Share video
Ajankohtaista viittomakielellä maaliskuussa 2018
7 min
|
Available Unlimited
|
Published
02.03.2018

Pääkaupunkiseudun saamelaisperheet saavat toivomaansa saamenkielistä opetusta

Saamelaisten kansallispäivän 6.2. kunniaksi saatiin iloisia uutisia: Pasilan peruskoulun saamenkieliseen opetukseen on ilmoittautunut 5 oppilasta, joten tulevana syksynä koulussa käynnistyy laajamittainen suomi-saameopetus.

Suomi-saame-kielinen toiminta alkaa Pasilassa syksyllä 2018 varhaiskasvatuksessa ja 1-2 -luokilla. Tämä on ensimmäinen kerta, kun suomi-saamen opetusta annetaan sekä esiopetuksessa että perusopetuksessa. Laajamittaisessa kaksikielisessä opetuksessa vähintään 25 prosenttia perusopetuksen koko oppimäärän opetuksesta järjestetään saameksi. 

Helsingin strategian mukaisesti kaupungissa on panostettu monipuolisen kieliohjelman toteutumiseen kaikilla alueilla. 

 

HUS avaa röntgenin Postitaloon – Elielinaukion röntgenistä Suomen suurin

Postitaloon maaliskuussa avautuva Elielinaukion röntgen palvelee kaikkia HUS-alueen asukkaita. Elielinaukion röntgeniin voivat hakeutua tutkimuksiin asuinkunnasta riippumatta kaikki kouluikäiset ja aikuispotilaat, jotka ovat saaneet lähetteen HUS-Kuvantamiseen. 

Postitalon pisteessä tehdään arviolta noin 3 500 röntgentutkimusta, 1 000 ultraäänitutkimusta ja 250 luuntiheysmittausta kuukausittain. Elielinaukiosta tullee näin ollen Suomen suurin pääosin perusterveydenhuoltoa palveleva röntgenyksikkö.

Hyvien liikenneyhteyksien ja laajempien aukioloaikojen ansiosta potilaat voivat tulla Elielinaukion röntgeniin myös muista HUS-alueen kunnista.

Herttoniemen ja Kätilöopiston sairaalan röntgenien toiminta henkilöstöineen siirtyy Elielinaukion röntgeniin. Helsingissä Malmin, Haartmanin ja Laakson sairaaloissa röntgentoiminta jatkuu entiseen tapaan.

 

Kiinalaisen Uudenvuoden juhla huipentui ilotulitukseen

Helsingin Kiinalaisen Uudenvuoden juhlaa vietettiin 15. helmikuuta Keskuskadulla ja Rautatientorin Jääpuistossa. Helsingin ja Pekingin kaupungit kutsuivat Helsingin asukkaat vastaanottamaan Koiran vuotta.

Tapahtuma alkoi kulkueella Narinkkatorilta Keskuskadulle. Ulkoilmajuhlassa nähtiin värikkäitä leijona- ja lohikäärmetansseja sekä monipuolista uudenvuoden ohjelmaa suomalaisten ja kiinalaisten taiteilijaryhmien esittämänä. Lisäksi paikalla olivat kiinalaiset markkinat ja uudenvuoden herkkuja ruokatorilla.

Juhla huipentui ilotulitukseen Töölönlahdella.

 

Metropolian Myllypuron kampuksella harjannostajaiset

Metropolian Ammattikorkeakoulun Myllypuron kampuksella vietettiin 15. helmikuuta harjannostajaisia. Harjakorkeuteen edenneen kampuksen A-osaan asennetaan keväällä 2018 talotekniikkaa ja sen rakennuksessa tehdään sisätöitä. Toisessa vaiheessa valmistuvien B-, C- ja D-osien rungon pystytys jatkuu ja metroradan päälle rakennettu kansi valmistuu.

Osin metroradan päälle rakennettava noin 6000 opiskelijan kampus valmistuu kahdessa vaiheessa. Metropolia aloittaa toimintansa kampuksella vaiheittain 2018–2019. Kampuksesta tulee myös noin 500 asiantuntijan työpaikka. Valmistuttuaan se on Metropolian neljästä kampuksesta suurin.

 

Satoja opiskelijoita Helsingin Jäähallin Vanhojen tansseissa

Yli 850 lukion toisen vuoden opiskelijaa Helsingistä tanssi Vanhojenpäivänä perjantaina 16. helmikuuta vanhoja tansseja Helsingin Jäähallissa. 

Vanhojenpäivän tansseissa esiintyi yksitoista helsinkiläiskoulua: Eiran aikuislukio, Elias-koulu, Englantilainen koulu, Helsingin Eurooppalainen koulu, Helsingin kuvataidelukio, Helsingin Saksalainen koulu, Kulosaaren yhteiskoulu, Mäkelänrinteen lukio, Sibelius-lukio, Stadin ammattiopisto (kaksoistutkinnon opiskelijat) ja Suomalais-venäläinen koulu.

Vanhojen tanssien harjoittelu ja esittäminen on tärkeä osa lukioiden kulttuuri- ja tapakasvatusta. Helsingin Jäähallissa Vanhojenpäivän tanssit järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1992. Tanssien järjestelyistä on viime vuosina vastannut Mäkelänrinteen lukio. Vanhojenpäivän tansseja on tanssittu Helsingin lukioissa jo vuosikymmenien ajan.