Share video
Ajankohtaista viittomakielellä lokakuussa 2019
7 min
|
Available Unlimited
|
Published
02.10.2019

Oppilaat rakentavat ilmastovaikuttamisen tiekarttaa

Kaupungintalolla 9.–13.9. järjestetyn Ilmastokoulun oppitunneilla syvennyttiin ilmastonmuutokseen vaikuttaviin teemoihin, kuten liikenteeseen, asumiseen, ruokaan ja rakentamiseen. 

Joukko Ressun ja Merilahden peruskoulujen oppilaita vietti alkuviikon Ilmastokoulussa kaupungintalolla kuuntelemassa ilmastoasiantuntijoita ja tekemässä palvelumuotoilijoiden kanssa kaupungin ilmastovaikuttamisen tiekarttaa. Oppijat halusivat vaikuttaa muun muassa viheralueiden puutteeseen, ruokahävikin ja muovijätteen määrään sekä kivihiilen käytön lopettamiseen.

Oppilaiden tekemien suunnitelmien pohjalta laadittu ilmastovaikuttamisen tiekartta julkaistiin viikon päätteeksi kaupungintalolla.

Helsinki on sitoutunut kantamaan vastuunsa ilmastonmuutoksen hillinnässä. Helsingin kaupunkistrategiassa 2017–2021 tavoitteeksi on asetettu hiilineutraali Helsinki vuoteen 2035 mennessä.

 

Olympiastadionille tulossa kaiken kestävä nurmi

Olympiastadionille tuodaan syksyn kuluessa Suomessa kasvatettu siirrettävä nurmi. Kasvualustaa on valmisteltu hartaasti Stadionilla, jotta se juurtuisi hyvin ennen talvea. Stadionin uudelta nurmelta vaaditaan kovaa kestävyyttä. Nurmen on toimittava kaikissa stadionin tapahtumissa peleistä konsertteihin.  

Stadionin oman nurmikuiskaajaksi tituleeratun kenttämestari Jani Kurvisen mukaan stadionin nurmesta on tulossa Pohjois-Euroopan paras nurmi. Sitä on kasvatettu huippulajikkeista huippusalaisessa paikassa Suomessa.

Olympiastadion rakennustyöt ovat parhaillaan käynnissä. Stadionista rakennetaan kansainväliset suurtapahtumien vaatimukset täyttävä monitoimiareena. Uusia tiloja tulee 19 290 bruttoneliötä. Hankkeen kokonaislaajuus on kenttäalue ja katsomot mukaan lukien 90 000 neliötä. Näillä näkymin Stadionin tapahtumatoiminta alkaa loppukesällä 2020. Olympiastadionilla arvioidaan vierailevan vuosittain noin miljoona kävijää.

 

Triplaan valmistuu Suomen ensimmäinen polkupyörähotelli

Triplan kauppakeskukseen tulee parkkitilaa 3400 pyörälle. Tripla pyörähotelleineen avataan torstaina 17. lokakuuta.

Tripla rakentuu Pasilassa lähelle Helsingin keskuspuistoa ja ulkoilualueita sekä pyöräilyreittejä. Siellä on tulevaisuudessa helppoa ja mukavaa liikkua pyörällä vaikkapa töihin. Pyörän voi jättää turvalliseen säilytykseen ja hakea myös liikkeen aukioloaikojen ulkopuolella. Siellä voi käväistä suihkussa vaikkapa ennen töihin menoa.

Pyörähotellin jäsenyyden voi hankkia kuka tahansa. Jäsenyyden ja kuukausimaksun hintaa ei ole vielä tiedossa. Ilmaisia katettuja pysäköintipaikkoja on tulossa pyörähotellin yhteyteen. Siellä voi huoltaa itse pyöräänsä. Pyörähotellia pyörittävä yritys tarjoaa omia huoltopalveluitaan myös muille kuin pyörähotellin jäsenille.

 

120-vuotias Töölön kirjasto kutsuu kaupunkilaiset juhlimaan

Töölön kirjasto täytti 120 vuotta 26.9.2019. Helsingin vanhimman sivukirjaston merkkipäivää juhlittiin koko päivän ajan.

Töölön ensimmäinen kirjasto aloitti toimintansa 26. syyskuuta vuonna 1899 huvila Valossa nykyisen Mannerheimintien ja Runeberginkadun kulmassa. Töölön kirjasto ehti toimia yhteensä viidessä eri paikassa Töölön alueella ennen muuttoa nykyiseen rakennukseen vuonna 1970. 

Aarne Ervin suunnitteleman kirjastorakennus ei ollut vain kaunis rakennus, vaan alusta alkaen aktiivinen kirjasto täynnä käyttäjiä. Kirjasto toimii opiskelu- ja työskentelypaikkana, erilaiset ryhmät kokoontuvat kirjastossa ja tapahtumia järjestetään päivittäin yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Lapset lukevat lukukoirille ja seniorit saavat opastusta tietotekniikassa. Töölö on Helsingin kaupunginkirjaston kolmanneksi suosituin toimipiste. 

 

Allotrianpuistossa paljastettiin Gandhin patsas

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 150 vuotta Intian itsenäisyysliikkeen johtajan, Mahatma Gandhin syntymästä. Hän syntyi vuonna 1869 ja kuoli vuonna 1948. Hän oli väkivallattomuuden ja rauhanomaisen rinnakkaiselon arvojen puolustaja. Merkkivuoden kunniaksi Intian hallitus on lahjoittanut luonnollisen kokoisen Gandhin patsaan Suomen valtiolle. Patsas paljastettiin perjantaina 20.9. Allotrianpuistossa.

Patsaan on suunnitellut ja veistänyt intialainen kuvanveistäjä Gautam Pal. Pronssipatsas on 185 cm korkea ja seisoo suomalaisesta ruskeasta graniitista tehdyn jalustan päällä.