Ajankohtaista viittomakielellä

Ajankohtaista viittomakielellä
Ajankohtaista viittomakielellä kesäkuussa 2023
9 min

Uudistuneet Esplanadit avataan pian kaupunkilaisille

Esplanadien kokeiluluontoiset uudistukset ovat enimmiltä osin valmistumassa 10. kesäkuuta vietettävää Helsinki Samba Carnevalia ja paria päivää myöhemmin juhlittavaa Helsinki-päivää varten. Tavoitteena on saada uudet kävely-, oleilu- ja pyöräilyalueet täysin valmiiksi kesäkuun aikana.

Esplanadeilla näkyy jo paljon uutta, kun levennysalueiden kiveäminen, reunustaminen ja hulevesikourujen rakentaminen kääntyvät loppusuoralleen. Pohjoisesplanadin puupintaiset korokerakenteet ovat paikoillaan, ja niihin asennetaan vielä luiskat esteettömyyden takaamiseksi.

Eteläesplanadin pyörätie on jo katumaalauksia myöden valmis, ja sen avaaminen pyöräilijöille odottaa enää liikennevalojärjestelyjen valmistumista. Uusi pyörätie tuo etenkin kävelijöille lisätilaa ja miellyttävämmän liikenneympäristön, kun pyörätie siirtyy kauemmas puistosta entiselle ajokaistalle.

Kokeilun taustalla on kaupungin tavoite kehittää kävelyolosuhteita keskustassa. Lue lisää ydinkeskustan uusista kävely-, pyöräily- ja oleskelualueista: hel.fi/uudet-kavelyalueet.

 

Konepajasta tulee viihtyisä kaupunkikulttuurin ja palveluiden keskittymä

Vallilassa sijaitseva Konepajan alue on ollut murroksessa, kun vanhoja veturihalleja on kunnostettu uuteen käyttöön ja aluetta täydennysrakentamalla on saatu lisää toimitiloja uusille yrityksille. Alueen palveluvalikoima on monipuolistunut kattavaksi liikunta-, ravintola- ja hotellitarjontaa sisältäväksi kokonaisuudeksi, paikallista pientuotantoa unohtamatta.

Kehittymistä tapahtuu edelleen vielä lähitulevaisuudessa, kun lisää uusia yrityksiä muuttaa alueelle viimeisten rakennusten ja muutostöiden valmistuessa. Vaikka aluetta rakennetaan vielä lähivuosina erityisesti Teollisuuskadun varrella, ovat paikallisten asukkaiden lisäksi ihmiset läheltä ja kauempaakin jo löytäneet alueen yritykset ja viihtyneet historiaa huokuvassa ympäristössä. 

10. kesäkuuta Konepajalla järjestetään koko päivän kestävä Konepaja Festival. Konepaja Festivalissa nähdään paikallisia esiintyjiä, minkä lisäksi alueen yritykset esittelevät tilojaan yleisölle. Tapahtumavierailla on myös mahdollisuus päästä kurkistamaan myös aiemmin suljettuihin tiloihin, mikäli rakentaminen on ehtinyt edetä riittävän pitkälle. Yhteistyötä tehdään lähialueen asukkaiden kanssa järjestämällä samaan aikaan erittäin suosittu Konepajan katukirppis sekä tarjoamalla maksuttomia maistiaisia yritysten palvelutarjonnasta.

 

Ylä-Malmin torin suihkulähde suihkuaa jälleen

Suihkulähteen allas on ollut tyhjänä vuoto-ongelmien vuoksi vuodesta 2016. Vesialtaan sekä suihkulähteen kunnostus on ensimmäinen vaihe Ylä-Malmin torin peruskorjauksesta. Nyt suihkulähde ja sen allas on korjattu, ja suihkuaa taas vettä.

Tulevaisuuden visiona on ’Malmin urbaani keidas’, jossa torille on tarkoitus lisätä muun muassa penkkejä, puita, pensas- ja perennaisistuksia ja istutusalue kaupunkipuutarhalle. Suihkulähteen läheisyydessä on tilaa väliaikaiselle esiintymislavalle ja altaan ympärille on alustavasti suunnitteilla viihtyisä oleskelualue. Torin keskialueelle on tällä hetkellä suunnitteilla kivituhkapintainen alue, jossa voi pelata erilaisia pelejä kuten petankkia tai mölkkyä.

