Ajankohtaista viittomakielellä

Ajankohtaista viittomakielellä
Ajankohtaista viittomakielellä marraskuussa 2022
9 min

Keskustaan suunnitteilla uusia kävelyalueita ensi kesäksi

Helsingin kaupunki suunnittelee käveltävän keskustan laajentamista osana ydinkeskustan viihtyisyyden, elinvoiman ja elämyksellisyyden kehittämistä. Uusia kävely- ja pyöräilyalueita on tarkoitus toteuttaa ensin tilapäisesti Esplanadeilla, Kasarmikadulla, Erottajankadulla, Korkeavuorenkadulla Designmuseon edustalla ja Lönnrotinkadulla. Uusista alueista kerätään kokemuksia ja tietoa ydinkeskustan tulevien liikennejärjestelyjen suunnitteluun. Kävely- ja pyöräilyalueiden toteuttamisen periaatteita käsitellään kaupunkiympäristölautakunnassa 1. marraskuuta. Jos lautakunta hyväksyy suunnitelman, muutokset tehdään kesän 2023 alussa, ja ne jatkuvat alustavan suunnitelman mukaan loppuvuoteen 2024.

Uudet kävelyalueet näkyvät voimakkaimmin Pohjois- ja Eteläesplanadeilla, sillä ne soveltuvat luontevasti kävelyyn ja oleiluun ihmisvirtojensa ja kivijalkaliikkeidensä vuoksi. Kaupungin äskettäin tekemän asukaskyselyn perusteella kaupunkilaiset toivovat lisää kävelymahdollisuuksia ja vehreyttä erityisesti Pohjoisesplanadille. Esplanadeilla ajoradat muutetaan yksikaistaisiksi. Molemmille kaduille jätetään lastauspaikat huoltoliikenteen turvaamiseksi. Pohjoisesplanadilla kävelyaluetta levennetään väliaikaisin rakentein. Eteläesplanadilla ajoradalta vapautuu tilaa pyöräilyyn.

Lönnrotinkadulla ajorata kavennetaan yksikaistaiseksi, ja kadulle lisätään pyöräkaista länteen ajaville pyöräilijöille. Myös kävelymahdollisuudet paranevat. Uudistuksia nähdään myös muilla kaduilla. Kaduilla annetaan tilaa kävelylle ja oleilulle, ja niille tuodaan kukka- ja kasvilaatikoita sekä penkkejä.

 

Helsinkiläiset olivat tyytyväisiä kaupunkipyöräkauteen

Kaupunkipyöräkausi päättyi sekä Helsingissä, Espoossa että Vantaalla maanantaina 31. lokakuuta. HSL (Helsingin seudun liikenne) kysyi syksyllä kaupunkipyöräilijöiden mielipiteitä tämän vuoden pyöräkaudesta. Kyselyyn vastasi syys- ja lokakuussa reilut 4300 kaupunkipyörien käyttäjää. Kaupunkipyörien käyttäjät olivat tämän syksyn kyselyssämme tyytyväisimpiä pyörien käyttömaksujen selkeyteen ja maksut olivat vastaajien mielestä kohtuullisia. Rekisteröityminen pyörien käyttäjäksi sekä käyttöoikeuden ostaminen kävivät helposti. Pyörien käytöstä annettu ohjeistus oli vastaajien mielestä selkeää ja ymmärrettävää. Tyytymättömimpiä vastaajat olivat pyörien saatavuuteen sekä niiden palautukseen asematelineeseen.

