Ajankohtaista viittomakielellä

Ajankohtaista viittomakielellä
Ajankohtaista viittomakielellä toukokuussa 2023
10 min

Tenniskenttävarauksen teet helposti Varaamossa

Kesäkauden 2023 tennisvuoroja voi varata Helsingin kaupungin tilavarauspalvelusta Varaamosta toukokuun 2. päivästä alkaen. Varauksen teet helposti osoitteessa varaamo.hel.fi.

Varattavissa noin 20 tenniskenttää eri puolilla kaupunkia. Kentät sijaitsevat Ala-Malmin, Arabianrannan, Herttoniemen, Jakomäen, Kannelmäen, Kontulan, Kurkimäen, Lauttasaaren, Mustikkamaan, Puistolan, Pukinmäen, Siltamäen ja Tapulikaupungin liikuntapuistoissa. Varattavat kentät on merkitty opastein.

Tenniskentän varaaminen Varaamo-palvelun kautta maksaa 3,65 euroa / 30 min. Kentät ovat pääsääntöisesti auki kello 8.00–21.00. Vuoron varaaminen edellyttää kirjautumista Varaamo-palveluun, mutta vuorotilannetta voit selailla varauskalenterista myös kirjautumatta. Vapaalla ulkotenniskentällä voi yhä pelata maksutta saapumisjärjestyksessä, mikäli paikalla ei ole yksittäisvuoron lunastaneita.

 

Retkeile Helsingin luonnonsuojelualueilla ympäristöä säästäen

Helsingin luonnonsuojelualueilla liikkuu vuosittain satojatuhansia kävijöitä. Tämä kuluttaa väistämättä ympäristöä. Katso vinkit, kuinka kulkea suojelualueilla luonnon ehdoilla ja ympäristöä säästäen. Kaikkiaan Helsingissä on reilut 70 luonnonsuojelualuetta.

Liiku merkityillä reiteillä

Luonnonsuojelualueet ovat nimensä mukaisesti eläimille ja kasvillisuudelle rauhoitettuja oleskelu- ja kasvualustoja. Alueilla luontoa ei saa vahingoittaa, nuotionteko tai telttailu ei ole sallittua, ja koirat pidetään tietenkin kytkettyinä. Käytä vain merkittyjä kulkureittejä ja tutustu aluekohtaisiin sääntöihin. Esimerkiksi pesimisrauhan vuoksi suljetuille alueille ei saa mennä ollenkaan.

Tuo tullessasi, vie mennessäsi

Roska-astioita on luonnonsuojelualueilla niukasti. Siksi mukaan kannattaa ottaa evästä, josta ei synny jätettä lainkaan tai roskat saa helposti kannettua mukanaan pois. Tupakoitsijoille suositellaan mukaan pientä purkkia tumppeja varten, sillä tupakannatsoja löytyy poluilta yllättävän paljon.

Kuuntele luontoa ja sen asukkaita

Esimerkiksi lintutornille saapuminen on kuin astumista elävään lintukirjastoon. Kannattaa hiljentyä seuraamaan luontoa – etenkin, jos kuljet ryhmässä. Mitä hiljaisemmin luonnossa liikut, sitä lähemmäksi eläimiä ja luontoa pääset.

Hyödynnä jo olemassa olevia rakenteita

Monille luonnonsuojelualueille on rakennettu penkkiryhmiä ja lintutorneja, joita kannattaa hyödyntää luonnon tarkkailuun.

Pukeudu sään mukaan

Vaikka puitteet ovat kunnossa, kannattaa retkeilyyn aina varata asianmukaiset varusteet. Hyvät kengät, pitkät housut punkkien ja oksien varalle, juomapullo, roskapussi ja aurinkoisella säällä hattu ja aurinkovoidetta.

 

Helsingin katurakentamisen kausi käynnistyy

  • Kaksi Itäväylältä Viikkiin johtavaa ramppisiltaa peruskorjataan.
  • Hämeentien Kustaa Vaasan tien ja Annalantien välisellä osuudella parannetaan jalankulun sekä pyöräilyn edellytyksiä rakentamalla erilliset jalankulku- ja pyörätiet.
  • Mannerheimintien peruskorjaus: Kadun peruskorjaus tehdään kahdessa osassa, ja sen on arvioitu valmistuvan loppuvuonna 2025. Tietoa töiden etenemisestä löytyy kootusti osoitteesta: https://manskunkatutyot.fi

Puistoja, patsaita sekä aukioita kunnostetaan

  • Vaasanpuistikko sekä sitä reunustavat Pengerpolku ja Vaasanpolku kunnostetaan vuosien 2023–2024 aikana.
  • Kaisaniemenpuisto uudistuu vaiheittain vuosien 2023–2028 aikana.
  • Sibeliuksenpuiston länsipuoli kunnostetaan vuosien 2023–24 aikana.
  • Havis Amanda ja sitä ympäröivä aukio peruskorjataan.
  • Kauppatorin tulvasuojausta kohennetaan. Rakentaminen ei vaikuta lauttaliikenteeseen tai torimyyntiin.

Lisäksi Helsingissä on alkamassa lukuisia pienempiä ja lyhytkestoisempia katutöitä. Kaikki käynnissä olevat ja alkavat katutyöt löytyvät Helsingin karttapalvelusta.

 

Kansainvälisen risteilymatkailun kausi käynnistyi – Helsinkiin saapuu jopa 120 000 matkailijaa

MS Bolette saapui 15. huhtikuuta Hernesaareen ja avasi samalla kansainvälisen risteilykauden Helsingissä. Lokakuulle kestävälle kaudelle on odotettavissa 93 aluskäyntiä. Kansainvälisiä risteilymatkailijoita ennakoidaan saapuvan 120 000, tutustumaan maahamme sekä Helsingin ja pääkaupunkiseudun nähtävyyksiin, palveluihin ja tapahtumiin.

Kesän vilkkaimmiksi risteilypäiviksi näyttäisi muodostuvan 29. toukokuuta ja 2. kesäkuuta, jolloin Helsingin laitureissa vierailee normaalin linjaliikenteen alusten lisäksi kolme kansainvälistä risteilyalusta.

 

Kevään katupöly heikentää pääkaupunkiseudun ilmanlaatua

Ilmassa on runsaasti katupölyä sekä pääkaupunkiseudulla että muualla Uudellamaalla. Ilmanlaatu on vilkkaiden katujen ja teiden läheisyydessä huono. Katupöly heikentää pääkaupunkiseudun ilmanlaatua. Pölypitoisuudet laskevat katujen puhdistuksen edetessä sekä sateiden myötä.

Katupölyn hengittäminen on haitallista. Katupöly voi aiheuttaa terveellekin aikuiselle ärsytysoireita, kuten nuhaa ja yskää sekä kurkun ja silmien kutinaa ja kirvelyä. Astmaatikot, sydän- ja hengityssairaat, pienet lapset ja ikääntyneet voivat kokea vakavampia terveyshaittoja, kuten astmaoireiden lisääntymistä tai sydän- ja hengityssairaiden oireiden pahentumista.

Hyvin pölyisinä päivinä kannataa vältellä vilkasliikenteisiä alueita ja ulkoilla kauempana vilkasliikenteisistä paikoista – jo yhden korttelin päässä ruuhkaisesta kadusta ilma on puhtaampaa. Ilmanlaadun tilannetta pääkaupunkiseudulla voi seurata osoitteesta hsy.fi/ilmanlaatu.