spinner
Share video
Ajankohtaista viittomakielellä huhtikuussa 2023
8 min
|
Available Unlimited
|
Published
30.03.2023

Kesällä avautuvassa Helsinki Biennaalissa esillä 29 taiteilijaa ja kollektiivia

Helsinki Biennaali 2023 avautuu yleisölle Helsinki-päivänä 12. kesäkuuta. Biennaali on esillä 17. syyskuuta asti. Tänä vuonna Helsinki Biennaalin voi kokea sekä Helsingin Vallisaaressa että HAM Helsingin taidemuseossa. Lisäksi taideteokset ja muu biennaaliohjelma levittäytyvät ympäri kaupunkia, kuten keskustakirjasto Oodiin, Stoaan sekä muihin julkisiin tiloihin.

Helsinki Biennaalissa on yhteensä 29 kansainvälistä taiteilijaa ja kollektiivia. Kesällä toista kertaa järjestettävä biennaali kantaa vuonna 2023 nimeä Uusia suuntia voi syntyä. Biennaalin on kuratoinut Joasia Krysa, ja sen tuotannosta vastaa HAM Helsingin taidemuseo.

Helsingin Vallisaaressa nähdään ulkoilmateoksia, jotka käyvät hienovaraista dialogia ympäristön ja sen ainutlaatuisen ekosysteemin kanssa. Vallisaaren vanhoissa ruutikellareissa yleisö voi kokea täysin uusia tilausteoksia. Helsinki Biennaali 2023 on vahvasti läsnä myös digitaalisesti ja mukana on yhteensä kuusi verkkotaideteosta.

 

Leikkipuistojen kesä alkaa 5. kesäkuuta

Leikkipuistojen ohjattu toiminta kutsuu alle kouluikäisiä lapsia perheineen mukaan toimintaan. Koululaisille on kesäpäivinä tiedossa omaa ohjattua toimintaa. Koululainen voi viettää koko kesäpäivänsä ammattitaitoisten ohjaajien kanssa turvallisesti leikkipuistossa. Osassa leikkipuistoja on myös päiväleiritoimintaa, joihin ilmoittautuminen alkaa myöhemmin keväällä.

Jokaisessa auki olevassa leikkipuistossa on mukavaa toimintaa vauvaperheille, leikki-ikäisille ja koululaisille. Kesäpäivän leikkien ohessa tarjoillaan päivittäin leikkipuistojen kesäruoka klo 12.00 alle 16-vuotiaille lapsille. Kesäruokaa tarjoillaan 5.6.-4.8.2023.

 

Eduskuntavaalien vaalipäivä on ensi sunnuntaina

Eduskuntavaalit järjestetään tulevana sunnuntaina 2. huhtikuuta. Varsinaisena vaalipäivänä vaalihuoneistot ovat auki kello 9–20. Vaalipäivänä voi äänestää vain oman äänestysalueen äänestyspaikassa.

Eduskuntavaaleissa äänioikeus on kaikilla vaalipäivään mennessä 18 vuotta täyttäneillä Suomen kansalaisilla. Vaalipäivänä kukin äänioikeutettu saa äänestää vain omassa äänestyspaikassaan. Vaalipäivän äänestyspaikka mainitaan äänioikeutetun postitse saamassa äänioikeusilmoituksessa. Äänestyspaikalle tarvitset mukaan henkilöllisyystodistuksen, joka voi olla poliisin myöntämä henkilökortti, passi, ajokortti tai vastaava kuvallinen asiakirja.

Eduskuntavaaleissa Suomen kansalaiset valitsevat eduskuntaan 200 kansanedustajaa. Eduskunta on Suomen ylin valtioelin. Se säätää lait ja päättää myös valtiontaloudesta.

Helsinkiläiset voivat valita ehdokkaansa Helsingin vaalipiirin ehdokkaista. Eduskuntavaalit järjestetään joka neljäs vuosi.

 

Kaupunkipyöräkausi alkaa huhtikuun alussa – osta kausi jo nyt

Kaupunkipyöräkausi on pian täällä! Pääset polkemaan pyörillä Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla 1. huhtikuuta alkaen. Koko kauden käyttöoikeuden voit ostaa jo nyt. Kaupunkipyöräkausi kestää huhtikuun alusta lokakuun loppuun. Reittioppaasta näet reaaliaikaisesti käytössä olevat asemat, pyörien määrän ja reitit asemille. Huomaathan, että Helsingissä ja Espoossa on käytössä eri pyöräjärjestelmä kuin Vantaalla. Pyöriä ei voi käyttää ristiin näiden kahden eri järjestelmän välillä.

Helsingin ja Espoon kaupunkipyöräkauden voit ostaa HSL:n kaupunkipyöräsivuilta. Koko kauden eli seitsemän kuukauden käyttöoikeus maksaa Helsingissä ja Espoossa 35 euroa. Pyörän käyttöoikeuden voit ostaa myös lyhyemmäksi ajaksi eli päiväksi (5 euroa) tai viikoksi (10 euroa) kauden alusta alkaen. Kevään uusi tuote on jatkuva kuukausitilaus, joka maksaa 7 euroa kuukaudessa.

Kaupunkipyörät toimivat samaan tapaan kuin edellisinä vuosina. Rekisteröitymiseen tarvitset HSL-tunnuksen. Rekisteröinnin voit tehdä hsl.fi/kaupunkipyörät -sivustolla.

 

Rakastettu Havis Amanda korjataan

Helsinkiläisten rakastama 115-vuotias veistos siirretään vapun jälkeen konservoitavaksi osana suihkulähdekokonaisuuden ja sen ympäristön peruskorjausta. Suihkulähdeaukion korjauksen kesto riippuu mahdollisista arkeologisista kaivauksista, ja työt aukiolla voivat jatkua alustavasti elokuulle 2024 asti. Aikataulu tarkentuu syksyllä 2023.

Vuonna 1908 valmistunut suihkulähde pronssiveistoksineen on taitelija Ville Vallgrenin suunnittelema kokonaistaideteos, joka on taiteellisen arvonsa lisäksi kulttuurihistoriallisesti ja kaupunkikuvallisesti erityisen merkittävä. Patsas on kokenut vuosien varrella kovia muun muassa erilaisten kansanjuhlien aikana, jolloin juhlijat ovat kiipeilleet pronssipatsaan päälle. Lisäksi suolainen ja tuulinen meri-ilmasto on kuluttanut veistoksen pintaa.

Peruskorjauksessa patsaan vesiallas ja perustukset kunnostetaan. Samalla kunnostetaan myös suihkulähteen tekniikka ja siihen liittyvät putkitukset. Naisfiguuri ja suihkulähteen reunalla olevat merileijonat irrotetaan ja siirretään konservoitavaksi toukokuun alkupuolella vapun jälkeen. Vapun juhliminen ja patsaan lakitus sujuvat normaalisti tänä keväänä. Vapun 2024 tilanne on tällä hetkellä auki, sillä aukion korjaus voi kestää kesälle 2024.