"Sairaanhoitajaksi kannattaa hakeutua omana itsenään."
Jaksossa kuullaan sairaanhoitaja Heidi Nastolinin kokemuksia työstään ja miten hän on kyseiseen ammattiin päätynyt.
Haastattelija, juontaja: Jenny Vu
Haastateltava: Sairaanhoitaja Heidi Nastolin
Tuotanto: Signaalimedia, Helsingin nuorisopalvelut
Jakso on äänitetty 12/2020
Jakso on julkaistu 1/2021
-----
Tekstiversio:
[äänite alkaa]
Haastattelija [00:00:27]: Moi kaikki, nyt täällä tänään Ammattipodcastissa vieraana on Heidi Nastolin, joka on ollut sairaanhoitajana 20 vuotta. Mitä sinulle kuuluu Heidi?
Sairaanhoitaja [00:00:37]: Minulle kuuluu tällä hetkellä ihan hyvää. Tuossa 1,5 vuotta sitten lähdin opiskelemaan vielä ylöspäin tuonne Metropolian Myllypuroon ylempään ammattikorkeakouluun ja valmistun nyt helmikuussa esimieslinjalta.
Haastattelija [00:00:51]: Voisitko kertoa meille, mitä sairaanhoitajan työkuvaan kuuluu?
Sairaanhoitaja [00:00:55]: Sairaanhoitajan työnkuva on todella laaja. Sairaanhoitaja voi työskennellä sairaaloissa, päivystyksissä, kotiolosuhteissa, esimerkiksi kotisairaaloissa, kotihoidossa. Periaatteessa sairaanhoitajana pystyy toimimaan monessa eri ympäristössä. Työnkuva on todella laaja.
Haastattelija [00:01:18]: Haluatko antaa esimerkkejä, millaisia eri työnkuvia on mahdollista tehdä?
Sairaanhoitaja [00:01:23]: Sairaalassa nykypäivänä sairaanhoitajan työ painottuu enemmän lääkehoitoon, ja varsinkin Helsingin kaupunki ja HUS on jo ottanut tämän Apotin, uuden potilastietojärjestelmän, käyttöön. Eli sairaanhoitajan työ painottuu entistä enemmän lääkehoitoon, mutta myös tällaisia perushoitoon kuuluvia työtehtäviä sairaanhoitaja tekee, eli pesuista lähtien vanhusten auttamista.
Haastattelija [00:01:51]: Ja onko tämä sinun työnkuva myös, vai onko se painottunut jotenkin erilaisesti?
Sairaanhoitaja [00:01:57]: Olen aikaisemmin ollut kotisairaalassa töissä, jolloin olen ollut yksin työvuorossa ja vastuussa yksin siinä työnkuvassa, niin se oli enemmän tällaista kotona saattohoitopotilaan hoitoa, eli kuolevan potilaan hoitoa ja omaisten tukemista. Paljon oli lääkehoitoa ja nyt olen viimeisen kaksi vuotta ollut apulaisosastonhoitajan toimenkuvassa. Eli olen tehnyt sairaanhoitajan tehtäviä, osastolla hoitanut potilaita, ollut lääkehoidossa mukana, sekä vastannut hallinnollisista työtehtävistä.
Haastattelija [00:02:37]: Voisitko antaa jonkun konkreettisen esimerkin sinun työpäivästä? Moneltako se alkaa ja mitä kaikkea pitää tehdä ensimmäisenä ja vaikka viimeisenä?