Tavallisimmat syyt nousta kaupunkipyörän satulaan olivat myös tänä vuonna hyötyliikunta sekä pyörän käyttö joukkoliikenteen korvaajana. Kaupunkipyörillä poljettiin etenkin asiointi- ja vapaa-ajan matkoja. Pyörien käyttö työmatkoihin lisääntyi hieman vuodesta 2021. Pyörillä tehtiin Helsingissä ja Espoossa yhteensä noin 2 400 000 matkaa. Pyöriä oli käytössä yhtä paljon kuin viime vuonnakin eli 4 570. Myös asemia oli käytössä yhtä paljon kuin viime vuonna eli 457. Kaupunkipyöräkausi päättyy sekä Helsingissä, Espoossa että Vantaalla maanantaina 31. lokakuuta Marraskuun aikana pyörät ja pyöräasemat kerätään varastoon ja huolletaan uutta kautta varten. Seuraava kausi alkaa ensi vuoden huhtikuussa ja siihen voi varautua jo hyvissä ajoin. Marraskuussa 2022 Helsingin ja Espoon ensi vuoden pyöräkautta voi ostaa viiden euron alennuksella eli koko tulevan kauden saa 30 eurolla.

 

Ulkovalaistusta ja sisälämpötiloja säädetään – näin kaupunki vähentää energiankulutusta

Sähkön hintaan ja saatavuuteen ennakoidaan erilaisia häiriöitä ensi talvena. Helsinki varautuu säästämään energiaa erilaisilla toimenpiteillä. Kaupunki vauhdittaa aiempiin linjauksiin pohjautuvia toimenpiteitä sähkönkulutuksen sopeuttamiseksi. Näihin toimenpiteisiin kuuluvat muun muassa:

  • kaupungin omissa ja vuokralaisten käytössä olevissa toimitiloissa lämmityksen alentaminen mukaan lukien sisäliikuntapaikat (pl. uimahallien allastilat), kirjastot, nuorisotilat, kulttuurikeskukset ja museot (pl. HAM ja Helsingin kaupunginmuseon kokoelmakeskus, joiden lämpötilaa ei voida laskea taideteosten vuoksi),
  • tyhjillään tai vajaakäytöllä olevien kiinteistöjen ja tilojen lämmityksen ja ilmanvaihdon säätäminen,
  • energiaremonttineuvonnan tarjoaminen kaupunkilaisille.

Kaupungin toimitiloissa sisälämpötiloja tullaan säätämään valtakunnallisten ohjearvojen alarajalle pääsääntöisesti 20 asteeseen. Tietyissä rakennuksissa, joissa on esimerkiksi vammais- ja vanhuspalveluita, lämpötila pidetään korkeampana, 21–22 asteessa.

Kaupunki vähentää energiankulutusta ulkovalaistuksesta marraskuun alusta alkaen. Valaistusta kaduilla ja puistoissa himmennetään siellä, missä on etäohjattavia ledivalaisimia. Himmennystä lisätään niinä tunteina, jolloin sähkön kulutus on suurinta. Myös liikuntareittien valoja pimennetään kello 23–6. Yleisten alueiden jouluvalot pidetään päällä vain joulun ajan, joulukadun avajaisista loppiaisviikonloppuun. Suurin osa jouluvaloista, kuten Aleksanterinkadun jouluvalot, saavat kuitenkin sähkönsä kiinteistöistä, joten niiden osalta ratkaisut ovat kiinteistöjen omistajien päätettävissä.

Myös kaupungin sisä- ja ulkoliikuntapaikoissa säästetään energiaa erilaisin toimenpitein uimahallien saunojen lämmityksessä, tekonurmikenttien lämmityksessä ja tekojääkenttien jäädytyksessä.

 

Korkeasaaren ilmaispäivät kerran kuussa lokakuusta alkaen

Korkeasaaren eläintarhaan pääsee jälleen vierailemaan veloituksetta ennakkoon ilmoitettuina päivinä. Ilmaispäiviä järjestetään kerran kuussa, maaliskuuhun saakka. Ensimmäinen ilmaispäivä oli 10. lokakuuta.

Eläintarha on ilmaispäivinä avoinna klo 10–16, sisäänkäynti suljetaan klo 15. Asiakasmäärä on rajattu 5000 vierailijaan. Ilmaispäivälle ei ole mahdollista tehdä ennakkovarausta, mikä koskee myös ryhmiä. Vuosikorttilaiset voivat vierailla eläintarhassa, vaikka päivän vierailijamäärä olisi jo täyttynyt.

Seuraavat Korkeasaaren ilmaispäivät ovat 7.11., 5.12., 16.1., 6.2. ja 13.3.