Ajankohtaista viittomakielellä

Ajankohtaista viittomakielellä syyskuussa 2021
8 min

Helsingin muotoiluosaaminen esillä Pekingin designfestivaaleilla

Helsinki on tänä vuonna Aasian suurimman designfestivaalin (Beijing Design Weekin) Guest City -kaupunki. Beijing Design Week on Aasian isoin muotoilufestivaali. Se kerää vuosittain yli kahdeksan miljoonaa kävijää ja lähes 10 000 osallistuvaa suunnittelija ja organisaatiota yli 30 maasta. Tänä vuonna festivaali järjestetään 18. syyskuuta – 7. lokakuuta.

Helsingin Guest City -ohjelma rakentuu Designing Better Life -teeman ympärille. Helsinki luo parempaa arkea ja vastuullista kaupunkielämää muotoilun oppeja ja ammattilaisia hyödyntäen.

 

Vanhan kirkkopuiston hautamuistomerkit entisöitiin

Vanhassa kirkkopuistossa tehtiin kesän aikana perusteellinen entisöintiurakka: kaikki puiston hautamuistomerkit pestiin, niiden kaiverruksia maalattiin uudelleen ja ne käsiteltiin suoja-aineella. Puistossa on noin viisikymmentä hautamuistomerkkiä, joista vanhimmat ovat yli 200-vuotiaita.

Kaupunkilaisilta tuli toiveita hautamuistomerkkien kunnostamisesta. Kaiverrukset olivat kuluneet paikoin tunnistamattomiksi, ja kivet olivat ajan saatossa tummuneet. Kiviä on kunnostettu aiemmin tapauskohtaisesti esimerkiksi rikkoutumisen tai kaatumisvaaran vuoksi, mutta nyt ne entisöitiin ensimmäistä kertaa kokonaisuudessaan.

Suurin osa hautakivistä on peräisin vuosilta 1790–1829, jolloin Vanhan kirkkopuiston alueella oli Kampin siviilihautausmaa.

 

Kaupunginvaltuusto valitsi Helsingin uuden pormestarin ja apulaispormestarit

Helsingin kaupunginvaltuusto valitsi kautensa ensimmäisessä kokouksessaan pormestariksi Juhana Vartiaisen (kok.). Kaupunkiympäristön apulaispormestarina jatkaa Anni Sinnemäki (vihr). Kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestarina edellisellä kaudella toiminut Nasima Razmyar (sd.) siirtyy kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestariksi. Sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestarina aloittaa Daniel Sazonov (kok.) ja kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestarina Paavo Arhinmäki (vas.).

Kaikki valinnat olivat yksimielisiä. Pormestarien toimikausi alkoi 2.8.2021 ja kestää valtuustokauden eli neljä vuotta.

 

Senaatintorin uuden valaistuksen rakentaminen alkoi elokuun lopussa

Senaatintorille rakennetaan uusi valaistus. Valaisinpylväiden kaivutyöt käynnistyivät elokuun 2021 lopussa. Työmaan aikana Senaatintori on käytössä suurilta osin, mutta osa torista on varattu työmaan käyttöön.

Rakennustyöt eivät sulje katuja, vaan Senaatintorin ympäristössä voi liikkua lähes tavalliseen tapaan.

Maanrakennustyöt pyritään saamaan valmiiksi tämän vuoden aikana. Senaatintorille asennetaan rakennustöiden ajaksi väliaikainen valaistus. Varsinainen lopullinen valaistus valmistuu alkuvuodesta 2022, kun uudet valaisinpylväät ovat saapuneet.

 

Itäkeskuksen uimahalli avataan syyskaudeksi uusittuna

Itäkeskuksen uimahalli avautui täksi syyskaudeksi värikkäämpänä kuin koskaan. Hallin seiniä nimittäin koristavat eloisat maalaukset, jotka tekevät paikasta mielekkäämmän ja viihtyisämmän.

Maalaukset toteutti liikuntapalveluiden oma työntekijä Kerttu Hynni. Kaikki maalaukset on toteutettu spray-maaleilla, ja teoksia tuli lopulta viiteen paikkaan uimahallissa.

Värikkään maalaustaiteen lisäksi Itäkeskuksen uimahallissa on ihasteltavana lasten uusi leikkitila. Leikkitilassa lapset ja vanhemmat voivat leikkiä uinnin lomassa, tai vanhemmat sisarukset telmiä nuorempien vauvauinnin aikana.

Lisäksi Itiksen altaissa on tarjolla kaksi virtuaalivesijumppalaitteistoa, joita voi käyttää omaan aikatauluun sopivasti. Myös hallin kuntosalipalveluihin kuuluvat myös kymmenet erilaiset liikuntasalin virtuaalijumpat.

 

Maahan pudonneet omenat voivat houkutella rottia

Omenakausi voi lisätä rottien liikehdintää pihoilla ja puutarhoissa, kun maahan pudonneet hedelmät ja marjat houkuttelevat jyrsijöitä paikalle. Myös pihamaalle haravoidut lehti- ja risukasat tarjoavat rotille suojapaikkoja. Myös lintujen talviruokinta saattaa houkutella rottia pihapiiriin. Mikäli lintuja ruokitaan, tulee se järjestää niin siististi, ettei se aiheuta rottaongelmaa. Lintuja ei tule ruokkia suoraan maahan.

Rotat ovat tuhoeläimiä, jotka voivat muun muassa saastuttaa elintarvikkeita ja vaurioittaa jyrsimällä erilaisia rakenteita. Vastuu rottien torjunnasta on kiinteistön omistajalla tai haltijalla.

Maahan pudonneet omenat ja muu jyrsijöille kelpaava ravinto tulee kerätä heti pois pihalta. Jos ei saa itse käytettyä kaikkea satoaan, siitä voi jakaa muille. Helsingissä on paljon asukkaita, jotka ottavat mielellään omenoita ja muita kotipuutarhan hedelmiä vastaan.

Syömäkelvottomat hedelmät voidaan kompostoida. Biojätekompostorin tulee olla sellainen, etteivät jyrsijät ja linnut pääse sinne. Omenoita voi myös viedä maksua vastaan Sortti-asemille.

Laajemmassa rottaongelmassa suositellaan kääntymistä tuholaistorjunnan ammattilaisen puoleen.