Sairaanhoitaja [00:02:46]: Otetaan esimerkiksi aamuvuoro. Sairaanhoitajan aamuvuoro alkaa seitsemältä aamulla ja päättyy kello 15 iltapäivällä. Iltavuoro alkaa siinä kello 13 tai 14 ja päättyy noin kello 21 illalla. Ja yövuoro on sitten kello 21-07 aamulla. Ja jos esimerkkinä otetaan aamuvuoro, kun sinä tulet sairaalaan töihin, niin aloitetaan raportin luvulla, eli katsotaan tietokoneelta potilastietojärjestelmästä, mitä potilaille kuuluu, mitä heille on tehty yön aikana, edellispäivän aikana. Tarkistetaan, onko lääkäreiltä tullut lääkemääräyksiä, niitä päivitetään sitten lääkelistoille. Ensin perehdytään potilaiden jaksamiseen tietokoneen kautta ja sitten yksi sairaanhoitaja meidän työvuorossa lähtee jakamaan kaikille potilaille aamulääkkeet ja toinen sairaanhoitaja menee sitten tarkastamaan ne, kun hän on ne jakanut. Sen jälkeen jaetaan kaikille potilaille lääkkeet niin, että annetaan ne potilaille valvotusti. Lääkehoidon jälkeen alkaa aamutoimet potilaiden kanssa, eli heille tarvittaessa tehdään aamupesuja, autetaan vessareissuissa kuntouttavaan työn otteen mukaisesti, eli me ei tehdä potilaan puolesta mitään sellaista, mitä he pystyvät itse tekemään. Aamupesujen jälkeen onkin yleensä lounasaika, jolloin tarjoillaan kaikille potilaille lounaat, avustetaan heitä kävelemään päiväsaliin, syömään yhdessä muiden kanssa. Sitten on taas lääkkeidenottoaika, eli kaikille potilaille jaetaan päivälääkkeet. Tietenkin siihen päivään mahtuu kaikenlaista ekstraa, eli omaiset soittavat paljon, kyselevät, miten omaisten vointi on, miten he jaksavat. Voi tulla jotain akuutteja tilanteita, eli joku potilas kaatuu, pitää mennä häntä auttamaan, mahdollisesti soittaa lääkärille. Siihen päivään voi periaatteessa kuulua ihan mitä vaan, mutta lääkehoito ja se potilaan perushoito eli auttaminen, ne on pääsääntöisesti tällä hetkellä sairaanhoitajan työtehtäviä sairaalassa.
Haastattelija [00:05:08]: Onko ne sinun työvuorot jotenkin aikataulutettu, vai vaihteleeko ne aina ja saatko itse päättää, että milloin teet aamuvuorot ja milloin teet yövuorot?
Sairaanhoitaja [00:05:18]: Sairaaloissa hoitohenkilökunta, sekä lähihoitajat että sairaanhoitajat, tekevät kolmivuorotyötä, eli aamua, iltaa ja yövuoroa. Kolme tärkeintä vapaatoivetta meillä saa toivoa, mitkä pyritään toteuttamaan ja toteutetaankin kyllä mahdollisuuksien mukaan. Itse teen työvuorolistoja, niin jos jollain on esimerkiksi tiistaisin joku tärkeä harrastus, niin kyllä minä sen pyrin toteuttamaan työvuorosuunnittelussa. Ja kolmen viikon työvuoroja me suunnitellaan aina kerrallaan. Eli se ei ole sellaista, että joka maanantai on sama vuoro, vaan ne vuorot kyllä vaihtelee.
Haastattelija [00:06:01]: Mitä eroa on lähihoitajilla ja sairaanhoitajilla?
Sairaanhoitaja [00:06:05]: Lähihoitajien työnkuva on enemmän perushoitoon liittyvää, ja sairaanhoitajan työtehtäviin kuuluu nykypäivänä melkein pelkästään lääkehoitoa.
Haastattelija [00:06:17]: Entä sairaanhoitajan työnkuvat? Saatteko itse päättää, että esimerkiksi tänään aion viihdyttää näitä tyyppejä, vai onko teillä kaikilla annettu omat työjutut, mitä pitää tehdä?
