Ajankohtaista viittomakielellä

Ajankohtaista viittomakielellä kesäkuussa 2020
13 min

Kesätekemistä löytyy ympäri kaupunkia, leikkipuistoista rantoihin ja kulttuuri- ja vapaa-ajan palveluihin

Hallituksen 4.5. tekemien linjausten myötä avataan palveluita vähitellen ja turvallisuudesta huolehtien. Kesäkuussa pääsee Korkeasaareen ja museot avaavat ovensa, kaupungista löytyy paljon turvallista tekemistä myös koronakesänä.

Leikkipuistojen kesätoiminta ja kaikille alle 16-vuotiaille maksuton kesäruoka

Tulevana kesänä 1.-3.-luokkalaisille helsinkiläisille koululaisille järjestetään maksutonta kesäleiritoimintaa arkipäivisin klo 9-16. Toimintaan ilmoittaudutaan etukäteen leikkipuistojen kesäsivustolla.

Leikkipuistojen kesäruokailua järjestetään 1.6. - 7.8. auki olevissa leikkipuistoissa. Maksuttomaan kesäruokailuun ei tarvitse ilmoittautua. Kotoa tuodaan omat lusikka/haarukka ja vesipullo puistoruokailua varten. Leikkipuistojen sisätilat, kuten wc ja vesipisteet, eivät ole puistoruokailuun osallistuvien käytettävissä. Puistoruokailuun osallistuvien on noudatettava puistojen turvallisuusohjeita sekä hyvää käsihygieniaa ja ruokailtava pienissä ryhmissä. Ruoka jaetaan puistoissa useammasta eri pisteestä ja ruokajonoissa on noudatettava turvavälejä.

Kirjastojen, kulttuurikeskusten, museoiden, liikunta- ja nuorisopalveluiden avautuminen ja toiminta kesällä 

Kesäkuun alusta alkaen kirjastot, kulttuurikeskukset, sisä- ja ulkoliikuntapaikat, museot ja nuorisotilat avautuvat vaiheittain ja kesäleirit ja -kurssit käynnistyvät. Osa kirjastoista on laajemmin auki kuin normaalikesinä ja ulkona toteutuvaa kesätekemistä nuorille on enemmän kuin aiemmin, sillä jokaisella Helsingin alueella on kirjastoja avoinna myös lauantaisin ja sunnuntaisin. Kirjastojen tapahtumien striimaukset Helsinki-kanavalle jatkuvat edelleen koko toukokuun ja niitä jatketaan myös kesäkuussa.

Kesällä järjestetään runsaasti liikuntakursseja ja -leirejä lapsille. Tarjolla on muun muassa EasySport- ja muita liikuntaleirejä ja -kursseja 6−12-vuotiaille. 13−17-vuotiaille järjestetään maksutonta FunAction-liikuntaa ja 18−29-vuotiaille maksutonta Nyt-liikuntaa kesäkuun ajan.

Helsingin Vartiosaaresta löytyy 1.6. alkaen tekemistä nuorille sekä taidepaja Nuorten Saarigalleria, jossa voi tehdä taidekäsitöitä, viljellä, hoitaa eläimiä ja nauttia saariympäristöstä. 1.–11.6. saareen voi tehdä omatoimisia retkiä ja puuhailla ohjaajien opastuksella.

Puistojumppia järjestetään pääosin suurissa puistoissa, joissa turvavälit on mahdollista pitää. Pienemmissä puistoissa järjestettävien jumppien osallistujamäärää rajataan tarvittaessa. Puistojumppien lisäksi järjestetään myös parvekejumppia.

Helsingin uimarannat ja maauimalat avautuvat 1.6. alkaen eri aikatauluilla ja rajoitetuilla sisäänpääsymäärillä. Tulevana kesänä uintipaikat houkuttelevat ihmisiä todennäköisesti tavanomaista enemmän ulkomaanmatkojen ja kesäsuunnitelmien peruuntuessa. 

Yrjönkadun ja Jakomäen uimahallit ovat kiinni kesän ajan.

Ulkoilemaan, pyöräilemään, patsaskierrokselle tai sitten vain e-palveluista nauttimaan

Kaupungin Vihreät sylit -sivusto opastaa kävelyretkille Helsingin puistoihin. Luonnossa liikkujan on hyvä tutustua myös Suomen Ladun vastuullisen ulkoilijan etikettiin.

Helsingin kaupungin julkaisema Lumoava Helsinki – 200 luontoelämystä -kirja on nyt saatavilla ilmaiseksi pdf-versiona. Kirja toimii oppaana lähiluontoon ja tarjoaa monipuolisia luontoretki-ideoita kaupunkiin. Helsingissä on yhteensä 31 luonnonmuistomerkkiä. Niistä suurin osa on jollakin tavalla erikoisia puita tai puuryhmiä, mutta mukaan mahtuu myös hiidenkirnuja, kalliorotko ja siirtolohkare. Kaupunkilaisten iloksi on luotu myös valmiiksi suunniteltuja omatoimisia veistosreittejä erilaisten teemojen ympärille.

Talvipuutarha avataan tiistaina 2.6. yleisölle.

Kaupunkipyöräilijänä sinulla on fillari aina lähellä. Käytössäsi on toukokuun laajennuksen jälkeen peräti 3 450 pyörää ja 345 pyöräasemaa Helsingissä ja Espoossa. Vantaalla on oma kaupunkipyöräpalvelu, joka ei ole yhteensopiva Helsingin ja Espoon palvelun kanssa.   

