spinner
Share video
Ajankohtaista viittomakielellä kesäkuussa 2022
7 min
|
Available Unlimited
|
Published
31.05.2022

Mannerheimintien peruskorjaus alkaa keväällä 2023

Helsinki aloittaa kaupungin pääkadun, Mannerheimintien, peruskorjauksen ja uudistamisen ensi vuonna. Mannerheimintie on yksi Helsingin tärkeimmistä pääväylistä. Peruskorjauksen aikana rakennetaan uusia jalkakäytäviä, yksisuuntaisia pyöräteitä ja raitiotiekiskoja sekä korjataan ajoratoja.

Urakan aikana uusitaan kadunalainen kunnallistekniikka, kuten kaapelit sekä vesi- ja viemäriputket. Uudistus on välttämätön, sillä osa Mannerheimintien kunnallistekniikasta on jopa 1900-luvun alusta.

Tavoitteena on, että peruskorjaus valmistuu vuonna 2025.

Peruskorjaus sujuvoittaa liikennettä sekä parantaa turvallisuutta, kun esimerkiksi pyörä- ja jalkakäytävät erotetaan toisistaan. Suojatieylitykset rakennetaan esteettömyyden erikoistason mukaisesti, ja lisäksi urakassa parannetaan raitiovaunupysäkkien esteettömyyttä.

Mannerheimintien peruskorjauksella on mittavat vaikutukset liikenteeseen. Kyseessä on Helsingin tähän mennessä isoin, vaativin ja myös kaupunkilaisille vaikein työmaa.

 

Finlandia-talon vanha julkisivumarmori kiertoon

Finlandia-talon vanhojen julkisivumarmoreiden purku alkoi huhti-toukokuun vaihteessa. Kaupunkilaisilla on mahdollisuus ostaa itselleen kappale historiaa, kun yhteensä noin 1 000 neliömetriä kokonaisena purettuja laattoja on nyt myynnissä. Noin 6 000 neliömetriä Finlandia-talon marmoria kierrätetään teolliseen uusiokäyttöön.

Tarjouksen voi tehdä useammasta eri erästä tai yksittäiskappaleesta. Myyntiin tulee yhteensä noin 600 laattaa. Laatat ovat noin sata kiloa, ja ne pitää pystyä noutamaan itse Oulunkylän Staran varastolta. Helsingin kaupunki ohjaa pääosan purkumarmoreista kiertotalousperiaatteiden mukaiseen jatkokäyttöön.

Finlandia-talon uusi julkisivu valmistuu keväällä 2024. Finlandia-talo palvelee perusparannuksen ajan Pikku-Finlandiassa. Puurakenteisessa, muunneltavassa tilassa voidaan järjestää jopa 1 100 henkilön tilaisuuksia.

 

Kaupunginteatteri tarjoaa syksyllä teatteria sylivauvoille

Helsingin kaupunginteatterin Mukavaa matkaa! -vauvateatteriesitys tarjoaa ohjelmaa sylivauvoille ja heidän aikuisilleen. Syyskauden ensimmäiset 18 esitystä toteutetaan pienen näyttämön lämpiössä 24. elokuuta alkaen. Jokaisessa esityksessä on tilaa 15 sylivauvalle lähiaikuistensa kanssa.

Teatteriesitys kertoo matkustajasta, joka on nallensa kanssa lähdössä Suomenlinnasta kohti esityspaikkaa. Kulkuneuvoinaan hänellä on perihelsinkiläiset keinuva Suomenlinnan lautta, koliseva ratikka ja unettava bussi. Katsojat pääsevät mukaan matkantekoon, ja esityksessä hämmästellään teatterin taikaa sekä tutkiskellaan vauvan ja aikuisen varhaista vuorovaikutusta yhdessä.

Esitys kestää puoli tuntia.

 

Kätilöopiston uudesta käytöstä järjestetään suunnittelukilpailu

Helsingin kaupunki käynnistää kilpailun löytääkseen kumppanin Kätilöopiston sairaalan kehittämiseen. Suunnittelukilpailun tavoitteena on löytää Kätilöopiston korttelille korkeatasoinen ja toteuttamiskelpoinen ratkaisu, jossa sairaalarakennus korjataan uuteen käyttöön.

Kätilöopiston ja sairaalan toiminta rakennuksessa on loppunut. Entisen sairaalan tiloille etsitään arkkitehtonisesti ja kaupunkikuvallisesti korkeatasoinen suunnitelma, joka ottaa huomioon rakennuksen kulttuurihistoriallisen arvon.

Kätilöopiston sairaalarakennus on maamerkki ja sillä myös suuri historiallinen sekä symbolinen arvo noin puolen miljoonan helsinkiläisen syntymäpaikkana. Rakennuksen ja sen arvojen säilymisen turvaamiseksi se tullaan pääosin suojelemaan asemakaavamuutoksen yhteydessä.

Kilpailun tavoitteena on rakennuskokonaisuuden pääasiallinen säilyttäminen, mutta kilpailualueelle on mahdollista osoittaa asumista tai asumisen eri muotoja, liiketilaa, majoitus- tai muuta toimintaa sekä tarvittavat piha-, pysäköinti- ja liikenneratkaisut.

 

Helsingin seudun joukkoliikenteessä voi matkustaa liputta Ukrainan passilla

Ukrainan passilla voi matkustaa Helsingin seudun joukkoliikenteessä liputta myös kesäkuukaudet. Vapaalla matkustusoikeudella HSL haluaa osoittaa tukensa ukrainalaisille, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa sodan vuoksi.

Passia näyttävä matkustaja ei tarvitse muuta lippua. Matkustamaan pääsee myös Ukrainan valtion sisäisellä passilla tai poliisilaitoksen myöntämällä passin haltuunottotodistuksella. Todistuksessa on viranomaisen myöntämä leima ja kuva passikopiosta.