Sairaanhoitaja [00:06:29]: Sairaanhoitajan työnkuva joka työvuorossa määräytyy lähinnä sen mukaan, mitä yhteisellä raportilla sovitaan. Yksi hoitajista menee lääkehuoneeseen jakamaan potilaille lääkkeitä. Toinen sairaanhoitaja osastolla hoitaa potilaan suonensisäiset lääkkeet, mihin kuuluu esimerkiksi antibiootit, vahvemmat kipulääkkeet. Kolmas sairaanhoitaja työvuorossa ottaa vastuulleen potilaiden mahdolliset tarvittavat lääkkeet, mitä he tarvitsevat vuoron aikana. Nämä yleensä sovitaan aamupalaverin yhteydessä, kuka hoitaa minkäkin vastuualueen. Välillä joudutaan näitäkin soveltamaan. Jos puuttuu aamuvuorosta tekijä, niin saattaa olla, että yksi sairaanhoitaja vastaa koko osaston lääkehoidosta.
Haastattelija [00:07:35]: Onko korona vaikuttanut mitenkään sinun työhön? Oletko pystynyt tekemään tätä etänä mitenkään?
Sairaanhoitaja [00:07:41]: Korona on vaikuttanut minun työhön aika paljon. Heti huhtikuussa, kun korona paheni Helsingin alueella, niin Helsingin kaupungin sairaaloissa koronatilanne paheni, osastoille tuli koronapositiivisia potilaita, osa henkilökunnasta sairastui, ei ollut työntekijöitä. Kyllä se korona on myös sillä tavalla vaikuttanut, että hoitohenkilökunta on todella väsyneitä tällä hetkellä, mikä vaikuttaa myös, että johtotaso väsyy tällä hetkellä. Kyllä se korona on työllistävästi meitä kaikkia vaikuttanut.
Haastattelija [00:08:21]: Miten te olette hoitaneet tämän tilanteen, kun näitä työntekijöitä on puuttunut?
Sairaanhoitaja [00:08:25]: Hyvällä yhteistyöllä, henkilökunnan joustamisella. Ollaan saatu hyviä sijaisia opiskelijoista, jotka tällä hetkellä opiskelevat sairaanhoitajiksi tai lähihoitajiksi. Muut osastot ovat myös tarvittaessa auttaneet, jos joku osasto on ollut ihan totaalisessa katastrofissa. Ollaan saatu kyllä hyvin apuja. Ja myös potilaspaikkoja jouduttiin vähentämään hetkeksi, kun oli pahin tilanne tuossa viime keväänä.
Haastattelija [00:08:57]: Miten sinusta tuli sairaanhoitaja?
Sairaanhoitaja [00:08:59]: Minä ajattelin, että se on minun kutsumusammattini ja intohimo ja sitä minä halusin nuorempana tehdä.
Haastattelija [00:09:07]: Mikä sai sinut inspiroimaan tähän työhön?
Sairaanhoitaja [00:09:11]: Ihmisten kohtaaminen ja auttaminen ja erilaisten ihmisten tapaaminen.
Haastattelija [00:09:17]: Onko nämä myös parhaat asiat sinun työssäsi, vai mitkä nämä asiat on, mistä sinä tykkäät eniten työssäsi?
Sairaanhoitaja [00:09:25]: Tykkään minun työssä siitä, että saa olla erilaisten ihmisten kanssa tekemisissä. Ja työstä tosiaan löytyy niitä haasteita, eli työpäivät eivät ole samanlaisia. Ne ei täytä tiettyä kaavaa, että menen töihin ja tiedän, että minun työpäivä koostuu näistä asioista, vaan minä en koskaan tiedä, mitä päivällä tulee vastaan. Sitten tykkään sairaanhoitajan ammatissa myös siitä, että jatkokoulutusmahdollisuudet ovat hyvät, eli voi myös edetä eteenpäin.
Haastattelija [00:09:58]: Mihin eteenpäin voi edistyä?
Sairaanhoitaja [00:10:00]: Esimerkiksi sairaanhoitajasta voi lähteä lukemaan ensihoitajaksi, jolloin pääsee työhön ambulanssiin, tai ylempään ammattikorkeakouluun. Voi erikoistua johonkin tiettyyn osaamiseen, kuten kliininen hoitotyö tai saattohoito, tai lähteä esimiesjohtamislinjalle. Jos osaamista ja motivaatiota riittää, voi myös lähteä yliopistoihin lukemaan maisteriksi.
