Ajankohtaista viittomakielellä

Ajankohtaista viittomakielellä heinäkuussa 2021
8 min

Keskuspuistoon perustetaan maastopyöräreitti

Helsingin ensimmäinen opastettu maastopyöräreitti perustetaan Keskuspuistoon. Reitti kulkee Laaksosta Keskuspuiston halki Haltialaan ja Pitkäkoskelle. Reitin pituus on noin 16 kilometriä.

Reitti perustetaan jo olemassa oleville poluille, joita kunnostetaan heikoimmin kantavista kohdista soralla ja paikoin pitkospuilla. Kunnostustyöt alkoivat maanantaina 28. kesäkuuta. Työt alkavat Laaksosta ja etenevät pohjoista kohti. Reitti merkitään puihin kiinnitettävin opastein.

Uuden reitin on tarkoitus ohjata maastopyöräilyä pois muilta luontoalueilta ja vähentää maaston kulumista. Reitti helpottaa myös muiden ulkoilijoiden metsissä liikkumista, kun maastopyöräilijät kulkevat selkeämmin omalla reitillään. Reitti on suunniteltu yhdessä maastopyöräilijöiden kanssa.

 

Uusi Heatmap-verkkosivu näyttää Helsingin ruuhkaisimmat alueet reaaliajassa

Helsingin kaupunki ja ohjelmistoyritys Hypercell avasivat 23.6. Heatmap-verkkosivun osoitteessa heatmap.fi/helsinki. Sivulta näkee pääkaupungin matkailun kannalta keskeisten alueiden, nähtävyyksien ja palveluiden ruuhkatilanteen värikoodattuna karttanäkymään.

Heatmapin avulla matkailijat ja kaupunkilaiset voivat vaikuttaa vierailuaikaansa ja välttää väenpaljoutta ja siten kokea olonsa turvallisemmaksi. Helsinki on tiettävästi ensimmäinen kaupunki maailmassa, joka tuo Heatmapin kaikkien vapaaseen käyttöön turvallisuuden lisäämiseksi.

Heatmapin tuomasta turvallisesta kaupunkikokemuksesta hyötyvät matkailijoiden ja kaupunkilaisten lisäksi myös yritykset ja kaupunki. Kaupunki asentaa sensoreita kattaakseen ydinkeskustan ja kantakaupungin matkailijoiden liikehdinnän kannalta keskeiset alueet. Sensoriverkostoa täydennetään myös jatkuvasti yritysten ja muiden toimijoiden sensoreilla.

Heatmapia varten kerättävä data koostuu kolmesta elementistä: ihmisvirran määrä eli volyymi eri ajan hetkinä, ihmisvirtojen keskimääräinen viipymä kussakin kohteessa eli kuinka kauan ihmiset viettävät aikaa eri kohteiden läheisyydessä, sekä ihmisvirtojen liike eri ajan hetkinä sensoriverkoston alueella. Kohteiden kuormitusta kuvaava väri päivittyy automaattisesti minuutin välein.

Dataa hyödyntämällä voidaan kehittää kaupungin toimintaa. Sen avulla voidaan mitata kaupungin eri matkailukohteiden vetovoimaa ja kohdentaa palveluita sinne, missä niille on kysyntää. Dataa voidaan hyödyntää myös ympäristön kuormituksen tasapainottamisessa sekä liikennesuunnittelussa. Data tarjoaa erinomaisia rakennuspalikoita tulevaisuuden kaupunkisuunnittelulle.

 

Helsinki sulkee Hanasaaren voimalaitoksen lähes kaksi vuotta etuajassa – hiilivarasto poistuu katukuvasta

Hanasaaren hiilivoimalaitos lopettaa toimintansa 1.4.2023 mennessä. Päätöksellä on merkittävä vaikutus kaupungin ja koko maan hiilijalanjälkeen.

"Hiilenpoltto Helsingin Hanasaaressa päättyy lähes kaksi vuotta etuajassa alkuperäisestä suunnitelmasta, millä on merkittävät positiiviset ilmastovaikutukset. Hanasaaren voimala on Suomen kolmanneksi suurin teollisuuden päästölähde ja sen osuus maamme kokonaispäästöstä on kaksi prosenttia. Kaupungin kokonaispäästöt laskevat ratkaisun myötä noin 20 prosenttia", pormestari Jan Vapaavuori sanoo.

Hanasaaren tuotanto korvataan nyt ensivaiheessa lämpöpumpuilla, lämmön varastoinnilla, biomassalla ja lämpökaupalla. Sulkemispäätöksen aikaistamisen myötä myös Hanasaaren hiilivarasto katoaa katukuvasta ja alue vapautuu vaiheittain kaupunkilaisten käyttöön.

 

Oodin tekoälysovellus Obotti etsii asiakkaalle luettavaa

Helsingin keskustakirjasto Oodissa on otettu käyttöön kirjansuosittelijarobotti, joka auttaa löytämään kiinnostavaa luettavaa. Helppokäyttöinen Obotti-mobiilisovellus suosittelee jokaiselle oman maun mukaista kirjallisuutta Oodin hyllystä. Obotti on yksi esimerkki Helsingin kaupungin tekoälykokeiluista, joilla halutaan parantaa palveluita.

Obottiin on teemoitettu kuusi erilaista hahmoa eli chatbottia, joilla on valmiiksi omat kiinnostuksen kohteet. Käyttäjä voi valita mieltymyksiään vastaavan hahmon, joka antaa suosituksia paitsi omien taipumustensa, myös käyttäjän tekemien valintojen perusteella.

Palvelu pyrkii suosittelemaan asiakasta kiinnostavia kirjoja, joita hän ei muuten löytäisi.

Sovellus oppii asiakkaan valinnoista ja tarjoaa jatkuvasti uutta aineistoa. Kokemus on vuorovaikutteinen, suositukset ovat käyttäjän näköisiä ja botteja voi kouluttaa mielensä mukaan. Obotilla on erilaisia persoonallisuuksia, joista jokainen sukeltaa Oodin aineistoon eri suunnasta.

 

Kasarmitori – kulinaristinen keidas täynnä kesäisiä yllätyksiä

Kasarmitorin terassi ja siihen liittyvät kesäkadut ovat auki. Kasarmitorilla voi elokuun puoliväliin asti nauttia helsinkiläisten laaturavintoloiden makuelämyksiä merellisessä kesäjuhlatunnelmassa. Terassille katetaan yhteensä 13 ravintolatoimijan kesäisimmät herkut.

Terassialueeseen liittyy tänä kesänä myös kesäkatukokeilut. Kasarmikatu sekä Pohjoinen Makasiinikatu muutetaan kesän ajaksi jalankulkijoita houkutteleviksi kesäkaduiksi ja ne koristellaan kukkaseppelein. Kesäkatukokeilut reitittävät kulkua niin Esplanadilta Kasarmitorin terassille kuin sieltä Helsinki Biennaalin lähtölaiturillekin.

Kasarmitorin kesä on auki joka päivä 15. elokuuta saakka. Aukioloaikoja säädellään kesän mittaan kulloistenkin koronarajoitusten mukaan. Tarkista ajankohtaiset aukioloajat aina nettisivuiltamme kasarmitorinkesa.hel.fi.