spinner
Share video
Kuvasta sanaan: Kjell Westö ja kaupunginmuseon kuvakokoelma
1 h
|
Available Unlimited
|
Published
28.06.2022
Categories

Helsinki-aiheisista kirjoistaan tunnettu Kirjailija Kjell Westö kertoo, miten hän hyödyntää Helsingin kaupunginmuseon kuvakokoelmaa kirjailijantyössään.

Tule Helsingin kaupungintalon tapahtumatorille kuulemaan miten kirjailija Kjell Westö käyttää Helsingin kaupunginmuseon kuvakokoelmaa kirjailijantyössään! Kirjailijalle, joka haluaa kuvata mennyttä kaupunkilaiselämää, kokoelma on arvokas resurssi. Kokoelman rikas kuvamaailma ei näytä pelkästään katunäkymiä menneiltä ajoilta tai vaikkapa kaupunginosien muuttumista vuosien saatossa, vaan sieltä voi nähdä myös, miten ihmiset pukeutuivat tai miltä ravintolat ja kaupat näyttivät entisaikaan. 

Kuulemme lisäksi Helsingin kaupunginmuseon tutkijan Satu Savian kertovan kuvakokoelmasta. Helsingin kaupunginmuseon edeltäjä Helsingin muinaismuistolautakunta antoi vuonna 1906 valokuvaaja Signe Branderin tehtäväksi dokumentoida muuttuvaa kaupunkia. Dokumentointityö jatkuu tänäkin päivänä tarkoitukseen valittujen valokuvaajien toimesta. Nykyään kokoelma sisältää yli miljoona valokuvaa. Niistä noin 65 000 on saatavilla digitaalisesti verkossa.

Kuvakokoelmaa on myös täydennetty yksityishenkilöiden lahjoittamilla valokuvilla. Mutta miksi yksityishenkilö haluaa antaa esimerkiksi perheensä kuvia kokoelmaan? Asiasta kertoo vanhempiensa ottamia valokuvia kokoelmaan lahjoittanut arkkitehti Kristiina Mäntynen. Mäntysen vanhemmat olivat harrastajavalokuvaajia ja heidän valokuvansa antavat ainutlaatuisen katsauksen helsinkiläiseen arkeen 1950- ja 1960-luvuilla.

Keskustelun aikana nähdään esimerkkejä Helsingin kuvakokoelmasta. Tapahtuma lähetetään suoratoistona Helsinki-kanavalla ja ohjelma on nähtävissä myös myöhemmin kanavalla. Keskustelut käydään suomeksi ja ruotsiksi.

Helsinki-aiheisia kuvia verkossa: https://www.helsinkikuvia.fi/