Haastattelija [00:10:27]: Entäs ne huonot puolet sinun työssä?
Sairaanhoitaja [00:10:30]: Huonot puolet sairaanhoitajan työssä on arvostuksen puute. Tuntuu, että sairaanhoitajan työtä ei tällä hetkellä arvosteta ihan hirveästi. Toivoisin, että olisi enemmän opiskelijoita opiskelemaan sairaanhoitajaksi, koska meillä on hirveät puutokset tällä hetkellä. Pulaa on sekä työntekijöistä, pulaa on sijaisista. Ja jos me ei saada lisää ihmisiä alalle, niin ollaan pulassa myöhemmin.
Haastattelija [00:11:05]: Millä kaikilla tavoilla sairaanhoitajia voisi arvostaa paremmin sinun mielestäsi? Eli missä on parannettavaa?
Sairaanhoitaja [00:11:12]: Parannettavaa sairaanhoitajan ammatissa olisi esimerkiksi palkkataso, jonkun näköinen korvaus tästä koronatilanteen hoitamisesta ja myös enemmän esimiehen tukea jaksamiseen.
Haastattelija [00:11:29]: Haitko sinä tähän ammattiin yksin vai yhdessä kavereiden kanssa?
Sairaanhoitaja [00:11:35]: Minä hain tähän ammattiin yksin, mutta lukiokavereista samalta kurssilta kaksi haki myös samaan kouluun.
Haastattelija [00:11:42]: Entäs, mikä oli sinun unelma-ammatti, kun olit nuori? Oliko se tämä?
Sairaanhoitaja [00:11:46]: Kyllä se silloin oli opettaja.
Haastattelija [00:11:48]: Minkä aineen?
Sairaanhoitaja [00:11:49]: Nuorempana se oli ala-aste, mutta nyt tällä hetkellä se olisi sitten sairaanhoitaja-opettaja.
Haastattelija [00:11:56]: Minkä ikäinen olit, kun tajusit, että sinusta tulee sairaanhoitaja?
Sairaanhoitaja [00:12:01]: Minä olin 16-17 vuotta.
Haastattelija [00:12:06]: Mikä oli se asia, joka ponnisti sinut tähän, että sairaanhoitaja on sinun juttusi? Mikä se oli se inspiraation lähde?
Sairaanhoitaja [00:12:13]: No alunperin, kun lähdin opiskelemaan sairaanhoitajaksi, niin inspiraation lähde opiskeluun oli tosiaan halu auttaa ihmisiä. Ja sen verran ollut sairaalaympäristöissä, että se ympäristö tuntui kotoisalta. Ja kun lähdin opiskelemaan sairaanhoitajaksi, niin työharjoittelut motivoi jatkamaan eteenpäin, näki mitä se työ käytännössä on.
Haastattelija [00:12:40]: Mikä on sinun koulutus sairaanhoitajaksi ja onko sinulla muita koulutuksia sen lisäksi?
Sairaanhoitaja [00:12:45]: Ylioppilas on ensimmäinen koulutus ja sen jälkeen lähdin lukemaan Porvooseen Laurean ammattikorkeakouluun sairaanhoitajaksi ja olen myös käynyt Espoon Omniassa johtamisen erikoisammattitutkinnon ja nyt valmistun ensi vuonna helmikuussa Metropoliasta ylemmästä ammattikorkeakoulusta.
Haastattelija [00:13:08]: Muistatko vielä mitä sinä kirjoitit ylppäreissä?
Sairaanhoitaja [00:13:11]: Ylioppilaskirjoituksissa kirjoitin matematiikan, ruotsin, englannin, saksan ja reaalin.
Haastattelija [00:13:25]: Mitä suosittelisit näille nuorille, jotka nyt hakee sairaanhoitajaksi, niin mitä kannattaisi kirjoittaa?
