Share video
Ajankohtaista viittomakielellä kesäkuussa 2018
9 min
|
Available Unlimited
|
Published
31.05.2018

Buli polskahti mittaamaan meren aallonkorkeutta

Helsingin kaupungin aaltopoiju Buli aloitti kesäduuninsa aallonkorkeuden mittaajana, kun se ankkuroitiin toukokuun alussa tutulle paikalleen Suomenlinnan edustalle.

Bulin mittaamat tiedot muun muassa merkitsevästä aallonkorkeudesta päivittyvät reaaliajassa sivustolle http://meri.hel.fi.

Poijuhavainnoista tuotetaan myös kahden vuorokauden aaltoennuste, joka päivittyy sivustolle myös silloin, kun poiju ei ole meressä. Mikäli Internet-yhteyttä ei ole saatavilla, voi poijun ajantasaiset aaltotiedot tilata myös tekstiviestillä puhelimeen lähettämällä viesti "Poiju Suomenlinna" numeroon 16161 (0,84 €/viesti).

Bulin työvuoro kestää jääajan alkuun saakka marras-joulukuun vaihteeseen.

Uusi julkinen taideteos "Harppi ja tähdet" Kalasatamaan 

Kalasatama sai uuden julkisen taideteoksen, kun kuvanveistäjä Riikka Purosen seitsemänmetrinen veistos Harppi ja tähdet julkistettiin 24. toukokuuta. Teos kohosi Toukolan rantapuiston maamerkiksi Kyläsaarenkujan, Roomankadun ja meren väliselle viheralueelle.
Riikka Purosen mukaan teoksessa kohtaavat kaksi erilaista näkemystä maailmasta. Harppi edustaa matemaattista maailmankuvaa, jossa maailman ilmiöitä voi mitata ja todentaa. Harpin keskiakselilla tasapainottelevat kaksi astiaa, joiden sisältö on tuntematonta ja nimeämisen ulottumattomissa. Myös teoksen sijainnissa yhdistyvät erilaiset elämisen ja kaupunkirakenteen elementit. Se on keskellä asuinkerrostalojen ja oppilaitosten ympäröimää, mereen ulottuvaa ulkoilualuetta.
Taiteilija on rakentanut veistoksen erivärisiksi käsitellyistä teräksestä ja alumiinista. Se on neljäs Kalasataman ympäristötaidehankkeen mukainen pysyvä taidehankinta. 

Uimastadion aukesi viimein!

Yleisön ikisuosikki ja rakastettu kesänviettopaikka avasi ovensa sunnuntaina 27.5. klo 9.00. Kauan odotettu avajaispäivä käynnisti Uimastadionin kesäkauden, joka kestää syyskuun 16. päivään asti.
Talven aikana Stadikan iso allas korjattiin sekä saunojen paneloinnit ja lauteet uusittiin. 
Nyt Stadin helmi on valmis palvelemaan asiakkaita koko kesän!

Helsingissä metsäpalovaroitus - avotulen teko kielletty

Poikkeuksellisen pitkään jatkunut lämmin ja sateeton sääjakso on aiheuttanut vakavan metsäpalon vaaran niin Helsingissä kuin lähes koko maassa. Maaperä ja kasvusto ovat nyt niin kuivia, että tulipalo voi syttyä pienimmästäkin lämmönlähteestä ja aiheuttaa suurta vaaraa.

Pelkästään Helsingissä on ollut toukokuussa jo 41 maastopaloon liittyvää hälytystä. Niiden yleisimmät syyt johtuvat huolimattomuudesta tai ymmärtämättömyydestä nuotion, grillauksen tai muun avotulen, tai tupakan ja tulentekovälineiden käytössä. Näin poikkeuksellisessa tilanteessa, jossa nyt olemme, voi tulipalo syttyä lievemmästäkin lämmönlähteestä.

Tulen käytössä on aina noudatettava suurta varovaisuutta, mutta metsäpalovaroituksen aikana astuu lisäksi voimaan avotulen teko kielto. Se tarkoittaa kaikkea tulen käytön kieltoa muualla kuin siihen tarkoitukseen erityisesti tehdyillä kiinteillä tulisijoilla ja vastaavilla paikoilla, joissa lämmön siirtyminen ja palon leviäminen ympäristöön on estetty rakenteellisesti. Kuten kaikissa vaara- ja hätätilanteissa sen havaitsijaa koskee välitön ilmoitusvelvollisuus hätänumeroon 112 sekä velvollisuus ryhtyä pelastustoimiin. 

EU:n vammaiskortti tulee pian käyttöön

EU:n Vammaiskortti tulee Suomessa käyttöön loppukevään aikana. Kortti on tarkoitettu henkilöille, jotka tarvitsevat erityistä tukea osallistumisessa yhteiskunnan toimintaan. Kortin avulla voi Suomessa ja muissa EU-maissa todentaa vammaisuuden tai avustajan tarpeensa.

Vammaiskortti on samanlainen kaikissa niissä Euroopan maissa, joissa se tulee käyttöön. Kortissa on henkilön valokuva, nimi- ja syntymäaika, pistekirjoitusta ja hologrammitunniste. Kortin tekstit ovat suomeksi ja englanniksi. Vammaiskortissa voi olla merkintä, kun henkilö tarvitsee useimmiten mukaansa avustajan tai tukihenkilön.
Kortin kääntöpuolelle on mahdollista valita symboleita ja QR-koodi, jonka taakse kortin käyttäjä voi itse tallentaa tietoja omasta avun ja tuen tarpeestaan. 

Kortti on tänä vuonna käytössä Suomen lisäksi Belgiassa, Italiassa, Kyproksella, Maltalla, Virossa, Sloveniassa ja Romaniassa.

Malmin lentoasema juhlii 80-vuotista historiaansa

Malmin lentoaseman viralliset vihkiäiset pidettiin 80 vuotta sitten toukokuussa 1938.  Malmin lentokenttä suunniteltiin alusta alkaen kansainväliseksi lentoasemaksi – yhtenä ensimmäisten joukossa Euroopassa. 

Lentokentän kiitotiet valmistuivat jo vuonna 1936. Vihkiäisiä vietettiin kaksi vuotta myöhemmin lentoaseman pyöreän hallintorakennuksen valmistuessa, toukokuun 15. päivänä vuonna 1938. Useiden ilmailuntäyteisten vuosikymmenten jälkeen Finavia päätti vuoden 2016 lopussa lennonvarmistus- ja muun toimintansa Malmin lentokentällä. Alue rakennuksineen siirtyi kaupungin haltuun Finavian ja Helsingin kaupungin vuonna 2014 tekemän sopimuksen mukaisesti.

Alueelle on suunnitteilla 25 000 asukkaan uusi kaupunginosa, jonka rakentamisaikataulusta päätetään yleiskaavan saatua lainvoiman. Kaupunki haluaa varmistaa, että kenttä pysyy mahdollisimman aktiivisessa ja monipuolisessa käytössä ennen rakentamisen alkamista. Lentokenttä toimii tällä hetkellä valvomattomana lentopaikkana, jota operoi Malmin lentokenttäyhdistys ry. Maanvuokrasopimus on tehty joulukuun 2019 loppuun saakka