Malmi on yksi neljästä kaupunkiuudistuksen pilottialueesta Mellunkylän, Malminkartano-Kannelmäen sekä Meri-Rastilan lisäksi. Kaupunkiuudistus on toimintamalli, jonka tavoitteena on kohentaa vanhojen asuinalueiden toimivuutta, viihtyisyyttä ja houkuttelevuutta.

 

Helsinki täyttyy heinäkuun alussa kansainvälisistä viinintuntijoista

Helsingissä järjestetään 4.–5.7. kansainvälisen sommelierliitto ASI:n vuosikokous, johon osallistuu ravintola- ja viinialan ammattilaisia jopa 65 eri maasta. Kokouksen yhteydessä osallistujat pääsevät tutustumaan myös suomalaiseen ravintolakulttuuriin ja -osaamiseen sekä laadukkaisiin suomalaisiin ruoka- ja juomatuotteisiin. Itse tapahtuman ajankohta on myös suomalaisittain todella antoisa, sillä pohjoisen yöttömässä yössä kasvaneet kesän raaka-aineet ovat kesällä maultaan vertaansa vailla.

Tapahtuman tavoitteena on tuoda esiin Helsinkiä ravintola- ja viinialan eurooppalaisena keskuksena ja näyttää Helsinkiä kansainvälisenä ja viini- ja ravintola-alan kehitystä mahdollistavana kaupunkina. Suomi on myös ensimmäinen ei-viinintuottajamaa ja ensimmäinen Pohjoismaa, joka saa järjestettäväkseen ASI:n vuosikokouksen.

Myös helsinkiläiset pääsevät nauttimaan kansainvälisestä ravintola- ja viinikulttuurista, sillä osa tapahtuman oheisohjelmasta on avoin viinikulttuurista ja ravintolamaailmasta kiinnostuneelle yleisölle. Tulossa on muun muassa Bar de Sommelier Klaus K:n kattoterassilla, lounastapahtumia Pikku Finlandiassa sekä 5. heinäkuuta järjestettävä gaalaillallinen, johon myydään lippuja. Illallisella on mahdollista päästä kohtaamaan alan huippuammattilaisia maailmanlaajuisesti.

 

Ilmastonmuutos näkyy jo selvästi pääkaupunkiseudun ilmastossa

Viimeisen 60 vuoden aikana pääkaupunkiseudun ilmasto on lämmennyt kaikkina vuodenaikoina. Sademäärät ovat nousseet talvella, ja hellepäiviä havaitaan entistä useammin erityisesti sisämaan puolella, todetaan Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) Ilmatieteen laitokselta tilaamassa raportissa.

Ääri-ilmiöistä helleaallot ovat voimistuneet, ja helteiden lisääntyminen on ollut voimakkaampaa pääkaupunkiseudun sisämaassa kuin rannikolla.

Käynnissä oleva maailmanlaajuinen ilmastonmuutos näkyy jo selvästi pääkaupunkiseudun ilmastossa. Monet tällä seudulla havaitut muutokset ovat linjassa sen kanssa, mitä ihmiskunnan aiheuttama kasvihuoneilmiön voimistuminen tuo mukanaan muualla maailmassa.

Voimakkainta lämpötilojen nousu on ollut talvella: noin 0,5 astetta vuosikymmentä kohti. Talvien lämpenemisen lisäksi talvisateet ovat lisääntyneet. Muiden vuodenaikojen sademäärissä ei ole havaittu selkeitä muutoksia.

Hellepäiviä on havaittu nykyisellä ilmastollisella vertailukaudella 1991–2020 noin viikon verran enemmän kuin aiemmalla 1961–1990 ajanjaksolla. Hellepäivät ovat lisääntyneet erityisesti sisämaan puolella.

Toisaalta myös ilmaston luonnollinen vaihtelu on pääkaupunkiseudulla suurta ja siten suhteellisen kylmätkin vuodet ja vuodenajat ovat tulevaisuudessa mahdollisia.