Share video
Ajankohtaista viittomakielellä joulukuussa 2018
7 min
|
Available Unlimited
|
Published
02.12.2018

Pysy pystyssä perjantaina – pikkujouluajan liukas keli lisää kaatumisriskiä

Pysy pystyssä -kampanja herättelee kansalaisia huomioimaan liukastuvat kelit. Pikkujoulusesonki on alkanut, ja se näkyy myös kaatumistapaturmissa. Pysy pystyssä -kampanja kannustaa jalankulkijoita ennakoimaan mahdollista liukkautta jo nyt, sillä pikkujouluaika lisää illanviettoja ja alkoholin nauttimiseen liittyvää kaatumisriskiä. 

Osastonylilääkäri Lauri Handolin Töölön sairaalasta kertoo, että viikonloppuisin yli puolet potilaista, jotka ovat kärsineet nilkan tai säären alueen murtumista, ovat olleet alkoholin vaikutuksen alaisina vamman sattuessa.

Valitse kengät kelin mukaan. Tien päällä avainasia on kävelyyn keskittyminen. Myös puhelimen selaaminen on syytä jättää määränpäähän, sillä tarkkaamattomuus lisää kaatumisriskiä. Keskity kävelyyn.

Korkeasaareen kyydittiin uusi laji: Jakki

Marraskuun loppupuolella kaksi jakkia ja kaksi kulaania kuljetettiin samalla kyydillä Kolmårdenista Korkeasaareen. Uhanalaiset jakit ovat uusi laji Korkeasaaressa.

Jakit, kulaanit eli villiaasit ja mongolianvillihevoset saavat myöhemmin jakaa saman alueen lajeina yhteisen tarhan Korkeasaaressa. Nyt alkuvaiheessa eläimet totuttelevat vielä uuteen ympäristöön ja uusiin kamuihin. Keski-Aasian ylänkölajien tarhan luona järjestetään yleisöohjelmaa joululomien aikaan.

Jakki on uhanalainen laji. Sitä uhkaavat karjasta leviävät taudit, risteytyminen kesyn jakin kanssa ja ihmisen levittäytyminen vuoristoalueille. Villijakkeja arvioidaan olevan luonnossa alle 10 000 yksilöä, kun kesyjakkien lukumäärä lasketaan miljoonissa.

Seikkailu jouluyönä -musikaali tuo näyttämölle joukon ainutlaatuisia nuoria

Joulun tulevaisuus on uhattuna, kun Joulupukki tekee kohtalokkaan virheen lahjoja jakaessaan. Katastrofin välttämiseksi neuvokas lapsijoukko lähtee jännittävälle joulunpelastusretkelle apunaan pari poroa ja tonttu. ShedHelsingin uusi koko perheen musikaali Seikkailu jouluyönä saa ensi-iltansa Helsingin Kaupunginteatterin studio Pasilassa 8. joulukuuta. 

Musikaalihanke tarjoaa erilaisista taustoista tuleville lapsille ja nuorille mahdollisuuden tulla nähdyksi ja toteuttaa itseään turvallisessa ja tasavertaisessa ympäristössä. Musikaalin kantava voima ovat ShedHelsingin musiikkiteatterikerhoissa harrastavat 9–19-vuotiaat lapset ja nuoret. Moni heistä on suurella estradilla ensimmäistä kertaa, osa taas jo kokeneempia esiintyjiä. Jotkut nuorista kelailevat pyörätuoleilla, toisilla on äidinkielenään viittomakieli. 

Tänä vuonna musikaalissa käytetään ensi kertaa rinnakkain suomea ja suomalaista viittomakieltä. 

28-vuotiaat ovat nyt Helsingin suurin ikäluokka

Koko Suomessa vuonna 1963 syntyneet eli tänä vuonna 55 täyttävät ovat nyt nousseet suurimmaksi ikäluokaksi. Helsingissä väestörakenne on sen sijaan nuorekkaampi, sillä pääkaupungissa asuu eniten 28 vuotta täyttäneitä.

28-vuotiaita eli 1989 - 1990 syntyneitä oli syyskuun lopussa Helsingissä 13 538, naisia 510 enemmän kuin miehiä. 55 vuotta täyttäviä on sen sijaan Helsingissä vain noin 8 300 eli 5 200 vähemmän kuin 28-vuotiaita. Helsingin väkiluku oli syyskuun lopussa 649 217, mikä on 5 945 enemmän kuin vuoden alussa. 

Aleksin joulukatu avattiin sunnuntaina 25. marraskuuta 70. kerran

Joulukadun avajaisjuhlallisuudet alkoivat Senaatintorilla Tuomiokirkon portailla. Itse joulupukki saapui juhlan päätähdeksi ja toi terveisensä Korvatunturilta. Joulupukki ja pormestari Jan Vapaavuori saapuivat Senaatintorille HKL:n museoraitiovaunulla. Pormestari sytytti jouluvalot kello 16 ja totesi, että joulukadun avaus on Helsingin pisimpään jatkuneita tapahtumia ja vahva helsinkiläinen perinne.

Perinne alkoi vuonna 1949, jolloin Aleksanterinkadun kauppiaat koristelivat kadun varren havuin ja valoin ilahduttaakseen raskaista sotavuosista toipuvia kaupunkilaisia.

Avajaisjuhlinta huipentui paraatiin, joka kulki Senaatintorilta ydinkeskustan halki. Teemahahmoista, tontuista, koirista ja tietenkin itse joulupukista koostuva joukko marssi museopaloautojen saattelemana läpi Helsingin keskustan levittäen iloista mieltä ja toivottaen joulun tervetulleeksi kaupunkiin. Joulukadun energiatehokkaat led-valot ilahduttavat kaupunkilaisia tammikuun loppuun asti.