Share video
Ajankohtaista viittomakielellä helmikuussa 2018
7 min
|
Available Unlimited
|
Published
03.02.2018

Remontoitu Kallion kirjasto avataan 1. helmikuuta

Kallion kirjaston ensimmäinen kerros on saanut remontissa uuden ilmeen. Palautusautomaatti on vaihdettu ja tila on paremmin käytössä varausten noutoon ja aineiston esittelyyn.

Ensimmäisen kerroksen kirjahyllyt on uusittu ja tekniikka päivitetty vastaamaan paremmin uudistunutta palvelutarjontaa. Remontissa korjattiin myös hissin koneisto ja vesivahingosta kärsineet yleisövessat.

Uudistuksia suunniteltiin yhdessä asiakkaiden ja henkilökunnan kanssa erilaisissa työpajoissa.

Asiakkaat toivoivat enemmän luonnonvaloa kirjastoon, joten ikkunoiden edessä olevat lukupaikat on purettu. Osa asiakastietokoneista on lainattavia läppäreitä, jotka voi ottaa mukaansa mieleiseen työskentelypaikkaan. Kirjaston sisääntuloaulaan on palautettu alkuperäinen avara tunnelma.

 

Koiraverosta luovuttiin 1.1.2018

Kaupunginvaltuusto päätti luopua koiraveron suorittamisesta Helsingissä 1.1.2018 alkaen. Vuonna 2017 Suomen yli 300 kunnasta enää vain Helsinki ja Tampere perivät koiraveroa. Nyt myös Helsinki on päättänyt luopua koiraverosta. Tämä tarkoittaa, että Helsingin kaupungin taloushallintopalvelu ei vuonna 2018 lähetä koiraverolaskuja koskien verovuoden 2017 koiraveroa.

Helsingissä on noin 30 000 koiraa. Vuoden 2016 koiraveroa laskutettiin 6 925 koirasta. Näin ollen tilastojen mukaan helsinkiläisistä koirista vain 23 %:sta maksettiin koiraveroa vuonna 2016.

Laki koiraverosta on alun perin peräisin 1800-luvulta. Tuolloin lain avulla pyrittiin estämään vesikauhun leviäminen.

 

Hakaniemen kauppahallin väistötila avautui

Hakaniemen kauppahallin uudet, valoisat väistötilat torilla avautuivat maanantaina 22. päivä tammikuuta. Kauppiaiden muutto on sujunut vauhdikkaasti ja kaikki kauppiaat pystyivät palvelemaan heti ensimmäisestä päivästä lähtien.

Hakaniemen kauppahallin kauppiaat palvelevat uusissa tiloissa arkisin kello 8–20 ja lauantaisin kello 8–18.

Kauppahallin kauan odotettu peruskorjaus alkaa näkyä torilla helmi–maaliskuussa, jolloin hallirakennuksen ympäristö aidataan työmaa-alueeksi. Mikäli hallin perustuksia kannattelevat puupaalut päätetään korvata uusilla teräspaaluilla, kauppahallin peruskorjaus kestää vuoden 2020 loppupuolelle.

 

Saavatko myskihärät vasikoita Korkeasaaressa?

Korkeasaaren uusien myskihärkien odotetaan lisääntyvän. Myskihärkänaaras tulee Ruotsista ja uros Moskovasta. Näiden yksilöiden geeniperimä on eläintarhoissa harvinaista. Tämän parin jälkeläiset olisivat erityisen tärkeitä lajin suojelussa.

Myskihärkä on luonnossa elinvoimainen laji, mutta ilmastonmuutos uhkaa lajia. Jopa 40 prosenttia myskihäristä voi Kanadassa kuolla liian lämpimän ilmaston seurauksena.

Geenivaihto Venäjän ja muun Euroopan eläintarhojen välillä on vaativa operaatio. Moskovan tuonnin vaikeutena olivat EU:n ulkopuolista eläintuontia tautiriskin takia rajoittavat säädökset. Ne ovat estäneet myskihärkien siirrot Venäjältä 25 vuoden ajan. Siksi Moskovan myskihärät edustavat hyvin erilaista geeniperimää muiden Euroopan eläintarhojen myskihärkien kanssa. Eläintarhoissa on vain noin 80 myskihärkää.

Lajina myskihärkä on selviytynyt jääkaudesta. Myskihärkä elää luonnonvaraisena Kanadassa, Grönlannissa ja Alaskassa.

 

Sauli Niinistö jatkaa presidenttinä

Suomen presidentinvaalit ratkesivat sunnuntaina 28. tammikuuta historiallisesti ensimmäisellä kierroksella. Presidenttinä jatkaa Sauli Niinistö.

 

Raitiovaununkuljettajat eivät myy lippuja helmikuun alusta lähtien

Helmikuun ensimmäisestä päivästä alkaen kuljettajilta ei lippuja enää saa, joten lippu on ostettava ennen kyytiin nousemista. Kertalippuja saa matkapuhelimella, R-kioskeista, HSL:n lippuautomaatista, HSL:n palvelupisteistä ja matkakortilla.

Arvolipun voi ostaa ratikan lukijalaitteelta matkakortilla entiseen tapaan. Vaikka kuljettajat lopettavat lipunmyynnin, heiltä saa edelleen neuvoja matkustamiseen liittyen, sillä opastus on jatkossakin osa heidän työtään.

Lipunmyynnin lopettaminen lyhentää raitiovaunujen aikaa pysäkeillä ja tähtää siihen, että liikenteestä tulee entistä nopeampaa, sujuvampaa ja täsmällisempää.