Share video
Ajankohtaista viittomakielellä kesäkuussa 2019
8 min
|
Available Unlimited
|
Published
31.05.2019

Helsinki-päivä aloittaa kesän

Vuosittain kesäkuun 12. päivä järjestettävä Helsinki-päivä on kaupungin virallinen syntymäpäivä. Päivää on vietetty jo vuodesta 1959 lähtien. Kymmenet maksuttomat tapahtumat valtaavat silloin kaupungin ja kaupunginosat. 

Helsinki-päivänä jaetaan kultaiset Helsinki-mitalit ansioituneille kansalaisille toiminnasta kaupungin hyväksi. Stadin kundi ja friidu palkitaan, kuten myös helsinkiläinen urheilija ja seura. 

Helsinki-päivänä viittomakielen tulkki on paikalla seuraavissa tapahtumissa ja viittoo seuraavat ohjelmanumerot suomalaisella viittomakielellä: 

  • Helsinki-päivän avaus ja pormestarin aamukahvit klo 9 alkaen, Kaupungintalon aula, Pohjoisesplanadi 11-13. Pormestarin puhe tulkataan.
  • Stadin slangin Helsinki-päivä, Espan lava, Stadin kundin ja friidun julkistaminen ja kukitus, n. klo 11.45-12.15.
  • Lasten Espa, Espan lava, Varamummo, otteita koko perheen musikaalista, klo 17.30.

 

Helsinki Pride tuo jälleen kaikki sateenkaaren värit kaupunkiin

Suomen suurin ihmisoikeus- ja kulttuuritapahtuma Helsinki Pride -viikko järjestetään tänä vuonna 24.6.–30.6. Tapahtuma muistuttaa ihmisoikeuksien kuuluvan kaikille seksuaalisesta suuntautumisesta,  sukupuoli-identiteetistä ja sukupuolen ilmaisusta riippumatta.
 
Tapahtuman järjestää Helsinki Pride -yhteisö. Yhdistyksen ja tapahtuman tavoitteena on poistaa kulttuuriin, kieleen sekä yhteiskunnan rakenteisiin, arvoihin ja normeihin sisältyvää eriarvoisuutta. Viime vuoden Pride-kulkueeseen osallistui poliisin arvion mukaan noin 100 000 ihmistä. Näin se oli yksi Suomen suurimmista yleisötapahtumista kautta aikojen.

 

Uusi potkulautapalvelu saapui Vuosaareen

Potkulautapalvelussa kokeillaan sekä perinteisesti potkittavia että sähköllä toimivia potkulautoja. Kokeilualueena on Vuosaari, johon tulee 28 potkulauta-asemaa ja noin 300 potkulautaa.

Asemia on nyt asennettu seitsemän kappaletta Vuosaaren metroaseman ympäristöön. Loput asemat saadaan paikoilleen lähiaikoina. Potkulaudan saa käyttöönsä mobiilisovelluksella minuuttiveloituksella. Kokeilu jatkuu lokakuun loppuun saakka.

Helsingin keskustasta löytyy muutaman yrityksen asemattomia sähköpotkulautoja. Vuosaaren pilotissa kokeillaan asemallista ratkaisua. Potkulautoja ei jätetä minne sattuu ja ne löytyvät aina samoista paikoista.

Palvelun ylläpidosta vastaa Samocat Sharing, jonka sovelluksella palvelua käytetään. Potkulaudan saa asemalta käyttöönsä lukemalla sovelluksella vapaan potkulaudan vierestä löytyvän QR-koodin. Sähköiset laudat ovat oransseja, potkittavat laudat keltaisia.

Tarkemmat ohjeet potkulautojen käyttöön HSL:n sivuilta.

 

Vallilaan valmistuu Maria Stereon nelimetrinen pronssiveistos

Kuvataiteilija Maria Stereon nelimetrinen pronssiveistos Ajaton ripustetaan Vallilan Teollisuuskadulle tiistaina 4. kesäkuuta.  

Suurikokoisen käkikellon koristeellisessa kellotaulussa ei ole viisareita ja kukkuvan käen ikkuna on kiinni. Teos on nimensä mukaisesti ajaton: käkikello ei osoita aikaa. Maria Stereon mukaan ajattomuus antaa katsojalle mahdollisuuden rentoutua. Aina ei tarvitse tietää, mitä kello on. 

Helsingin kaupunki noudattaa prosenttiperiaatetta, mikä tarkoittaa, että kaupungin kiinteistöjen uudis- tai korjausrakentamisen kustannuksista noin prosentti varataan uuden julkisen taiteen toteuttamiseen. Teos ajaton noudattaa tätä periaatetta. Myöhemmin teos liitetään osaksi HAMin taidekokoelmaa.

 

Jääkiekon maailmanmestareita juhlittiin Kaisaniemellä

Slovakian MM-kisoissa kultaa voittaneita Leijonia juhlittiin Kaisaniemen puistossa järjestettävässä kansanjuhlassa maanantaina 27.5. klo 18 alkaen. Joukkue saapui Kaisaniemeen 20 aikaan.

MM-kultaa Bratislavassa voittaneita Leijonia ennen lavalla nähtiin muiden tällä kaudella MM-mitaleita voittaneiden joukkueiden pelaajia, kuten hopeaa voittaneet naisten maajoukkue, sekä artistivieraita. 

Kaisaniemelle kokoontui yhteensä noin 50 000 fania. Kansanjuhlaa saattoi seurata myös jättiscreeniltä Rautatientorilta ja MTV3 näytti suoraa lähetystä tapahtumasta. 

llmavoimien Hawkit saattoivat jääkiekon MM-kultaa voittaneet Helsinki-Vantaalle ja Helsingissä kaikki kirkot soittivat juhlan kunniaksi kelloja voittajajoukkueen koneen laskeutuessa kello 16.05. Kirkko halusi näin toivottaa kultamitalistit tervetulleiksi takaisin kotiin.