Ajankohtaista viittomakielellä

Ajankohtaista viittomakielellä elokuussa 2021
7 min

Lentoesityksiä ja koneita pääsee katsomaan elokuussa Kaivopuistoon

Helsingissä on saatu seurata ilmailun kehitystä jo 100 vuotta. Elokuussa päästään jälleen näkemään lentonäytöksiä Kaivopuiston edustalla. Lentonäytös lennetään perjantaina 6. elokuuta kello 16-21. Maanäyttelyssä esillä olevia koneita voi tulla katsomaan paikan päälle 6.-7. elokuuta.

Näytösalueen linja kulkee Katajanokanselältä Pihlajasaaren edustalle. Maanäyttelyalue on Kaivopuistossa Kylpylänaukion ympäristössä.

Perjantaina on kovaa lentomelua luvassa näytöksen alettua kello 16, ja varsinkin kello 18-21. Katsojien, ennen kaikkea lasten ja herkkäkuuloisten, on syytä suojata kuulonsa lentomelulta. Lemmikkejä ei pidä tuoda tapahtuma-alueelle lainkaan.

Kaivari 21 -tapahtuma on maksuton ja avoin kaikille. Vaikka et paikan päälle Kaivopuistoon pääsisikään, niin voit seurata tapahtumaa netti-tv:ssä. Tapahtumasta lähetetään suora lähetys Ilta-Sanomien ISTV:ssä. ISTV:n suora lähetys alkaa näyttelyalueelta reilusti ennen itse lentonäytöksen alkua.

 

Kierrätyskeskuksen uusin myymälä avataan elokuussa Kaisaniemeen

Pian pääsevät autottomat kantakaupungissa asuvat, työskentelevät ja opiskelevat kätevästi hankkimaan tai tuomaan kierrätettävää tavaraa, kun Kaisaniemenkadulle, Helsingin yliopiston Kaisa-talon läheisyyteen avautuu Kierrätyskeskuksen uusin myymälä.

Kaisaniemen uudesta myymälästä tutun kierrätystavaran lisäksi Kierrätyskeskuksen omassa verstaassa löytää valmistettuja ja tuunattuja Plan B -vaatteita, -asusteita, -sisustustuotteita ja –huonekaluja. Kaisaniemessä on myös kierrätysaskartelu vahvasti esillä.

Opiskelijalle uusi kierrätyskeskus voi tarjota edullisia ja ympäristöystävällisiä ratkaisuja sisustamiseen ja vaatetukseen. Opiskelijoiden kannattaa huomioida erityinen 20 prosentin kanta-asiakasalennus.

 

Pyöräilijät kartoittivat pyöräväylien kuntoa mobiilipelin avulla

Helsinki kokeili heinäkuussa ensimmäistä kertaa joukkoistettua pyöräväylien kuntokartoitusta, johon kuka tahansa sai osallistua ja ansaita rahaa. Osallistumista varten pyöräilijä tarvitsi ilmaisen Crowdchupa-mobiilisovelluksen sekä älypuhelimen, joka kiinnitettiin polkupyörän tankoon. Käyttäjät poimivat pyöräillessään sovelluksen kartalla näkyviä virtuaalisia kolikoita ja marjoja nauhoittamalla videota, josta tekoäly tunnistaa pyöräteiden vauriot.

Helsingin katukunnossapidon projektipäällikkö Antti Takkunen kertoi: ”Kaupunki toivoo kokeilun tuottavan kattavasti tietoa jalankulku- ja pyöräväylien kunnosta. Perinteisesti tarkoitukseen on käytetty esimerkiksi erillisiä mittausajoneuvoja, kun taas tässä toteutuksessa tiedon keruu hoituu ketterästi ja kevyesti pyöräilijöiden avulla.”

Jos menetelmä osoittautuu toimivaksi ja pyöräväylien vauriotyypeistä saadaan relevanttia tietoa, sitä pystytään hyödyntämään korjaustarpeen arvioinnissa ja toimenpiteiden priorisoinnissa. Kartoitettavia pyöräväyliä oli reilut 300 kilometriä, kun pyöräväyliä on Helsingissä yhteensä noin 1200 kilometriä. Mukaan oli valittu pääasiassa päällystettyjä pyöräliikenteen pääreittejä.

Sovelluksen kehittäneen yrityksen Crowdchupan toimitusjohtaja Toni Paju kertoi: ”Joukkoistamalla kuntokartoitukset on mahdollista toteuttaa tunneissa ja niiden kustannukset voidaan jopa puolittaa. Käyttäjät tienaavat keskimäärin yli kaksi euroa kilometriltä.”

 

Biojätteen hajuhaitat voi välttää muutamalla niksillä

Kartonkiset muropaketit, ikkunattomat kirjekuoret ja paperiset jauho-, sokeri- tai hedelmäpussit ovat mainioita materiaaleja biojätteelle. Samoin sanomalehti, josta voi taitella pussin. Pussin tai astian koko kannattaa suhteuttaa syntyvän biojätteen määrään. Jos biojätettä syntyy vain vähän, valitse pienempi biojätepussi.

Kosteuden poistaminen biojätteestä vähentää hajuhaittoja. Siksi ruoantähteiden nesteet kannattaa valuttaa viemäriin ennen biojätteen laittamista pussiin. Pussin pohjalle on hyvä vielä laittaa esimerkiksi käytettyä talouspaperia imemään kosteutta.

Kannattaa ottaa tavaksi viedä biojätteet esimerkiksi joka toinen päivä hajuhaittojen ja kukkakärpästen välttämiseksi. Varsinkin helteellä on tärkeää muistaa viedä biojätteet jäteastiaan riittävän usein.

Biojäte lajitellaan kiinteistön biojäteastiaan. Biojätteen lajittelu kannattaa, sillä vain siten siitä saadaan talteen ravinteet ja uusiutuvaa energiaa. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY tuottaa biojätteestä biokaasua ja ravinteikasta kompostimultaa Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa.

 

Time-lehti: Helsinki on yksi maailman loistavimmista paikoista

Helsinki niittää taas maailmalla mainetta. Yhdysvaltalainen Time-lehti on valinnut Helsingin yhdeksi maailman loistavimmista paikoista.

Helsingissä annetaan vanhoille tiloille uusia merkityksiä, Time-lehti kertoo ja nostaa esille muun muassa Helsingin maamerkin, Eliel Saarisen piirtämän päärautatieaseman yhteyteen uudistetun Scandic Grand Central-hotellin ja entisessä sotilassaaressa Vallisaaressa avatun Helsinki biennaalin.

Time-lehti hehkuttaa, että Helsinkiä luonnehditaan ympäristöedelläkävijäksi, jolla on valoisa tulevaisuus taide- ja kulttuurikentällä. Listalle päässeiltä paikoilta vaadittiin muuntautumiskykyä ja kekseliäisyyttä.

Maailman sadan loistavimman listalle pääsivät muun muassa naapurimaista Göteborg, Nuuk, Odense, Oslo, Tallinna ja Reykjavik.