jimeno ja Lorenzo Standen. Osa panelisteista on osallistunut  valokuvanäyttelyyn malleina. Ennen paneelikeskustelun aloitusta kuullaan Helsingin kaupungin pormestari Jan Vapaavuoren avajaissanat.

Paneelikeskustelu on englanniksi. Tilaisuus tulkataan suomenkieliselle viittomankielelle.

Tilaisuus on osa 17.5.-21.5. järjestettävää #StopHatredNow-festivaalia. Lisätietoa festivaalista osoitteessa: https://www.stophatrednow.fi/ 

Valokuvanäyttely järjestetään kulttuurikeskus Caisassa 17.5.-6.6.2021.

Valokuvanäyttelyn toteuttajat: Seta, Etelä-Suomen Etno, Helsinki Pride -yhteisö ja Helsingin kaupunki yhteistyössä kulttuurikeskus Caisan ja Stoan kanssa. Näyttelyn toteuttamiseen on saatu tukea oikeusministeriöltä.