Sairaanhoitaja [00:13:31]: Kyllä minä tähän kielitaitoon varsinkin tällä hetkellä panostan. Helsinki on monikulttuurinen kaupunki, mikä näkyy myös sairaaloissa, niin kielitaito on hyvä ja meillä potilaina on usein vieraskulttuurisia ihmisiä, niin on hyvä osata erilaisia kieliä.
Haastattelija [00:13:50]: Teetkö sinun töitä millä kielillä?
Sairaanhoitaja [00:13:53]: Helsingissä työskennelleenä olen käyttänyt työkielinä suomea ja englantia ja Porvoossa suomea ja ruotsia.
Haastattelija [00:14:03]: Kauanko sinun koulutus tähän ammattiin kesti siis yhteensä?
Sairaanhoitaja [00:14:07]: Koulutus ammattiin kestää kolme ja puoli vuotta, sairaanhoitajan ammatiksi. Ja jos haluaa siitä lähteä lukemaan ylempään ammattikorkeakouluun, niin se kestää kaksi vuotta.
Haastattelija [00:14:18]: Mitä kaikkea vaaditaan sairaanhoitajaksi? Eli minkälaisia persoonallisuuksia te haette tai taitoja?
Sairaanhoitaja [00:14:26]: Sairaanhoitajan työhön kun haluaa, niin ehdottomasti pitää olla huumorintajuinen ihminen, positiivinen mieli, yhteistyökykyinen ja korostan tällä hetkellä sitä paineensietokykyä. Mutta ennen kaikkea positiivisuutta ja humorintajua. Periaatteessa mitään varsinaisia taitoja ei tarvita vielä siinä vaiheessa, kun hakee sairaanhoitajaa kouluun, että ne kaikki taidot saa kyllä sitten sieltä koulusta ja varsinkin työharjoitteluista.
Haastattelija [00:14:59]: Mikä on sairaanhoitajien keskivertainen palkka kuukaudessa?
Sairaanhoitaja [00:15:04]: Sairaanhoitajan peruspalkka on tällä hetkellä 2700 euroa. Ja siihen päälle tulee, jos tekee kolmivuorotyötä, niin mahdollisuuksia on saada lisää iltalisistä, viikonloppulisistä. Ja varsinkin näistä juhlapyhistä saa 100 prosenttia. Yli 3000 on ilman veroja.
Haastattelija [00:15:27]: Työskenteletkö aina siinä samassa paikassa, vai onko tämä vaihtelevaa?
Sairaanhoitaja [00:15:32]: Tällä hetkellä työskentelen samalla osastolla koko ajan, mutta tulevaisuudessa on tarkoitus eri sairaaloissa se, että sairaanhoitajat myös siirtyisivät eri osastoille auttamaan, jos muilla osastoilla on äkillisiä puutoksia.
Haastattelija [00:15:49]: Miten sairaanhoitajaksi pääsee, eli minkälaisia erilaisia vaihtoehtoja on olemassa Suomessa?
Sairaanhoitaja [00:15:57]: Tällä hetkellä sairaanhoitajaksi pääsee perinteisesti monimuoto-opiskelemalla, eli hakemalla yhteishaulla sairaanhoitajaksi, opiskella maanantaista perjantaihin lähiopetuksessa. Aikuisille on myös mahdollista opiskella sairaanhoitajaksi työn ohella. Esimerkiksi maanantai ja tiistai olisi koulupäiviä ja muut päivät ovat vaihtoehtoja olla töissä. Tulevaisuuden suunta näyttäisi olevan enemmän verkkopainotteista tämä opiskelu. Eli ne läsnäolopäivät vähenevät ja etäopiskelu on lisääntymässä.
Haastattelija [00:16:42]: Mitä suosittelisit näille ysiluokkalaisille? Mitä väylää niiden kannattaisi mennä? Eli lukioon ekana, vai mihin, ammattikouluun?
Sairaanhoitaja [00:16:50]: Yhdeksäsluokkalaisten kannattaa mennä joko lukioon, ja lukion jälkeen hakeutua ammattikorkeakouluun. Toinen vaihtoehto on lähteä ensin lukemaan ammattiopistoon lähihoitajaksi, jonka jälkeen jatkaa sairaanhoitajaksi.
