Ajankohtaista viittomakielellä

Ajankohtaista viittomakielellä
Ajankohtaista viittomakielellä huhtikuussa 2024
9 min

Koe Alexander Reichsteinin valotaideinstallaatio kaupunginmuseossa

Immersiivinen, eli uppouttava valotaidenäyttely pohjautuu taiteilija Alexander Reichsteinin kiinnostukseen historiasta ja menneiden sukupolvien kohtaloista. Valoa hehkuva installaatio kutsuu vierailijat aikamatkalle valokuva-albumin sisään.

Kaupunginmuseon neljännen kerroksen näyttelytila on muutettu suurennetuksi, valoa hohtavaksi valokuva-albumiksi. Esillä on taiteilijan valotaideteoksia, joissa vanhojen valokuvien reunat ja hahmot on jäljitetty ohuella viivalla. Installaatio koostuu suurista kuvajäljennöksistä, jotka leijuvat tilassa ilman tasoa tai pohjaa. Teokset kutsuvat kävijän muistelemaan omia menneitä sukulaisiaan.

Teokset ovat esillä 7.4.2024 asti ja näyttelyyn on vapaa pääsy.

 

Järjestä siivoustalkoot – välineet saat kaupungilta!

Kevät saapuu ja lumet sulavat. Lumen alta paljastuu roskaa, joka vähentää ympäristömme viihtyisyyttä. Helsingin kaupunki haluaa tukea asukkaiden omatoimista roskien keräämistä ja heidän järjestämiään ympäristönsiivoustalkoita huolehtimalla paikalle siivousvälineet sekä kerättyjen roskien poisnoutamisen.

Kerää ystäväporukka tai naapurit yhteen ja osallistu roskansiivoustalkoisiin! Voit järjestää talkoot ja siivota itsenäisesti roskia kaupungin yleisiltä alueilta eli metsiköistä, tienpientareilta, puistoista ja rannoilta. Yksityiset tontit ja piha-alueet eivät kuulu talkoiden piiriin.

Talkoissa kerätään luontoon kuulumatonta roskaa. Ethän kerää eloperäistä ainetta, kuten lehtiä ja risuja. Talkoolaiset saavat käyttöönsä roskapihtejä sekä roskapusseja.

Jos haluat järjestää talkoot, ilmoita niistä viimeistään 8 vuorokautta ennen suunniteltua talkooajankohtaa osoitteessa puistotalkoot.hel.fi.

Siivoustalkoita voi järjestää ympäri vuoden lumettomaan aikaan, ei ainoastaan keväällä. Helsingin kaupunki on tukenut roskansiivoustalkoita jo 40 vuotta, vuodesta 1984.

 

Yhdenvertainen kaupunki ei ole koskaan valmis

Yhdenvertaisuus on Helsingin kaupungin perusarvo. Helsinki haluaa olla edelläkävijä rasismin torjumisessa sekä yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden edistämisessä sekä työnantajana että viranomaisena. Sitoumus on sanoitettu näkyviin niin kaupungin strategiassa kuin eettisissä periaatteissakin. 

Viestintäjohtaja Liisa Kivelä toteaa, että kaiken ytimessä on jokaisen henkilön ihmisarvo, joka on sama taustasta tai henkilökohtaisista ominaisuuksista riippumatta. Helsinki on kaikkien kaupunki.

Strategiajohtaja Markus Kühn huomauttaa, että perinteisesti kaupungit ovat menestyneet juuri siksi, että niihin on kerääntynyt ihmisiä eri taustoista. Tällöin syntyvät parhaat ideat. Kaupungin monimuotoisuudella on siis myös strategista painoarvoa.

Henkilöstöjohtaja Petri Lumijärvi toteaa, että ollaksemme aidosti yhdenvertainen työnantaja, meidän tulee panostaa siihen, että jokainen kokee itsensä tervetulleeksi kaupungille ja työyhteisöönsä.

Helsinki on kooltaan niin suuri kaupunki, että sillä on hyvä mahdollisuus toimia esimerkkinä. Myös laki asettaa kaupungille velvoitteita yhdenvertaisuuden edistämiseksi. 

Lumijärvi sanoo, että kaupungilla jo pitkään käytössä ollut anonyymi rekrytointi on hyvä esimerkki konkreettisista toimista, joilla yhdenvertaisuutta voidaan edistää. 

Kivelä korostaa, että Helsinki haluaa tuottaa palveluita ja hyvinvointia kaikille. Yhdenvertainen kohtelu lisää osallisuuden ja kuuluvuuden kokemusta.

 

Katujen kevätpuhdistukset ovat alkaneet ja etenevät sään mukaan

Katujen kevätsiivoukset ovat alkaneet karkean sepelin poistolla keskustan alueelta. Myös perusteellisemmat katupesut alkoivat viime viikolla. Katujen kevätsiivous on iso urakka, joka kestää tavallisesti vähintään kuusi viikkoa.

Kevätpuhdistuksessa talven aikana kertynyt lika, pöly ja hiekoitussepeli puhdistetaan kaupungin kaduilta, siis yhteensä noin 2 500 kilometrin matkalta. Ensin poistetaan karkea sepeli. Hienompi hiekka-aines saadaan pois vasta pesun yhteydessä siinä vaiheessa, kun yöpakkasia ei enää ole.  

Työt tehdään katujen kunnossapitoluokituksen mukaisessa järjestyksessä siellä, missä ei ole enää lunta. Katusiivoukset etenevät kaupungin eri alueilla eri tahtiin.  

 

Kaunissaaren ja Pihlajasaaren mökit, huvilat, saunat ja puuteltat varataan Varaamosta

Suositut Kaunissaaren mökit ja puuteltat sekä Pihlajasaaren kokoushuvilat ja saunat ovat kaikkien helsinkiläisten varattavissa Varaamo-palvelussa.

Kaunissaaren mökit ja puuteltat ovat varattavissa tiistaista 2. huhtikuuta klo 10 alkaen. Pihlajasaaren kokoushuviloiden ja saunojen varaaminen alkaa keskiviikkona 3. huhtikuuta klo 10 alkaen.

Mökit ja saunat ovat erittäin kysyttyjä. Suuret kävijämäärät voivat tilapäisesti ruuhkauttaa tilavarauspalvelun. Pahoittelemme etukäteen mahdollisia ongelmia varauksen tekemisessä.

Varaustilanne voi muuttua. Jos haluat pysyä ajan tasalla mahdollisista peruutuksista, tarkista varauskalenteri säännöllisesti.