Ajankohtaista viittomakielellä

Ajankohtaista viittomakielellä
Ajankohtaista viittomakielellä lokakuussa 2021
8 min

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi etätyösuosituksen lokakuun puoliväliin asti

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä noudattaa valtakunnallista linjausta etätyösuosituksesta: etätyötä suositellaan jatkettavaksi 15.10.2021 asti, minkä jälkeen terveysperustainen etätyösuositus pääkaupunkiseudulla päättyy. Tämän jälkeen voidaan siirtyä työpaikkojen omiin käytäntöihin.

Maskisuosituksen osalta odotetaan edelleen valtakunnallisia linjauksia.

 

Helsinki istutti lapsille omistetun vaahteran Puun päivänä

Helsingin kaupunki aloitti uuden perinteen ja istutti Puun päivänä 27. syyskuuta puun lasten kunniaksi. Ensimmäinen lapsille omistettu puu on vaahtera, ja sen istutti apulaispormestari Nasima Razmyar Kalasatamanpuistoon lähelle puiston leikkialuetta. Juhlavieraiksi istutustilaisuuteen saapui päiväkoti Kalasataman esikoululaisia, jotka kastelivat vastaistutetun taimen.

Helsingin kaupunki alkaa istuttaa joka vuosi Puun päivänä puun, joka on omistettu kyseisenä vuonna syntyville helsinkiläisille lapsille. Puu valitaan pitkäikäisistä lajeista ja se istutetaan johonkin kaupungin uusista tai peruskorjattavista puistoista. Lasten puu merkitään omistuslaatalla ja kirjataan erityistunnuksella kaupungin puurekisteriin.

Suomessa Puun päivää on vietetty vuodesta 2004 alkaen Vesan nimipäivänä 27. syyskuuta.

 

Kaupungin uimarannoilla, maauimaloissa ja ulkoliikuntapaikoilla oli kesällä ennätysvilkasta

Helsingin ylläpitämien ulkoliikuntapaikkojen, maauimaloiden ja uimarantojen palvelusta nautti viime kesänä ennätysmäärä väkeä. Kaupungin 26 uimarannalla kävi ennätykselliset yli miljoona henkilöä.

Uimastadionilla kirjattiin 193 800 käyntiä ja Kumpulan maauimalassa 111 500 käyntikertaa. Kasvaviin asiakasmääriin osattiin varautua etukäteen muun muassa voimassa olleiden koronarajoitusten takia.

Turvallisuuden näkökulmasta kesä uimarannoilla oli menestys. Suurista kävijämääristä huolimatta kaupungin ylläpitämissä uintikohteissa ei sattunut kesäkauden aikana yhtään hukkumistapausta. 

 

Helsinki Biennaali toi Vallisaareen 145 000 kävijää

Nykytaidetapahtuma Helsinki Biennaali järjestettiin ensimmäistä kertaa 12.6.–26.9.2021. Vallisaaressa vieraili yhteensä 145 000 kävijää. Lisäksi biennaali tarjosi yleisölle taide-elämyksiä eri puolilla Helsinkiä, kuten Senaatintorilla, HAM Helsingin taidemuseossa, Vuosaaressa, keskustakirjasto Oodissa sekä Töölönlahdella.

Nykytaiteen kohtaaminen luonnon ja meren äärellä Vallisaarella oli monelle ihmiselle poikkeuksellinen ja ainutlaatuinen kokemus.

Ensimmäinen Helsinki Biennaali esitteli 41 taiteilijaa tai taiteilijaryhmää sekä Suomesta että eri puolilta maailmaa. Kolme biennaalin teoksista jää osaksi julkisen taiteen kokoelmaa. Alicja Kwaden kaksi teosta sijoitetaan biennaalin jälkeen pysyvästi Helsingin Kalasatamaan. Laura Könösen teos Ei taivasta rajana sijoitetaan puolestaan Jätkäsaaren Hyväntoivonpuistoon.

 

Pirkkolaan 18.9. avattu uusi energiatehokas jäähalli tuo helpotusta Helsingin haastavaan jäätilanteeseen

Pirkkolan jääpyhättö on perinteisesti ollut kovassa käytössä ja käyttäjiä ollut vuosittain noin 150 000. Uuden jäähallin myötä kävijämäärän odotetaan nousevan vuositasolla noin 170 000 henkilöön, joka tulee osaltaan helpottamaan Helsingin haastavaa jäätilannetta. Jäähallin rakennuskustannukset ovat noin 17 miljoonaa euroa. Rakennuksessa on hyödynnetty uutta rakennustekniikkaa, jonka avulla voidaan saavuttaa jopa 60 prosentin energiatehokkuus vanhaan halliin verrattuna.

Pirkkolan vanha jäähalli jouduttiin sulkemaan huonon kunnon takia keväällä 2018, millä oli suuri vaikutus Helsingin haastavaan jäätilanteeseen. Uuden hallin lupa- ja suunnitteluvaihe käynnistettiin välittömästi vanhan hallin purun jälkeen, ja uuden hallin rakentaminen on edennyt lähes aikataulussa.

Hallissa on kaksi jäätä ja pääkäyttäjinä ovat helsinkiläiset taitoluistelu- ja jääkiekkoseurat, kuten Hero. Tämän lisäksi kaukalopallo ja ringette saavat osansa jäävuoroista. Lisäksi HIFK:n naisten liigajoukkue siirtyy Malmilta Pirkkolaan. Päivisin jäävuoroja on suunnattu erityisryhmille. Tarjolla on myös yleisöluisteluvuoroja kolme kertaa viikossa. Kaiken kaikkiaan hallin käyttöaste tulee olemaan jo ovien auetessa 98 prosenttia.