Haastattelija [00:17:09]: Onko teillä mitään tämmöisiä teemajuhlia teidän työssä, pikkujouluja tai jotain tuommoista?
Sairaanhoitaja [00:17:16]: Meillä on säännöllisesti tyhy-päiviä kerran vuodessa työyhteisön kanssa, jolloin käydään syömässä, teatterissa, vietetään yhteistä aikaa. Myös pikkujouluja ollaan järjestetty työyhteisön kesken, mutta näin korona-aikana ne on kaikki siirtynyt keväälle.
Haastattelija [00:17:36]: Entä teidän asiakkaiden kanssa, järjestättekö niille mitään, vai ketkä järjestää niille kaikkea?
Sairaanhoitaja [00:17:44]: Sairaalaympäristössä tällä hetkellä asiakkaille järjestäminen ei ole oikein käytännössä mahdollista, kun on niin kova sairaanhoitajapula, mutta pienemmissä hoitokodeissa, ryhmäkodeissa, vanhuksilla, niin siellä on mahdollista järjestää sekä talon ulkopuolisia retkiä että virketoimintaa sisällä.
Haastattelija [00:18:06]: Mitä sinä teet vapaa-ajallasi?
Sairaanhoitaja [00:18:08]: Vapaa-ajalla käyn kuntosalilla, olen koirien kanssa, katson Netflixiä ja vietän tietenkin aikaa kavereitten kanssa.
Haastattelija [00:18:19]: Onko näistä harrastuksista ollut mitään hyötyä sinun ammatissa?
Sairaanhoitaja [00:18:23]: Kyllä, harrastukset auttaa varsinkin työssä jaksamiseen. Ne vievät todella helposti ajatukset pois työstä. Joissain tilanteissa työasiat saattaa helposti tulla kotiin mukaan, mutta kun lähtee kuntasalille, niin kyllä ne työasiat sinne jäävät.
Haastattelija [00:18:40]: Onko tämä palveluala, joka suuntaa sairaanhoitajan duuniin päin, sinun loppuelämän juttu vai onko sinulla mielessä muita ammatteja, mitä haluaisit vielä kokeilla, jotka eroavat nykyisestä työnkuvasta?
Sairaanhoitaja [00:18:52]: Minulla on tällä hetkellä vielä tulevaisuuden suunnitelmissa yrittää päästä lukemaan yliopistoon hoitotieteiden maisteriksi, koska minua erityisesti kiinnostaa asiantuntijatyöt, erilaiset kehittämisprojektit, ja ehkä päästä ylempiin työtehtäviin.
Haastattelija [00:19:17]: Mitä neuvoja tai vinkkejä sinulla on antaa näille nuorille, jotka haluaa tulevaisuudessa tehdä sairaanhoitajan hommia?
Sairaanhoitaja [00:19:24]: Vinkiksi voin sanoa nuorille, ketkä haluaisivat tehdä sairaanhoitajien hommia, että alalle kannattaa hakeutua omana itsenään, olla rohkeita ja positiivisia. Tämä ala kuitenkin antaa paljon, vaikka se on raskas. Kannattaa hakeutua kyllä.
Haastattelija [00:19:48]: Miten sinuun saa yhteyttä parhaiten, jos nuorella nousee mieleen lisäkysymyksiä?
Sairaanhoitaja [00:19:53]: Jos jollain nuorilla herää lisäkysymyksiä sairaanhoitajan ammatista, niin minun saa yhteyttä parhaimmin Instagramin välityksellä. Instagramista löytyy heidi.nastolin.
Haastattelija [00:20:04]: Kiitos Heidi. Se oli itse asiassa jo viimeinen kysymys, mutta kiitos ajastasi. Olisi tosi siistiä, että pääsit ja kerroit näitä sinun kokemuksia. Kiitos.
Sairaanhoitaja [00:20:14]: Kiitos.
[äänite päättyy]