Korkeasaaren eläintarha sulkeutui yleisöltä koronavirustilanteen varotoimena maaliskuussa ja avataan jälleen 1. kesäkuuta.

Linnanmäen Huvipuiston alue on iso ja turvavälit tullaan huomioimaan kaikessa toiminnassa. Kevään aikana Linnanmäki on yhdessä muiden Suomen huvipuistojen kesken laatinut suunnitelmia turvallisen avaamisen varmistamiseksi ja parhaita käytänteitä on jaettu myös kansainvälisten huvipuistojen kesken. Huvipuisto aukeaa Helsinki-päivänä 12. kesäkuuta.

Myös Suomenlinnassa päästään hallituksen tekemien linjausten myötä avaamaan palveluita vähitellen ja turvallisuudesta huolehtien.

 

Puulajien vaihtelu tuo puhtaimman kaupunki-ilman

Kuinka kaupunkibulevardin puusto vaikuttaa ilman pienhiukkasten pitoisuuksiin?

Helsingin yliopiston Ilmakehätieteen keskuksen (INAR) tutkimuksessa mallinnettiin, kuinka erilaiset katupuuvaihtoehdot ja niiden sijoittelu vaikuttavat ilman laatuun katutasolla. Tutkimus tehtiin yhteistyössä Helsingin yliopiston, Helsingin kaupungin sekä Ilmatieteen laitoksen kanssa.

Parhaaksi osoittautui vaihtoehto, jossa katukuilun keskellä oli rivi korkeampaa lehmusta ja sivuilla rivit matalampaa ruotsinpihlajaa.

Jatkossa virtuaalinen ennakkosuunnittelu 3d-mallentamisella ja testaamisella jo kaavoituksen varhaisessa vaiheessa voi antaa entistä paremmat edellytykset suunnitella katutilojen tuulettuvuutta. Tuulinen tai puuton bulevardikatutila ei ole viihtyisä.

Kaupunki on ollut pitkään mukana kaupungin ilmanlaatuun ja ilmansuojeluun liittyvissä tutkimuksissa ja toiminnassa.

 

Ahti tarjoaa vinkkejä vesillä, saarissa ja rannoilla liikkumiseen

Uusi ja kehittyvä mobiilipalvelu Ahti tulee tänä kesänä tarjoamaan kansalaisille hyviä vinkkejä vesillä, saarissa ja rannoilla liikkumiseen. Ahdista voi löytää älypuhelimella kivan merellisen kahvilan, jäätelökioskin tai ravintolan tai mikä parasta, uimarannan tai merellisen saunan.

Veneileviä turisteja ilahduttaa kokeilu, jossa veneilevä helsinkiläinen voi ensimmäistä kertaa edelleenvuokrata oman venepaikkansa lyhytaikaiselle vierailijalle. Tämä kokeilu toteutetaan ensimmäiseksi Helsingin kaupungin venepaikoilla Tervasaaressa yhteistyössä Helsingin Moottorivenekerhon HMVK:n kanssa.

Kesän aikana Ahti-palveluun lisätään myös vuokrattavaksi välineitä merellisiin harrastuksiin, kuten esimerkiksi kajakkeja ja suppilautoja. Ahdin testiversioon voi tutustua jo 27.5. alkaen ja valmis versio Ahdista julkaistaan juuri ennen juhannusta 16.6. palvelun viralliseen osoitteeseen ahti.hel.fi.

 

Helsinki kokeilee uutta toimintamallia katutöiden nopeuttamiseksi

Tarkoituksena on nopeuttaa katuhankkeiden kestoa ja vähentää niiden aiheuttamia haittoja. Uusi Helsinki-malli on jatkoa Aalto-yliopiston tutkimushankkeelle, joka on osa pormestari Jan Vapaavuoren vuonna 2019 käynnistämää, katutöiden haittojen vähentämiseen tähtäävää hankekokonaisuutta. Tutkimusta johti professori Olli Seppänen.

Tärkein muutos entiseen on tiiviimpi yhteistyö katusaneerauksen osapuolten kesken rakentamisen valmisteluvaiheessa. Helsinki-mallissa katuhankkeeseen tulee kehitysvaihe, jonka aikana urakan osapuolet suunnittelevat ja aikatauluttavat urakan yhdessä. Osapuolet myös määrittävät yhteiset pelisäännöt poikkeustilanteisiin ja riskien hallintaan.

Katurakentamista varten tarvittavat lähtötiedot esimerkiksi putkien ja kaapeleiden sijainnista pyritään selvittämään entistä paremmin. Pitkällä tähtäimellä Helsinki aikoo hyödyntää uutta teknologiaa, kuten pintaa rikkomattomien menetelmien käyttöä lähtötietojen selvittämisessä.

Lisäksi työmaan etenemisen seuraamista aiotaan helpottaa teknologian avulla. Ajantasainen tilannekuva helpottaa töiden ajoittamista. Nykytilanteessa tiedon puuttuminen on hidastanut katu-urakoita, sillä tarvittava henkilöstö ja työmaakoneet ovat saattaneet olla varattuna muualla.

Ensimmäisenä mallia kokeillaan rautatieaseman pyöräily- ja jalankulkutunnelin urakassa, joka alkaa syksyllä. Myös Caloniuksenkadun, Runeberginkadun ja Helsinginkadun uudistus sekä Herttoniemen yritysalueen katu-urakka ovat testikohteita. Niiden kehitysvaiheet käynnistyvät heinäkuussa.