Tell us what you think about the Helsinki-kanava!  We are currently developing the service and would like to hear your views.

Answer the survey

spinner
Share video
Ajankohtaista viittomakielellä joulukuussa 2022
9 min
|
Available Unlimited
|
Published
30.11.2022

Lumityöt ovat alkaneet Helsingissä – lumenhallinnassa uusia kokeiluja

Lumenauraus on aloitettu koko Helsingin alueella. Lumitöissä on tänä vuonna uusia kokeiluja muun muassa lumen varastoinnissa ja sulatuksessa. Lumet aurataan totuttuun tapaan ns. hoitoluokituksen mukaisesti. Ensin aurataan pääkadut ja joukkoliikenteen käyttämät kadut. Asuntokadut ovat vuorossa vasta niiden jälkeen, joten lumiauraa joutuu asuntokaduilla välillä odottamaan.

Pysäköintipaikkoja otetaan tänä talvena lumitilaksi Vallilassa sekä Taka-Töölössä. Kokeilussa lumi varastoidaan pysäköintipaikoille eikä sitä kuljeteta pois. Tavoitteena on saada kokemusta lumen lähivarastoinnin toimivuudesta. Kokeilun vuoksi pysäköintipaikkoja poistuu tilapäisesti Satamaradankadulta noin 26, Ruusulankadulta 2 ja Messeniuksenkadulta 2. Kokeilu alkaa joulun jälkeen. Lumensulatuksessa testataan talven aikana kahta erilaista laitetta Jätkäsaaressa. Sulatuskokeiluilla, samoin kuin lumen varastoinnin kokeilulla, kaupunki hakee uusia vaihtoehtoja lumen käsittelyyn merivastaanoton tilalle sekä lumen roskaisuuden hallinnalle.

Lähestyvistä kadunpuhdistuksista saa etukäteen tietoa osoitteesta www.puhdistussuunnitelmat.fi. Autoilija voi samasta osoitteesta myös tilata itselleen muistutustekstiviestin, joka kertoo auton siirtämisen tarpeesta etukäteen. Auraus voi viivästyä paljonkin, mikäli runsaasti autoja joudutaan siirtämään pois tieltä.

 

Asumisoikeuden järjestysnumeron hakeminen muuttuu – vanhat järjestysnumerot vanhenevat

Asumisoikeusasunnon hakeminen on muutoksessa. Uuden asumisoikeuslain myötä järjestysnumeroa ei enää 1. syyskuuta 2023 alkaen haeta omasta kaupungista tai kunnasta vaan Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksesta (ARA). Vanhat järjestysnumerot vanhenevat vuoden 2023 lopussa. Helsingin kaupunki myöntää järjestysnumeroita vielä 31.8.2023 saakka. Näitä järjestysnumeroita voi käyttää asumisoikeusasunnon hakemiseen 31.12.2023 saakka, jonka jälkeen ne vanhenevat.

1.9.2023 alkaen uusia järjestysnumeroita haetaan ARAsta. Uudella järjestysnumerolla voi hakea asumisoikeusasuntoa valtakunnallisesti kaikista niistä kunnista, joissa asuntoja on. Numero maksaa noin 10 euroa ja on voimassa kaksi vuotta. Siirtymäajan jälkeen 1.1.2024 alkaen asumisoikeusasuntoa voi hakea vain ARAn järjestysnumerolla.

 

Ulkoluistelukausi alkoi jälleen Oulunkylästä

Helsingin tekojääkausi avattiin yleisöluisteluiden osalta tänä vuonna Oulunkylässä 21. marraskuuta. Brahenkentän tekojääkentän jäädytys on myös aloitettu. Tavoitteena on, että Brahenkentällä päästäisiin luistelemaan viikon 48 aikana. Helsingin muiden tekojääkenttien, eli Jätkäsaaren, Käpylän, Laajasalon, Lassilan, Lauttasaaren ja Pukinmäen, jäädyttäminen aloitettiin porrastetusti viikosta 47 lähtien. Kontulan tekojääkenttä on puolestaan remontissa, jonka jälkeen jäädytys on tarkoitus näillä näkymin aloittaa joulun välipäivinä sään salliessa.

Oulunkylän ja Brahenkentän tekojäitä lukuun ottamatta Helsingin tekojääkenttien jäädyttäminen aloitetaan, kun vuorokauden keskilämpötila on alle kaksi astetta. Tekojäiden avaamisista tiedotetaan vielä erikseen muun muassa Helsingin kaupungin nettisivuilla ja Helsingin kaupungin liikuntapalveluiden sosiaalisen median kanavissa.

Brahenkentän ja Oulunkylän tekojääkentän luistelukausi jatkuu sääolosuhteiden salliessa maaliskuun 2023 puoleenväliin. Muiden Helsingin tekojäiden kausi päätetään helmikuun 2023 loppuun mennessä.

 

Työväenopiston kevät tuo väriä elämään – ilmoittautuminen alkoi 28. marraskuuta

Nyt on se aika, kun kannattaa hetkeksi pysähtyä suunnittelemaan kevättä. Työväenopiston laajassa tarjonnassa on jälleen yli 2 300 kurssia ja luentoa – mukana sekä klassikkoja että uutuuksia.

Keväällä voit tutustua Star Trek -tieteissarjan avaruusolentojen kieleen. Klingon on sarjaa varten kehitetty kieli, joka on vuosikymmenien saatossa kehittynyt erikoiseksi ja puhujakunnaltaan kunnioitettavan kokoiseksi keinotekoiseksi kieleksi. Kurssilla opitaan kielen alkeet ja tutustutaan klingonien kulttuuriin.

Mitä on tekoäly? Se selviää Elements of AI: tekoälyn perusteet -opintokokonaisuuden aikana. Kokonaisuus koostuu kuudesta maksuttomasta kurssimuotoisesta luennosta. Aiheina ovat ongelmanratkaisu tekoälyn avulla, tekoälyn käytännön sovellukset, koneoppiminen, neuroverkot sekä tekoälyn yhteiskunnalliset vaikutukset.

Ilmoittautuminen alkoi 28.–30. marraskuuta. Poimintoja keväältä -esite on jaossa työväenopiston toimipisteissä ja Helsingin kirjastoissa. Koko tarjonta löytyy osoitteesta ilmonet.fi.

 

Kävellen Uunisaareen - ponttonisilta asennettiin jalankulkijoille marraskuussa

Kaivopuiston edustalta Uunisaareen vievä kävelyponttonisilta asennettiin paikoilleen 15. marraskuuta. Ponttonisilta on ulkoilijoiden käytössä perjantaihin 14. huhtikuuta 2023 asti säätilanteen niin salliessa. Kävelysilta jalankulkijoille mahdollistaa Uunisaaren virkistyskäytön talvikaudellakin.

Kaivopuiston edustalla sijaitseva, noin kolmen hehtaarin kokoinen Uunisaari muodostuu toisiinsa yhdistetyistä pohjoisesta ja eteläisestä saaresta. Uunisaaresta kulkee myös kävelysilta viereiseen Liuskasaareen, mikä laajentaa kaupunkilaisten suosimien Kaivopuiston, Eiran rannan ja Merisataman virkistysalueita ympärivuotisesti. Yksityiseen tilausravintolaan Uunisaareen avattiin viikonloppuisin myös kahvilapalvelut.